Kereső toggle

Bűnügyi krónika vagy Fidesz–Jobbik-meccs?

Valódi és álbotrányok a „nemzeti radikálisoknál”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A rendőrség nem nyomoz az embercsempészéssel hírbe hozott Kiss Róbert volt gárdakapitány ügyében – ezt maga az érintett közölte Facebook-oldalán. Kiss ügyére korábban rákapcsolódott a Fidesz, amely a jelek szerint különböző köztörvényes ügyekkel venné elejét, hogy a következő választáson a Jobbik potenciális kormányváltó erőként tűnjön fel. Bár az utóbbi hónapokban több, a „nemzeti radikális” oldalhoz sorolt közszereplő is lebukott önbíráskodás, sikkasztás, illegális határátlépők segítése, lopás és pénzhamisítás gyanújával, a Jobbikban nem okozott pánikot a feltűnő sorozat, a lebukások mögötti szervezettséget viszont nem zárják ki.

Bíróságra megy a Jobbik és a Fidesz, közölte a hónap elején  a „nemzeti radikális” párt, mivel a kormánypárt közleményben tudakolta, milyen kapcsolatot ápol a Jobbik bűnözői körökkel. Mindez az után történt, hogy július 24-én Szeged közelében a hatóságok tetten érték Kiss Róbert egykori gárdakapitányt, amint szír állampolgárokat szállított az autójában. Kiss az atv.hu-nak nyilatkozva elismerte, hogy egy alkalommal valóban szállított szíreket, és azt is, hogy egy másik esetben ezer eurót találtak nála, de azt állította, hogy a két esemény között nincs összefüggés, azaz ő nem embercsempész. A Magyar Gárda egykori kapitányát – aki kapitányi posztjáról azért volt kénytelen távozni, mert videó készült róla, amint házas létére egy idegen nővel csókolózik – a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el, amikor – a hivatalos verzió szerint – éppen megállapodott öt szír állampolgár szállításáról. Kiss ellen jogellenes tartózkodás segítése a gyanú.
Az egykori kapitány mindezt tagadta. Az atv.hu-nak azt mondta, ő és társai valójában hetek óta azon dolgoztak, hogy feltérképezzék a zöldhatáron érkező menekülteket, megismerjék szándékaikat, lebuktassák az embercsempészeket, hogy mindezzel a hivatalos szerveket segítsék. E célból portyáztak a környéken, ezért beszélgetett a migránsokkal, és egy ilyen diskurzus után vitt el néhány szír állampolgárt szívességből. Azt pedig, hogy egy másik alkalommal volt nála ezer euró, nem tartja jogszabályellenesnek.
A Fidesz azonnal összekötötte Kisst a Jobbikkal, és azt is felvetette, hogy vajon milyen hasznot húz a párt az illegális migránsokból. A Jobbik erre úgy reagált, hogy közölte: az egykori gárdakapitány évek óta nincs kapcsolatban a párttal, sőt mostanában egy rivális jobboldali szervezetet épít.
Kiss verziója magától a rendőrségtől nyert megerősítést. A volt gárdakapitány Facebook-oldalán közzétette a vele szembeni nyomozás megszüntetéséről készült rendőrségi határozatot. A dokumentum szerint Kiss Róbert sem készpénzt, sem más értéket nem kapott az ügyben szereplő szír állampolgároktól.

Tomcattől Szimáig

A „nemzeti radikális” politikai közösséget (ami, mint látni fogjuk, messze nem azonos a Jobbikkal és holdudvarával) kellemetlenül érintő hírek már tavasszal elkezdtek sorjázni. Április 29-én derült ki, hogy önbíráskodás, garázdaság és súlyos testi sértés miatt előzetes letartóztatásba helyezték Polgár Tamást. A Tomcat néven is ismert blogger az utóbbi években a Tolvajkergetők nevű csoportot vezette: nyomkövetővel ellátott bicikliket helyeztek ki közterületre csaliként, majd ha valaki ellopta a biciklit, Polgárék elkapták a tettest. Tomcatet azért tartóztatták le, mert április végén felkeresett egy, a fenti módon lebuktatott tolvajt, és társaival együtt lefogták, majd súlyosan bántalmazták az illetőt.
Június közepén jött a hír, hogy sikkasztásért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték – nem jogerősen – Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát. A szakszervezet 2009-ben még szövetségben állt a Jobbikkal. Szima Judit a párt európai parlamenti képviselőjelöltje volt, a lista negyedik helyén állt. A szakszervezet és a Jobbik kapcsolata azért romlott meg, mert a korábbi megállapodás ellenére Szima nem lett uniós képviselő, noha Balczó Zoltán listavezető 2010-es visszalépése után adódott erre lehetőség. Furcsa véletlen, hogy a Szima helyett végül Brüsszelbe küldött Kovács Béla ellen is eljárás zajlik, a KGBéla néven becézett jobbikos képviselőt kémkedéssel gyanúsítja a Legfőbb Ügyészség.   

