hetilap

Hetek hetilap vásárlás
CSOK a családnak
Itt a kormány új otthonteremtési programja

2016. 01. 07.
Január 1-jétől lépett életbe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) második, bővített verziója. A legnagyobb összegű támogatáshoz új építésű lakás vásárlása vagy építése esetén a nagycsaládosok juthatnak: ez tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást, plusz tízmillió forint kedvezményes hitelt, azaz összesen húszmillió forintot jelent a számukra.

A kormány Otthonteremtési Programjának részletei a Magyar Közlöny 206. számában jelentek meg. A rendelet szerint új – 2008-asnál nem régebbi – lakás vásárlásánál a vissza nem térítendő, 10 millió forintos kedvezmény feltétele gyermektelen párok esetén az, hogy legalább három gyermek vállalására kötelezzék el magukat tíz éven belül, valamint legyenek összeházasodva, és az egyik fél 40 év alatti legyen. A támogatás felvehető meglévő – nem feltétlenül közös és akár örökbefogadott – gyermekek után is, amennyiben az utódok 20 év alattiak, illetve 25 év alatti nappali tagozatos tanulók. Ez azt jelenti, hogy akár középkorú nagycsaládosok is nagyobb lakáshoz juthatnak a támogatással.

Az egy- vagy kétgyermekesek is igényelhetik a 10 milliót, ha kötelezik magukat három gyerek vállalására, ennek határideje 4 vagy 8 év. Korábban felvett szocpol vagy CSOK levonódik a támogatás összegéből, valamint meglévő lakástulajdon eladása esetén csak az új és a régi lakás vétel­árának különbözetét kaphatja meg támogatásként a család. A meglévő lakást nem kötelező eladni, de a felvett támogatásból mindenképp új lakást kell venni, és abba be kell költözni. Meglévő ingatlantulajdon egyébként csak három gyerek (vállalása) esetén megengedett.

Kizáró ok a büntetett előélet, a köztartozás, a BAR-listán – ma KHR-lista – való szereplés, a munkanélküli vagy a közfoglalkoztatotti státusz. Alapfeltétel, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Emellett két év tb-jogviszony is kell, amit akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!