Kereső toggle

CSOK a családnak

Itt a kormány új otthonteremtési programja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Január 1-jétől lépett életbe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) második, bővített verziója. A legnagyobb összegű támogatáshoz új építésű lakás vásárlása vagy építése esetén a nagycsaládosok juthatnak: ez tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást, plusz tízmillió forint kedvezményes hitelt, azaz összesen húszmillió forintot jelent a számukra.

A kormány Otthonteremtési Programjának részletei a Magyar Közlöny 206. számában jelentek meg. A rendelet szerint új – 2008-asnál nem régebbi – lakás vásárlásánál a vissza nem térítendő, 10 millió forintos kedvezmény feltétele gyermektelen párok esetén az, hogy legalább három gyermek vállalására kötelezzék el magukat tíz éven belül, valamint legyenek összeházasodva, és az egyik fél 40 év alatti legyen. A támogatás felvehető meglévő – nem feltétlenül közös és akár örökbefogadott – gyermekek után is, amennyiben az utódok 20 év alattiak, illetve 25 év alatti nappali tagozatos tanulók. Ez azt jelenti, hogy akár középkorú nagycsaládosok is nagyobb lakáshoz juthatnak a támogatással.

Az egy- vagy kétgyermekesek is igényelhetik a 10 milliót, ha kötelezik magukat három gyerek vállalására, ennek határideje 4 vagy 8 év. Korábban felvett szocpol vagy CSOK levonódik a támogatás összegéből, valamint meglévő lakástulajdon eladása esetén csak az új és a régi lakás vételárának különbözetét kaphatja meg támogatásként a család. A meglévő lakást nem kötelező eladni, de a felvett támogatásból mindenképp új lakást kell venni, és abba be kell költözni. Meglévő ingatlantulajdon egyébként csak három gyerek (vállalása) esetén megengedett.

Kizáró ok a büntetett előélet, a köztartozás, a BAR-listán – ma KHR-lista – való szereplés, a munkanélküli vagy a közfoglalkoztatotti státusz. Alapfeltétel, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Emellett két év tb-jogviszony is kell, amit akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Legalább három gyermek megléte vagy vállalása esetén igényelhető a kedvezményes lakáshitel is, ez maximum 10 millió forint. A család hitelképességét a meglévő hitelek nem feltétlenül zárják ki, de a lehetséges konstrukciókat az egyes esetekben az illetékes bankok fogják megmondani. Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt a leghosszabb távra, azaz 25 évre felvevőknek öt évre rögzítik a kamatperiódusát, majd ezt követően is garantált a 3 százalékos kamatelőny. Ez mintegy 45 ezer forintos törlesztőrészletet eredményezhet havonta.

Az új lakás hasznos alapterületének minimum 60, ház esetén 90 négyzetméternek kell lennie, felső korlát nincs, és a támogatás energiaszint szerinti besorolását is eltörölték. Visszafizetési kötelezettség esetén a CSOK összegét záros határidőn belül az igénybevétel napjától esedékes, Ptk. szerinti kamat ötszörösével kell visszafizetni.

Aki nem akar három gyerekre elköteleződni, az egy meglévő gyerek után 600 ezer, két gyerek után 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet új ingatlan építése vagy vásárlása esetén. Új lakás létrehozható emeletráépítéssel vagy tetőtérbeépítéssel is.

A használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel kérhető a kedvezmény: egy meglévő gyerek után 600 ezer forint, két gyermeknél 1,43 millió forint, három gyermek után 2,2 millió forint, több gyermek után 2,75 millió forint. (A lakásvásárlást, -felújítást vagy -bővítést is érintő CSOK részleteiről lásd a vonatkozó kormányrendeletet a www.magyarkozlony.hu vagy a www.csalad.hu oldalakon.)

További ösztönző erő az áfacsökkentés. „Január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakásvásárlás áfája legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak esetében. Önerős építkezésnél pedig 5 millió forintig visszaigényelhető az áfa” – mondta el év végi tájékoztatóján Rétvári Bence államtitkár. Az új építésű lakások 53 százaléka önerős építkezés. Rétvári szerint a kormány intézkedéseinek demográfiai és gazdasági szempontból is kedvező hatása lesz, az évente épülő új lakások száma a jelenlegi 8 ezerről ismét megközelítheti majd a korábbi 40 ezres mértéket, s már évi 3 ezer plusz új lakás fedezné az áfakiesést.

