Kereső toggle

Andy Vajna útja a parókáktól a show-bizniszen át a politikáig

Filmbe illő sztori

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az általa vezetett Filmalap támogatta a Golden Globedíjjal kitüntetett Saul fiát. Éveken keresztül a legtöbb pénzt termelő producerek élmezőnyében volt, ezek után hazaköltözött, és mutyigyanús ügyekkel állt kormányzati célok mellé. Andy Vajna ellentmondásos pályája.

Az utóbbi fél évben szinte nem telik el nap Andy Vajna filmipari kormánybiztossal kapcsolatos hír nélkül. Október óta a TV2 vitatott megvásárlása kapcsán áll a híradások élén, előzőleg kivételezett kaszinói miatt támadták. A héten – eddig – pozitív a mérleg, hiszen a Filmalap által támogatott Saul fia című magyar alkotás világraszóló sikert elérve Golden Globe-díjat kapott, és egyre többen beszélnek az Oscar-díj realitásáról is. Ebben pedig nagy része van Andy Vajnának, hiszen az általa vezetett szervezet döntött úgy, hogy jó ta-nácsokon túl pénzzel is támogatja Nemes Jeles László filmjét.

A tizenkét éves Vajna András 1956 decemberében hagyta el Magyarországot. Egyedül indult el Budapestről az Egyesült Államokba. A Mozgó Világnak adott, három évvel ezelőtti interjújában azt mondta, azért döntött a távozás mellett, mert az amerikai nagynénjétől fantasztikus játékokat kapott ajándékba, és ettől ő volt a legvagányabb fiú az utcában. „Ott akartam élni, ahol ezeket a gyönyörű dolgokat gyártják” – magyarázta „disszidálása” okait Vajna. A 12 éves fiú a Vöröskereszt segítségével Bécsből Kanadába utazott, majd onnan az USA-ba. Szülei két héttel őt követve indultak útnak, a család fél év múlva egyesült. A vallásossá sosem vált, zsidó származású Vajna Los Angelesben járt középiskolába, és mint az említett interjúban felidézte, gimnáziumi évei alatt gyakran beszökött az iskolával szomszédos 20th Century Fox stúdióiba meglesni, hogyan készül a film. Két évig tanult egy filmfőiskolán, közben fotóstúdiót nyitott: színésznek készülő osztálytársairól készített képsorozatokat. „Pörgött az üzlet, csakhamar befutott színésznők is jártak hozzám portfóliózni, a fotózáshoz mindig is jó szemem volt” – mesélte a Mozgó Világnak.

Ezt követően – egy síbaleset miatt – a filmtől eltávolodva a fodrászatnál kötött ki: begipszelt lábbal nem tudta cipelni a fotófelszerelést, ám az így kieső hónapokat sem akarta elvesztegetni, ezért pályát módosított. A fodrászatban is tehetségesnek bizonyult, felvették Beverly Hills legmenőbb szalonjába. Apja azonban nem támogatta a váltást, azt mondta, nem ezért engedte Amerikába. Válaszul Vajna otthagyta Amerikát, és tíz évre Hongkongba költözött. Eleinte parókakészí-tésben utazott: háromezer fős cége ott gyártotta, Vajna társa pedig az USA-ban értékesítette a parókákat. Néhány év után ismét váltott, mert rádöbbent, hogy a parókaüzlet hamarosan leáldozóban lesz: eladták

