hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kormány elengedte Farkas Flórián kezét
Megy a lecsóba

2015. 12. 14.
Politikai és jogi következményeket is előrevetít, hogy Lázár János szokatlanul keményen nekiment Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki megbízottnak, mondta a Heteknek Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki ugyanakkor elhibázottnak tartja, hogy Lázár a teljes roma önkormányzatot is bírálta.

„Ebbe belebuknak”, vélekedett idén áprilisban a Heteknek az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) kapcsolatos feljelentések egyik aláírója, Vajda László fideszes roma önkormányzati képviselő, miután lapunk rendelkezésére bocsátotta azt a listát, melyben összegezték, milyen ügyekben fordultak a bűnüldöző hatóságokhoz. Bár hónapokig úgy tűnt, nem lesz következménye a százmilliós nagyságrendű pénzügyi visszaélésgyanús ügyeknek, a múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokatlanul élesen szólította meg Farkas Flóriánt és az ORÖ-t.  
Lázár november 25-én egy az ORÖ botrányaira vonatkozó ellenzéki kérdésre azt mondta: „Óriási felelőtlenség, amit akár képviselőtársaink, akár önkormányzati vezető társaink ezen a területen kisebbségi vezetőként művelnek, például a roma közösségben. Óriási felelőtlenség, mert a rendelkezésre álló források hiteles elköltését bombázzák szét. Senki nem akar majd ennek a közösségnek pénzt adni, mert úgy gondolja pártállástól függetlenül nagyon sok politikustársam, hogy nem bízható rájuk pénz, mert bármelyikre bízzuk, ez történik.”
Ugyanaznap délután egy másik parlamenti eseményen, ahol jelen volt Farkas Flórián romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is, Lázár azt mondta: „Akik a kisebbséget képviselik és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézőjelbe téve föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns. Az ügy szempontjából óriási hibát követnek el. Mindegy, hogy a kormány embere, vagy mindegy, hogyha az önkormányzatnak az embere. Itt minden állami vezetés az elmúlt tizenegynehány esztendőben próbált lehetőséget teremteni a roma közösség számára. Sajnos volt olyan tapasztalatom nem egy esetben, hogy a roma vezetőkön is múlott az, hogy egy program sikeres vagy sikertelen lett. És az a meggyőződésem, hogy ebben a felelősség nemcsak a kormányzaté, hanem a roma vezetőké is.” Farkas Flórián válaszolhatott volna a kamerák előtt elhangzott kijelentésekre, ám csak zavartan hallgatott.
Lázár megnyilvánulása azért szokatlan, mert Farkas Flórián szintén fideszes parlamenti képviselő, emellett ő vezette az ORÖ-t 2010 és 2014 között (is), és miután összeférhetetlenség miatt megvált az ORÖ elnöki posztjától, Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki. Ráadásul, mivel Farkas éveken át élvezte Orbán bizalmát, Lázár kritikájának szinte csak az lehet az olvasata, hogy nyílt színen engedték el a kezét.
Amint megírtuk, az ORÖ belső ellenzéke többek között az elnöki pénzkeret átláthatatlan felhasználása, postaköltség, reprezentáció, közfoglalkoztatottak útiköltsége, ingatlanvásárlások és még egy sor konkrét ügyben tett feljelentést. Március 10-én fordultak Polt Péter legfőbb ügyészhez az önkormányzat által meghirdetett „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezetek ügyében. Az összességében 5 milliárd forintos támogatásból a főkedvezményezett ORÖ több mint 600 millió elköltéséről rendelkezett. A feljelentők szerint tavaly 270 milliót költöttek el a keretből közbeszerzési eljárások során, egyes esetekben „kirívóan korrupciógyanús eljárásokban”.