„Az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él, de abban bízunk, hogy a jövőben még több ilyen család lesz” – mondta Rétvári Bence. (Ma összesen 1,7 millió gyermekes család és 744 ezer gyermektelen házaspár él hazánkban.) A kormány egy felülről nyitott keretet hozott létre az otthonteremtési programra, miáltal minden jogosultnak biztosítja majd a támogatás fedezetét.

Az érintetteknek ugyanakkor érdemes körültekintőnek lenniük, a piac kínálati oldala egyelőre szűkös. A KSH adatai alapján az említett 200 ezer nagycsalád az összes létező három- vagy többgyermekes, egy- vagy kétszülős családot jelöli hazánkban. A szakemberek óvatosabbak a becslésben. „Igen szűk az új építésű lakáskínálat, miközben tovább fog nőni az amúgy is nagy kereslet, aminek további árfelhajtó hatása is lehet. Az biztos, hogy az új lakásépítések megélénkülésével számolhatunk, így a kormányzati intézkedések tényleges hatása úgy másfél-két év múlva lesz látható” – vélekedett lapunknak Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Idén 140-150 ezer tranzakcióról beszélhetünk majd országosan, ebből legfeljebb tízezer CSOK-os vásárló lehet szerinte.

„Ma a nagyobb városokba koncentrálódik a piac: a kisebb településekről a munkalehetőségek miatt följönnek az emberek a nagyvárosokba, amelyek nem tudják kiszolgálni ezt az igényt. Ezért sokan albérletbe mennek, vagy az olcsóbb lakástípust keresik, miközben meredek áremelkedés ment végbe az elmúlt másfél évben. Mindenképp lakásállomány-bővítés kell a piacon, a főváros és a nagyvárosok rászorulnának az új fejlesztésekre” – mondta Rutai Gábor, azt is hozzátéve, hogy mára kialakult egy jó banki verseny is e téren, kevésbé kockázatos hitelkínálat van, plusz a CSOK, plusz némi önerő nagyon megkönnyítheti sokaknak a lakásszerzést – szerinte még akkor is, ha valamelyest nőni fog az új építésű lakások átlag 400 ezer forintos négyzetméter ára. Fontos az is, hogy jól legyenek beárazva a lakások, kitalálva a méretek, tehát megfeleljenek a CSOK feltételeinek – jegyezte meg az elemző.

A kormányzat erre is felkészült: „nemzeti mintaterv-katalógus” készült, amelyben olyan tájkarakterrel rendelkező épületeket javasolnak – akár felújítás vagy építés esetére –, amelyek gyorsan és hatékonyan megvalósíthatók. Mi több, az index.hu szerint a Market-cégcsoport, amelyet a miniszterelnökhöz közel álló Garancsi István irányít, megvásárolta a budai Duna-part egyik frekventált részén, a Kopaszi-gáton található közparkot és a mellette lévő 56 hektáros építési telket is 16,5 milliárd forintos állami (Exim) banki hitelből, ahol sok ezer CSOK-os lakás felépítése válik lehetővé.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) becslése szerint több tízezer családot érhetnek el a kedvezmények. Székely Hajnalka, a NOE elnöke kérdésünkre elmondta: nagy előrelépésnek tekintik a CSOK-ot, de az, hogy ki mennyire tud élni vele, sok tényezőn múlik, mindenekelőtt a lakhelyen, hiszen régiónként vagy településtípusonként is óriási különbségek vannak a telekárakban és építési költségekben. Akinek nagyobb gyerekei vannak, az pedig lehet, hogy inkább a kirepülőfélben lévő utódoknak vásárolna lakást. Sok család eleve lakáshiteles, nekik akkor érheti meg a CSOK-ra váltani, ha nagyobb lakásra van szükségük. Egyes kistelepülések családbarát önkormányzatai jó ideje ingyen telkeket kínálnak, hogy helyben tartsák a fiatalokat, nekik minimális önrésszel érdemes lehet most építkezni, főleg a nagyvárosok vonzáskörzetében. A támogatás városlakók esetében főleg azoknak számít, akiknek van már lakásuk, aminek az árát beleforgathatják egy nagyobba. A CSOK némi önerővel vagy hitellel párosulva legtöbbet az albérletezők helyzetén segíthet, illetve azokon, akik a megfelelő lakás hiánya miatt nem vállalnak (több) gyermeket – összegzett a NOE elnöke.

Olvasson tovább: