hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűnbakot keres a bajban lévő Európa
Diplomáciai nagyüzemmel és vádaskodással kezelnék a bevándorlási krízist az unió vezetői

2016. 02. 18.
Az Európai Unió nagy bajban van – ezt a tényt már meg sem próbálják palástolni az európai országok vezetői. A hét a nyilvánvaló válság kezelésére tett kísérletekről szól – erről tárgyaltak a visegrádi négyek kormányfői hétfőn Prágában, erről szól a lapzártánk után kezdődő brüsszeli uniós csúcs, de csütörtökön a cseh fővárosban újabb V4-es találkozó lesz, ezúttal a külügyminisztereké – és akkor még nem szóltunk a török diplomácia vezetőjének múlt heti budapesti tárgyalásairól, valamint Orbán Viktor szerdai moszkvai útjáról. Sem Angela Merkel német kancellár, sem Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, sem Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem próbálja meg palástolni a tényt, hogy az Európai Unió történetének legmélyebb válságát éli.

A tragédia folytatódik

Ahogy arról a Hetek több ízben beszámolt, az EU-t tavaly működésképtelenné tevő bevándorlási hullám korántsem ért véget. Ennek elsődleges oka, hogy a szíriai háború hevesebben tombol, mint eddig bármikor – és a harctéri fordulat, az iszlamisták lassú visszaszorulása legfeljebb középtávon hozhat megnyugvást a tragikus éveket maga mögött tudó országban. A Szíriai Közpolitikai Kutatóközpont becslései szerint idén év elejére közel félmillióra nőtt a szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma, miközben a háború előtt 23 milliós ország lakóinak már több mint fele menekültként él.

A szíriai vérfürdő folytatása tragikus következményekkel jár az ország szomszédaira, Törökországra, Jordániára és Libanonra nézve is. Annak ellenére, hogy a tavaly ott menedéket keresők közül jó egymillióan továbbálltak Európába, Törökországban a tavaly tavaszi 2 millióval szemben idén februárra 2,7 millió szíriai menekült gyűlt össze. Könnyen lehet, hogy az Aleppó körüli harcok elől menekülőkkel együtt a török területre menekült szíriaiak száma rövidesen meghaladja a 3 milliót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!