a gyárat, a varrógépekkel pedig farmernadrágot kezdtek gyártani. „Tudtam, hogy a Lee meg a Levi’s Hongkongban készíti a termékeit, gondoltam, beszállunk harmadiknak. Mi találtuk ki a koptatott farmert, ami azóta is világdivat” – mesélte Vajna a Mozgó Világnak. Elmondása szerint a farmerüzletből bejött pénzzel vágott bele a film-bizniszbe: megalapította a Panasia Films nevű cégét, ami a vetítések mellett vásárolt és forgalmazott is filmeket. Sikerük titka az volt, hogy egy adott film forgalmazási jogát egy egész kontinensre megvették, majd a jogokat országonként adták tovább. Vajna első saját gyártású filmje az Opium Trail volt, amit a producer ma is pocséknak minősít. Azt mondja, akkoriban éjjel-nappal mozikban ült, és figyelte az embe-rek reakcióját, arra próbált rájönni, mitől szeretnek és mitől unnak egy-egy alkotást. Úgy tűnik, sikerült megfejtenie a titkot, hiszen produceri karrierje során összesen kétmilliárd dollár filmbevételt produkáltak a filmjei. 1996-ban még azt mondta, ezzel az összeggel a legjobb öt között van a világon, de három éve is az első tizenötbe sorolta magát a bevételi ranglistán. Miközben saját bevallása szerint a mély tartalommal bíró mozit kedveli, saját portfóliójában a Rambo- és a Terminátor-filmek tették világhírűvé. Igaz, csinált művészfilmeket is, mint például a Jákob lajtorjája, az Angyalszív, a Reneszánsz ember vagy a részben Magyarországon forgatott Evita.

1989-ben mégis kiszállt filmgyártó cégéből, tulajdonrészét százmillió dollárért adta el. A Magyar Narancs 2011-es oknyomozó cikke szerint az eladás után 50 millió dollár adót kellett volna fizetnie, Vajna azonban „offshore cégeken keresztül az utolsó centig kimentette a pénzt Panamába”. Az amerikai adóhatóság tizennégy éven át nyomozott a tranzakció kapcsán, ám végül Vajnának csak az eredeti 50 millió töredékét, hat és fél millió dollárt és a kamatokat kellett befizetnie. Vádat nem emeltek ellene.

Bár Vajna neve a televíziózás kapcsán leginkább a TV2 megvásárlásával összefüggésben „jön fel”, valójában már a hazai kereskedelmi tévézés hajnalán is pályán volt. Pontosabban fogalmazva megpróbált pályára lépni, mikor is 1996-ban – mások mellett Baló Györggyel – országos frekvenciára pályázott a TV3-mal. Végül botrányos körülmények között nem ők, hanem az akkor esélytelennek tartott RTL Klub kapta meg a jogot. A döntési folyamatokat testközelből ismerő forrásunk azt mondta, Horn Gyula miniszterelnök határozott úgy, hogy nem Vajnáék kapják a frekvenciát.

A producer a jelenlegi kormánypárt vezetőit is régóta ismeri, elmondása szerint Orbán Viktorral a Fidesz alapítása óta kapcsolatban áll. A miniszterelnök 2011-ben bízta meg a magyar filmipar megújításával. Bár Vajnát többen támadták azzal, hogy egy személyben dönt egy teljes iparág állami támogatásáról, több alkotás mégis őt igazolta.

A legkiemelkedőbb a Saul fia, ami nemcsak a nézőszám tekintetében sikeres, de a héten elnyert Golden Globe-díjjal világraszóló sikert ért el, egyben Magyarországot is feltette a filmszakma térképére.

Andy Vajna filmes karrierje tehát kifejezetten sikeres, világsztárok sorát mondhatja barátjának. Éppen ezért különös, miért szállt be itthon egy olyan üzletbe, amit – kívülről nézve – sokan úgy véleményeznek, hogy kivételezett kaszinókoncessziói révén Vajna hihetetlen pénzekhez jutott, majd, mintegy hálából és állami hitelből megvette a TV2-t, amivel adott esetben jó szolgálatokat tehet a kormánynak is.

Vajna pályájának szintén nem kihagyható aspektusa a magánélete: első, ázsiai származású feleségétől született fia, Justin, 2007-ben ön-gyilkos lett, amit Vajna – sajtóhírek szerint – a mai napig nem hevert ki. A producer ugyanakkor sosem rejtette véka alá a fiatal nők iránti vonzalmát. Az ezredforduló után hat évig élt a nála harminc évvel fiatalabb Dobó Katával, ezt követően egy Tasnádi Péter korábbi barátnőjeként jellemzett nővel mutatkozott, akiről néhány éve botrányos képek jelentek meg egy bulvárlapban. 2013-ban Vajna ismét megnősült, a harminckilenc évvel fiatalabb Palácsik Tímeát vette el.

Olvasson tovább: