hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Röszke: valamivel kevesebben jöttek, de nem a határzár miatt
Helyzetjelentés a déli határszakaszról

2015. 11. 22.
Az elmúlt napokban a Keleti pályaudvaron és az M1-es autópályán kialakult válsághelyzet miatt némiképp háttérbe szorultak a déli határról érkező hírek, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy helyreállt volna a rend a migrációs nyomásnak leginkább kitett röszkei határszakaszon.

Az előző hétvégén Röszkénél elkészült a kétrészes határzár első eleme, a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA). A katonaság a közfoglalkoztatottak és a börtönőrök kivezényelt csoportjaival kiegészülve már a második védelmi vonalat, a 3 méter magas drótkerítést építi, amely várhatóan novemberre készül el a teljes szakaszon.

Nem annyira működik a határzár

A határzár az átadást követő első napokban enyhén szólva sem töltötte be azt a szerepet, amit eredetileg vártak tőle, és nem csak a határt keresztező vasúti sínnél található „hézag” miatt. A megyei napilap helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a bevándorlók a kerítésen átmászva, illetve a drótakadály alatt átbújva gyakran kijátsszák a szolgálatot teljesítő rendőröket, majd magyar területre lépve eltűnnek az erdőben. Az illegális határátlépők száma továbbra is nagyon magas, augusztus utolsó és szeptember első napjaiban 1500 és 2000 között mozgott az elfogott határsértők száma Csongrád megyében. A némileg csökkenő tendencia láttán (másfél hete 2500-3000 körüli határsértőt regisztráltak naponta) korai lenne még kijelenteni, hogy a menekülthullám kifulladt, sokkal inkább arról van szó, hogy a görög–macedón határon korábban feltorlódott hétezres tömeg „levonulása” óta egyenletesebben oszlik el a migrációs hullám.
Naponta több száz gyerek lépi át a határt, a statisztikák alapján a belépő csoportok minden ötödik tagja kiskorú.
A megyei kapitányság rendőreinek kisegítésére szeptember elsejével a Készenléti Rendőrség szervezetén belül megalakult a határrendészeti igazgatóság, amely a hónap közepén kezdi meg tevékenységét 2106 fővel, köztük több száz rendészeti szakközépiskolással. A határvadász egységek feladata az államhatár védelme és az államhatár rendjének megerősítése lesz, helikopteres, kutyás és lovas járőrök támogatásával. Az egységek szervezettsége, felszereltsége, mobilitása révén rugalmasan bevethetők lesznek a határszakasz bármely pontján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!