Kereső toggle

Mire jó a 9 százalékos áfa?

Bevásárlóturizmus a román határ mentén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre többen vásárolnak Romániában a határ magyar oldalán élők közül, sőt már távolabbról is átjárnak a határ menti településekre. A magyar bevásárlóturisták akár 50 százalékkal alacsonyabb árakkal is találkozhat-nak, mint itthon, hiszen júniustól életbe lépett Romániában az élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkozó törvény, aminek köszönhetően minden élelmiszer után az eddigi 24 helyett csak 9 százalékos áfát kell fizetni.

Korábban csak a kenyérre vonatkozott az alacsony romániai áfakulcs, a román törvényhozás ezt terjesztette ki minden élelmiszerre. Magyarországról jellemzően tartós élelmiszerekért éri meg a határon átutazni.

A nagyváradi Auchan parkolójában egy magyar kisbusz körül sürgölődő honfitársainkat kérdeztem, akik készségesen válaszoltak a kérdéseimre. A közeli Biharugráról jöttek, mert a romániai élelmiszerárak olyan alacsonyak, hogy sokszor féláron lehet beszerezni mindent, mondja egyikük, Kati. Elmondása szerint az út több család összefogásával valósul meg, így egy kisbuszt telepakolva még a Romániában húsz forinttal magasabb benzinárral együtt is jól járnak a bevásárlással. Az egyik diszkontlánc, a német tulajdonú Kaufland júliusi romániai katalógusát nyomja a kezembe, amelyben pontos árakat találhatunk, Kati jóvoltából tintával forintosítva:

– 8 tojásos Gyermelyi tészta (250 g) 174 forint

– Sunny Fries mirelit burgonya (450 g) 153 forint

– Tibi Retro csoki (90 g) 205 forint

– Univer ketchup (470 g) 237 forint

– After Eight csokoládé (200 g) 542 forint

– Nestlé Smarties drazsé (38 g) 104 forint

– Pepsi üdítő (2,5 l) 349 forint.

A határon átruccanni nem csak élelmiszerért érdemes, mert a bevásárlóközpontokban a barkácsáruházaktól a játékdiszkontig minden megtalálható, így Kati az unokája születésnapjára is a romániai játékáruházból hozott ajándékot. A Jumbo játékbolt diszkont az OBI áruházak helyére költözött egész Romániában, a legközelebbi Nagyváradon nyitott a hónap elején.

Amíg mi beszélgetünk, a többiek serényen pakolják a megvett árut. Többnyire tartós élelmiszert vásároltak: tésztát, rizst, lisztet, cukrot, olajat, ecetet, ketchupot, mustárt, chipseket, csokoládét és müzlit. A mirelit és hűtött árunak külön fagyasztóládát hoztak. Ide kerülnek a friss áruk, és az egyik legnépszerűbb román eledel, a mitite is beszerzésre került. A mics, ahogy errefelé becézik a kis fasírtszerű kolbászokat, egyre népszerűbb a magyarok körében is, ráadásul az ára is elfogadható: egy húszdarabos tálca mindössze tíz lejbe, azaz hétszáz forintba kerül. Amikor a minőségről kérdezem Katit, azt mondja, hogy ez – hasonlóan a hazai helyzethez – boltonként változik. Az is tény, hogy néhány nagy nemzetközi márka kivételével például a kólák, csokik, müzlik tekintetében érezhetően nagyobb a választék a magyarországi boltokban, mint a romániaiakban. Ugyanakkor a román tejtermékek és húskészítmények magasabb minőséget képviselnek az átlagos magyar termékekhez képest, a román sajtipar pedig szinte verhetetlen, az árak és a minőség is jobb, mint odahaza – ezt már Laci bácsi, a kisbusz sofőrje teszi hozzá. Azt is elmondja, hogy ha valaki az otthoni márkákat kedveli, annak is érdemes a határon túlra menni vásárolni, mert Erdélyben is van olyan üzletlánc, amelyik jelentős részben Magyarországon előállított termékeket forgalmaz, de az otthoni áraknál olcsóbban.

 Egy hétvégi nagybevásárlásra akár Debrecenből vagy azon túlról is megéri elindulni Nagyváradra. A benzinköltség körülbelül 5-6000 forint, ami első hallásra soknak tűnhet, de egy komolyabb bevásárlásnál simán behozza az árát – mondja Laci bácsi. A piacokon pedig rengeteg helyi kuriózum, élelmiszer, befőtt, zöldség, tejtermék kapható, amiért külön is érdemes a piacra jönni. 

Kovács Gábor külkereskedelmi szakértő szerint a fogyasztói árakon kívül általában a nemzeti valuták aktuális árfolyama, valamint az üzemanyag-költségek is befolyásolják a bevásárlóturizmus alakulását. Jelenleg a lej stabilan a hetvenforintos ár körül mozog. A román gazdaság a befektetői környezet számára barátságos, a multicégek beruházásai garanciát jelentenek az üzleti szereplők számára. A román piacon jelentősen mérséklődött a termékek áfatartalma, így a Magyarországon jellemző 27 százalékos kulcsnak csupán a harmada terheli a romániai árucikkeket, emiatt pedig az eddiginél többen gondolhatják úgy, hogy hétvégenként néhány kilométerrel arrébb intézik nagybevásárlásaikat. Akár vasárnap, mert Romániában nincs vasárnapi zárva tartás. Sajnos ezek a kiadások nem a hazai költségvetést gyarapítják majd – jegyezte meg a szakértő lapunknak.

Olvasson tovább: