hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán évtizedekre tervez
Csak semmi pánik

2015. 12. 17.
Majdnem teljesen lecserélődött a Fidesz elnöksége a hétvégi kongresszuson, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármilyen lényegi változás történt volna a párt irányvonalában. Pláne hogy egy alternatív erőközpont vagy valamiféle ellensúly képződött volna Orbán Viktor kormányzati hatalmával szemben. Inkább a 2018-as választásokra kitalált politikusi szereposztás: a „jó fiú”, tradicionális jobboldali budai polgár, a „komcsiknak odacsapó rezsigyilkos”, csepeli plebejus és a Fradit újra sikerre vezető szervező „karakter” első bevetésének tűnt a rendezvény. Ők lesznek a Fidesz  „reklámarcai”, talán éppen azért, hogy feledtessék a párthoz újabban tapadó újgazdag feelinget.

Grandiózus színpadi technikával vegyített tisztújító kongresszust tartott az elmúlt vasárnap a Fidesz. Az előző elnökségből hárman is távoztak: Kósa Lajos frakcióvezető, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A helyükre Németh Szilárd, egykori csepeli polgármester, a 2014-es kampány rezsibiztosa, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, valamint Kubatov Gábor, eddigi pártigazgató, a FTC elnöke került. Az állandóságot Pelczné Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő jelenti, aki lassan egy évtizede a „nőket szimbolizálva” (belőlük elég kevés van a Fideszben) került be és maradt az elnökségben.

Mi mozog a mélyben?

A pártok életében normális esetben a tisztújító kongresszusok feladata a belső mozgások leképezése, a szerve­zeten belüli erőcsoportok közti harc állásának tisztázása, mégis a jelentős számú alelnökcsere ellenére ez a hétvé­gi nagygyűlés inkább a Fidesz változatlanságát képviselte. A tömjénszagú szónoklatok 98 százaléka ugyanis erről szólt. A változatlanságot nem mellesleg az is jelentette, hogy Orbán Viktor nemcsak volt és jelenlegi miniszterelnök, hanem a tervek szerint a jövőbeni is, hiszen a kongresszuson már most, jóval a választások előtt bejelentette, hogy 2018-ban újra ő indul a miniszterelnökségért. Egyébként ma úgy néz ki a közvélemény-kutatások szerint, hogy a Fidesz elnöke akár az örökös miniszterelnöki tisztet is megcélozhatná, hisz az ellenfelei még kanyarban sincsenek hozzá képest. Ráadásul a szónoklatából egyértelműen kiderült, hogy a miniszterelnök nincs híján akár több évtizedes aktivitásra is elég ambíciónak.        

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!