Egy tréfás betörő és a dollárpapa

Három nappal később betöréses lopáson kapták a Jobbikkal szövetséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) makói elnökét, amint éppen egy serpenyőt vett magához. T. Csaba neve szerepelt a HVIM országos vezetői között is, ám a szervezet ezt megmagyarázta, mondván, T. Csaba neve „helytelenül” került oda. Azt azonban nem cáfolták, hogy a férfi a makói szervezet vezetője, és azt sem, hogy a serpenyőn kívül pénzt és porcelánt is lopott a makói lakásból. Lebukásakor T. Csaba egyébként azt mondta az ingatlan tulajdonosának, hogy „csak poén volt”. T. egyébként garázdaság miatt már volt büntetve, 2011-ben pedig a Csongrád Megyei Bíróság jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.
A hírsorra mégsem a serpenyős radikális tette fel a koronát, hanem az augusztus elején kipattant újabb botrány: pénzhamisítás miatt előzetes letartóztatásba helyezték Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi szervezetének egykori elnökét. Szász – akinek választási plakátján az állt, hogy „A törvénytisztelő többség választása” – 123 millió forintnyi amerikai dollárt hamisított nyomdatulajdonos társával. A nyomozók szinte kész állapotban foglalták le a hamis húszdolláros bankjegyeket, melyekről csak a sorszámok és az Egyesült Államok bankjegyein található, sast ábrázoló egyedi azonosító jel hiányzott. Szász és bűntársa beismerő vallomást tett, és azt is elmondták, hogy a hamis pénzt Ukrajnában akarták forgalomba hozni. Szász egyébként megyei szinten nagyhal volt a Jobbikban, a párt országos választmányának küldöttje és a megyei pártlap, a Bors Vezér Népe főszerkesztője volt. 2014 októberében távozott a pártból, mivel életvitelével kapcsolatos kifogások miatt etikai eljárás indult ellene. Az még nem derült ki, hogy a professzionális nyomdai technológiával elkövetett dollárhamisítás terve ezt megelőzően fogalmazódott-e meg benne.

Nincs pánik a Jobbikban

„Nem lepne meg, ha az egymás után napvilágra kerülő botrányok egy összehangolt kormányzati akció részét képeznék, ám erre természetesen semmilyen bizonyítékunk nincs” – mondta a Hetek megkeresésére Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.
Mirkóczki szerint óhatatlan, hogy egy tizenötezer fős politikai közösségben található néhány „gyenge láncszem”, akik adott esetben összefüggésbe hozhatók vélt vagy valós bűncselekménnyel, pláne, ha ekkora apparátussal keresik, mint amekkora a hatalom rendelkezésére áll. „Ezekben az esetekben, ha szükséges, a Jobbik azonnal cselekszik, ugyanakkor egyetlen pártnak, így nekünk sem áll rendelkezésünkre olyan eszköz vagy infrastruktúra, amellyel az ilyen személyek kiszűrhetők lennének a jelentkezésükkor.” Az érintettekre egyébként egytől egyig igaz, hogy több éve szakítottak a Jobbikkal, hangsúlyozta lapunknak Mirkóczki. Kivétel ez alól a pénzhamisítással gyanúsított nyékládházi képviselő, aki tavaly októberben távozott a pártból, ezt az etikai vizsgálat jegyzőkönyve is bizonyítja, tette hozzá a szóvivő.  
Hogy sikerülhet-e a Jobbikot köztörvényes bűnözőkkel terhelt pártként bemutatni, arról Mirkóczki kifejtette: „Korrupcióval vádolni nehéz lenne bennünket. Ezt azokon a településeken lehetne megtenni, ahol jobbikos polgármester irányít, és feltételezem, hogy 2010 óta árgus szemekkel figyelik ezeket. Ennek ellenére nem találtak semmit, mivel nem történt korrupció. Ebből pedig adódhat az, hogy megpróbálnak minél több egyéb bűncselekménnyel összefüggésbe hozható és a párthoz egykor kötődő személyt felmutatni.” Arra a kérdésre, hogy mekkora feszültséget okozott a Jobbikban a fenti sorozat, a szóvivő azt mondta, nem okozott zavart, nem volt válságtanácskozás.

Olvasson tovább: