Kereső toggle

Röszke: valamivel kevesebben jöttek, de nem a határzár miatt

Helyzetjelentés a déli határszakaszról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt napokban a Keleti pályaudvaron és az M1-es autópályán kialakult válsághelyzet miatt némiképp háttérbe szorultak a déli határról érkező hírek, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy helyreállt volna a rend a migrációs nyomásnak leginkább kitett röszkei határszakaszon.

Az előző hétvégén Röszkénél elkészült a kétrészes határzár első eleme, a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA). A katonaság a közfoglalkoztatottak és a börtönőrök kivezényelt csoportjaival kiegészülve már a második védelmi vonalat, a 3 méter magas drótkerítést építi, amely várhatóan novemberre készül el a teljes szakaszon.

Nem annyira működik a határzár

A határzár az átadást követő első napokban enyhén szólva sem töltötte be azt a szerepet, amit eredetileg vártak tőle, és nem csak a határt keresztező vasúti sínnél található „hézag” miatt. A megyei napilap helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a bevándorlók a kerítésen átmászva, illetve a drótakadály alatt átbújva gyakran kijátsszák a szolgálatot teljesítő rendőröket, majd magyar területre lépve eltűnnek az erdőben. Az illegális határátlépők száma továbbra is nagyon magas, augusztus utolsó és szeptember első napjaiban 1500 és 2000 között mozgott az elfogott határsértők száma Csongrád megyében. A némileg csökkenő tendencia láttán (másfél hete 2500-3000 körüli határsértőt regisztráltak naponta) korai lenne még kijelenteni, hogy a menekülthullám kifulladt, sokkal inkább arról van szó, hogy a görög–macedón határon korábban feltorlódott hétezres tömeg „levonulása” óta egyenletesebben oszlik el a migrációs hullám.
Naponta több száz gyerek lépi át a határt, a statisztikák alapján a belépő csoportok minden ötödik tagja kiskorú.
A megyei kapitányság rendőreinek kisegítésére szeptember elsejével a Készenléti Rendőrség szervezetén belül megalakult a határrendészeti igazgatóság, amely a hónap közepén kezdi meg tevékenységét 2106 fővel, köztük több száz rendészeti szakközépiskolással. A határvadász egységek feladata az államhatár védelme és az államhatár rendjének megerősítése lesz, helikopteres, kutyás és lovas járőrök támogatásával. Az egységek szervezettsége, felszereltsége, mobilitása révén rugalmasan bevethetők lesznek a határszakasz bármely pontján.

Papp Károly és a „közbiztonsági deficit”

Amint azt Papp Károly országos rendőrfőkapitány a határrendészeti igazgatóság megalakulása apropóján összehívott sajtótájékoztatón elmondta, az új szervezeti egység létrejöttével az országban nem alakul ki „közbiztonsági deficit”. Magyarul a rendőrség maradéktalanul eleget tesz „békebeli” feladatának, a közrend védelmének (e kijelentés különösen tragikomikus annak ismeretében, hogy épp a sajtótájékoztatót megelőző napokban törtek be az országos rendőrfőkapitány lakásába – az elkövetőket néhány napon belül elkapták).
A határon is történt egy rendőrök elleni incidens: egy szolgálatban lévő rendőrautót téglákkal és kövekkel dobáltak meg a határ szerb oldaláról, azt kiabálva, hogy „nem hagytok bennünket dolgozni”. Személyi sérülés nem történt, az autó szélvédője azonban betört. Az elhangzott mondatok alapján embercsempészeknek tulajdonítják a támadást.
Időközben újabb építkezés kezdődött a röszkei zónában, a közvetlenül az 5-ös főút szomszédságában fekvő másfél hektáros területen. Bár a nyilvánosság elől elzártan folyó munkálatokról egyelőre keveset lehet tudni, minden bizonnyal egy újabb gyűjtőpont kialakítása kezdődött meg, a röszkei tábort ugyanis „kinőtte” a tömeg. Az építkezésen a börtönőrök és a közfoglalkoztatottak mellett elítéltek is dolgoznak. A kivitelezők a határon is alkalmazott cölöpöket és drótkerítést telepítik a napokban.

Migráció és törvénygyár

Az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre tesz javaslatot a kormány és a Fidesz abban az összesen tizenhárom törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amelyet múlt pénteken nyújtottak be. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta: a tervek szerint a déli határon Szerbia felé nyitott tranzitzónákból mindaddig nem lehet majd belépni Magyarországra, amíg a menekültügyi eljárások nem zárulnak le. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány rendelheti majd el – mondta a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve, hogy a kabinet élni is fog ezzel a felhatalmazással. Lázár János múlt pénteken, a magyar–román határon fekvő Kiszomboron pedig arról beszélt, hogy szeptember közepe után a tiltott határátlépés bűncselekmény lesz, amelyet szankcionálni fognak.
Ehhez kapcsolódó hír, hogy a megnövekedett migrációs terhek miatt 485 munkatársat vesz fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Az új kormánytisztviselők részben menekültügyi hatósági feladatokat látnak majd el, a közalkalmazottak pedig a befogadó intézmények működtetésében kapnak feladatot, döntően vidéken. Többek közt számviteli, műszaki, közgazdasági, valamint menekültügyi ügyintézőt, a bicskei és a békéscsabai telephelyre közegészségügyi szakorvost és közegészségügyi felügyelőt keresnek.
A határhelyzetről szóló legfrissebb hír szerint lapzártakor a Jobbik tüntet Röszkén a migránsok ellen. A demonstrációra a feloszlatott Magyar Gárda tagjait is várják.

Egy elképesztő videó a menekülésről – budapesti szállal

A BBC egyik stábjának sikerült végigkísérnie egy 21 éves szíriai menekült lány 3400 kilométeres utazását Törökországból Svédországig. A modern, nyugati mércével is kimagaslóan szép és intelligens Nur Amar apját és otthonát veszítette el a szíriai háborúban, anyja száműzetésben maradt Törökországban. Sok ezer társához hasonlóan ő is Macedónián és Szerbián keresztül indult el, hogy Magyarországra lépve bejusson az Európai Unió területére. A BBC-től kapott kamerával azt is megörökítette, amint a zöldhatáron, a vasúti síneken át bejutott Magyarországra.  
Amikor Nur és csoportja Budapestre érkezett, egy lakásban húzódtak meg, hogy ne regisztrálják őket. A hatóságok ellenőrizték a lakást, és a rendőrök 50 euró csúszópénzt kértek azért, hogy ne vigyék be őket. Így Nur elkerülte a regisztrációt és eljutott Bécsbe, majd onnan vonattal indult tovább Svédországba. Csak akkor hitte el, hogy kéthetes odüsszeája véget ért, amikor átlépte az utolsó államhatárt. „Olyan ez, mint egy álom, ahogy kinézek a vonatablakon, azt kérdezem magamtól, tényleg eljutottam ide vagy csak álmodok?” Nur csak útja végállomásán, Svédországban jelentkezett a rendőrségen, hogy menekültstátusért folyamodjon. Neki sikerült, új életet kezdhet egy új országban. (M. P.)

Olvasson tovább: