hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán két kormánya
Simicska könyvétől rettegnek a Fideszben

2015. 10. 15.
Véget ért a ciklus első nagyszabású kormányátalakítása, ami valószínűleg nem a Rogán–Lázár meccs végét jelenti, hanem csak egy állomását. A Fideszben úgy látják, Orbán Viktor végre – állítólag Kövér László határozott unszolására – rendet rakott a kormányban és a pártban, a korábbi külső kritikusok, különösen az Egyesült Államok pedig visszafogottabbak lettek. Ugyanakkor Simicska Lajos bosszújától továbbra is tartanak a pártban, ahol kifejezetten félnek attól, hogy az egykori pénztárnok könyvet ír a Fidesz történetéről, vagy éppen kellő időpontban kiteregeti egynémely potentát szennyesét.

Az év elején drámai hangulat uralkodott a Fideszben. A netadós tüntetés, az amerikai kitiltási botrány, az RTL-háború, a Simicska-konfliktus, valamint a vezető politikusok és családtagjaik vagyonosodási ügyei és a máig feltáratlan Quaestor-botrány miatt tömegek fordultak el a Fidesztől,  kormányzás gyakorlatilag mintha nem is lett volna, ehelyett a sajtóban egymásnak üzengettek a Fidesz vezetői. A helyzet odáig fajult, hogy az egyes Fidesz-vezetőkről szóló lejárató cikkek mögött a párttársak nem az ellenzéket, hanem belső konkurenseket véltek felfedezni.

A Fideszen belüli rendrakás élére Kövér László, a párt választmányának elnöke állt, aki e tisztében állandó meghívottja a Fidesz elnökségi üléseinek. Egy ilyen ülésen állítólag a sajátos kendőzetlen stílusában gyakorlatilag mindenkit kiosztott Habony Árpádtól Rogán Antalon át Lázár Jánosig, de egyes elbeszélések szerint még a miniszterelnököt sem kímélte.

A Kövér Lászlót ismerő politikusok szerint a házelnök úgy vélte: a Fidesz vezető politikusai és a jelentős informális hatalommal rendelkező háttéremberei történelmi felelőssége, ha belső harcaikkal és vitatható vagyonosodási ügyeikkel szétverik a Fideszt, mert sem a baloldal, sem a Jobbik nincs abban az állapotban, hogy képes lenne a jelenlegi geopolitikai helyzetben az országot úgy kormányozni, hogy megmaradjon Magyarország viszonylagos függetlensége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!