hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Migráció: az Akadémia tanácsai a kormánynak
Valószínűleg nem enyhül a keletről, délről jövő migrációs áradat

2015. 11. 16.
Előreláthatóan sokáig nem fog enyhülni a keletről és délről jövő migrációs áradat. A Belügyminisztérium kérésére a Magyar Tudományos Akadémia elemzést készített a 2015-ös migrációs hullám eddigi tapasztalatairól. Az Akadémia úgy látja: valószínű, hogy idővel Magyarország sem fogja tudni elkerülni az Európába érkező bevándorlók egy részének befogadását, ezért szerintük érdemes lenne felkészülni erre a helyzetre.

„A Magyar Tudományos Akadémia egyik legfontosabb közfeladatát teljesítette akkor, amikor a Belügyminisztérium kérésére a közelmúltban kibővítette és új alapokra helyezte korábban meg­kezdett migrációs kutatásait” – mondta el a múlt héten sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke abból az alkalomból, hogy bemutatták az MTA Migrációs Csoportjának elemzését az Európába irányuló migrációról. A tanulmány kormányzati megrendelésre készült, de abból a tényből, hogy sem a köztelevízió, sem a kormányzati portál nem számolt be elkészültéről, arra lehet következtetni, hogy a jelentést nem fogadta osztatlan lelkesedés. Ez nem meglepő, tekintve, hogy a rendelkezésre álló – sok esetben nagyon is töredékes – adatokból levont következtetések legalábbis árnyalják a bevándorlással kapcsolatos kormányzati állításokat.

Töredékes kép

Az Akadémia tanulmánya előrebocsátja, hogy a tavaly óta rendkívül felduzzadt migránstömegről kevés adat áll még rendelkezésre, a hazánkba érkező (és onnan a lehető legrövidebb úton Ausztria és Németország felé távozó) bevándorlók valódi száma és összetétele nem ismert. Egyrészt csak a hazánkban regisztráltakról van adat (a tanulmány a január és augusztus között regisztrált menedékkérők rendelkezésre álló adatait elemzi), másrészt a korábbi statisztikák alapján – amikor a migráció még a maitól eltérő méretű és jellegű volt – alkotnak képet arról, hogy milyen hatása lehet a bevándorlásnak Magyarországon. A szakemberek elismerik: mindezek alapján csak korlátozottan modellezhető a jelenlegi helyzet.
A kutatók a migrációval felerősödő lehetséges terrorveszélyt nem vizsgálják, mert erről nincsenek empirikus adatok, és sem a hazai félelmeket, sem a veszélyt bagatellizáló hozzáállást nem akarják kommentálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!