hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Folytatódik a tanárlázadás
Hatásos lesz-e a kormány taktikája?

2016. 02. 18.
„A kormánynak egyvalamit biztosan sikerült elérnie: teljesen kiölte az iskolákból a tanulás és a tanítás örömét” – mondta el lapunknak egy békési tanárnő, kiemelve a rendkívüli óraterhelést, az állandó eszközhiányt és a betarthatatlan rendeletdömpinget. A rossz közhangulatot a múlt heti mega­tüntetés is tükrözte, s úgy tűnik, a kormányzati reakciók csak tovább szították a felháborodást. Klinghammer István nyilatkozatára válaszul kockásinges mozgalom is alakult, a feketepólós nővérmozgalom mintájára.

A januárban Miskolcról elindult „pedagóguslázadás”, a Tanítanék Mozgalom országossá válása után – Czunyiné Bertalan Judit államtitkár leváltását és az országjáró konzultációt követően – múlt héten megtartotta első ülését az Emmi által létrehívott Köznevelési Kerekasztal. Bár a nyílt légkörűnek mondott megbeszélésen munkacsoportokat neveztek ki a főbb témákra – intézményfenntartás, életpályamodell, tanulói életutak, tartalomfejlesztés, közoktatás és felsőoktatás kapcsolata –, kormányzati részről kezdettől mondogatták, hogy a központosítás visszavonásáról szó sem lehet. Palkovics László oktatási államtitkár a kerekasztal után úgy nyilatkozott: a központi iskolafenntartó szerv, a Klik nem működik, azt szeptemberig decentralizálni kell, és a megfelelő finanszírozását is biztosítani fogják.

A kerekasztalt a Tanítanék Mozgalom elutasította, közleménye szerint azért, mert csak taktikázás, időhúzás, s a szombatra meghirdetett tüntetés elodázása volt vele a minisztérium célja. Tény, hogy a minisztérium érdemi szakmai szervezeteket nem hívott meg, míg a szakszervezeteket, az MMA-t, az Iparkamarát és is­-meretlen, egyházi kötődésű pedagógus- és diákszervezeteket igen, és részt vett a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója is, akinek kerekasztalt támogató véleményétől a mozgalom elhatárolódott. Mendrey László, a PDSZ vezetője kezdetben kiállt a kerekasztal mellett, majd kilépett belőle, s lapunknak erről azt mondta: rájött, hogy ilyen összetételű asztalnál neki személy szerint nincs helye, de a PDSZ részvételéről a hétvégi kongresszusuk dönt majd. A tüntetésre, sztrájkra, parlamenti vitanapra legális nyomásgyakorló eszközökként szerinte mindenképp szükség lesz.

A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) kezdettől nemet mondott a kerek­asztal-meghívásra, és kötötte magát a korábban megkezdett sztrájkbizottsági tárgyalásokhoz, amelyek végül eredménytelenül zárultak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!