Mostanra kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 11 pontban tárt fel pénzügyi visszaéléseket Farkas Flórián elnöki időszakából, ami után már nem tartható az a magyarázat, hogy csupán Farkas – nem mellesleg szintén fideszes – riválisai vádaskodnak.  
Vajda László, az egyik feljelentő most azt mondta lapunknak, hogy már a Fidesz frakcióban is kezdett kínossá válni az ügy, ez magyarázhatja, hogy a nemrégiben még Farkast, illetve az ORÖ-t a kormány bizalmáról biztosító Lázár éles fordulatot vett. Ráadásul Lázár felel az uniós pénzek felhasználásáért, márpedig az ORÖ körüli visszaélésekben uniós pénzek is mozognak, tette hozzá Vajda. Farkas Flóriánról pedig megjegyezte, ilyen magas pozícióba rajta kívül soha egyetlen roma politikus sem kerülhetett, a hozzá kapcsolt botránygyanús ügyek ezért mérhetetlen károkat okoznak az egész roma társadalomnak.
Szinte ugyanezt mondta a Heteknek Hegedűs István, az ORÖ elnöke: „A történtek évtizedekre kiható károkat okoztak, pedig az elmúlt években már kezdett oszlani a cigánysággal kapcsolatos előítélet.” Hegedűs István egyébiránt Farkas Flórián támogatásával lett az ORÖ elnöke tavaly ilyenkor.
Hegedűs erre vonatkozó kérdésünkre elismerte, hogy Farkas Flórián a legjobb barátja volt: „húsz éven át együtt építettük a Lungo Dromot. Az utóbbi időben azonban átértékeltem ezt a barátságot, mert ORÖ-elnökként olyan információkkal szembesültem, amelyek sokkoltak”, mondta Hegedűs a Heteknek. Az elnök szerint a korrupciógyanús ügyekben százmillió forint feletti pénz mozgott, ezen felül az ORÖ körülbelül 80 milliós tartozást görget maga előtt. Hegedűs azt mondta, 2013 körül kezdődtek a problémák, mert akkortól lehetett felzárkóztatási pénzeket igényelni. Mind az ORÖ elnöke, mind Vajda László úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az ORÖ-ben egy szűk kör, Farkas Flórián és még három személy döntött minden lényeges kérdésről a képviselőtestület kihagyásával. (Kerestük Farkas Flóriánt is, nem tudtuk elérni.) Hegedűs a saját elnöki időszakára, illetve saját felelősségére vonatkozó kérdésünkre azt mondta: az ORÖ megújításán dolgozik, ennek keretében „megszabadult” Farkas Flórián embereitől. Lázár nyíltszíni kritikája kapcsán Hegedűs úgy véli, politikai és jogi következmények is várnak Farkas Flóriánra, amit a maga részéről helyesel. Ugyanakkor – szintén egyetértésben Vajda Lászlóval – nem tartja elfogadhatónak, hogy Lázár az egész ORÖ-t bírálta. Az elnök emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatban sokan dolgoznak becsülettel – és társadalmi munkában – a cigányságért, és egyébként sem alkalmazható a kollektív felelősség elve.  
Hegedűs István többször is megpróbált személyes találkozót kérni Lázár János november 25-ei kijelentései óta, ám „a miniszter urak kerülnek, félnek, mint a leprástól”, mondta a Heteknek az ORÖ elnöke. Arra a felvetésre, hogy mennyire reális a Lázár idézett szavaiból kihallható kormányzati távolságtartás Farkassal szemben, Hegedűs azt mondta: Lázár tisztességesen járt el, amikor a nyilvánosság előtt bírálta Farkast, utóbbinak pedig – ezek után – le kellett volna mondania. Hegedűs azt is hozzátette, hogy véleménye szerint Orbán Viktor korábban nem kapott reális tájékoztatást az ORÖ körüli ügyekről.

Tavasszal még barátok voltak

Farkas Flórián és Hegedűs István húsvéti közös üzenetükben azt írták, hogy „a méltatlan támadások” miatt elrendelt vizsgálatok lezárultak, és kiderült, „nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt”. Szeptemberben a kormány elvette az Országos Roma Önkormányzattól a kiemelt uniós programokat, és több mint kétszázmillió forint visszafizetésére kötelezte a szervezetet.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!