hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ellenzék rászállt a Századvégre
Törvényen felüliek?

2015. 11. 26.
Fodor Gábor „nagykoalíciót” hozott össze az ellenzéki pártok között a Századvég ellen. Az ügy miatt magyarázkodásra kényszerült több miniszter is. A parlamenti folyosókon már arról beszélnek, hogy a liberális pártelnök akcióját az amerikaiak vagy lázadó fideszes vezetők „fűthetik”. Nem kis tétről van szó: a Századvéget tartják a Fideszt újabb választási győzelemhez segítő rezsicsökkentési kampány kitalálójának, s az intézet története a ’80-as évektől összefonódik a Fideszével.

A Századvég azért is szimbólum, mert a ’80-as évek közepén egy ilyen nevű folyóiratban több olyan fiatal jogász és társadalomkutató dolgozott szerkesztőként és tanulmányszerzőként, akik azóta a közélet és a Fidesz meghatározó alakjai lettek – így például Orbán Viktor és Kövér László. A rendszerváltást követően a Századvég neve leg­inkább Stumpf István nevével kapcsolódott össze, aki 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt, majd 2010-től alkotmánybíró.

A „minimalista” Stumpf

Stumpfhoz leginkább a po­litikai elemzőket képző Századvég Politikai Akadémia köthető, majd 1996-ban megalakult a kutatási tevékenységet is végző Századvég Politikai Elemzések Központja nevet viselő kutatóintézet. Stumpf célja az volt, hogy az angolszász politikai életben bevett think thanket (magyar kifejezéssel agytröszt) hozzon létre, amely szakpolitikai tanácsokkal segíti a Fideszt kormányra kerülése esetén. Nyugaton a think thankek többnyire ideológiai elkötelezettség mentén politikai pártokhoz kapcsolódnak, azoknak segítenek szakpolitikai döntésekben, illetve sok esetben a pártok intellektuális háttérbázisát és holdudvarát alkotják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!