Kereső toggle

„Megöltem önt”

Beperli a magyar államot a jogerősen felmentett Érsek Zsolt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közel öt éven keresztül vetült súlyos bűncselekmény gyanújának árnyéka Érsek Zsoltra, Hatvan korábbi szocialista polgármesterére. A közelmúltban jogerősen kimondatott, hogy nem történt bűncselekmény, így tehát tettes sincs, ezzel együtt Érsek vádlói elérték céljukat: a gyanúba kevert, majd rabosított politikus nem indult el a tavalyi választáson, ráadásul anyagilag és lelkileg is megsínylette a történteket. Kérdés, megvádolható-e valaki politikai céllal minden további következmény nélkül. A nemzetközi bíróságon ez is kiderül.

Önt 2010 után jelentették fel jelentős anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Konkrétan mi volt a vád?

– Hatvan és térsége csatornázásának kapcsán a Fidesz helyi szervezete 16 rendbeli feljelentést tett: ebből 14 feljelentés ismeretlen tettes ellen szólt, két témakörben megneveztek mint a város korábbi polgármesterét. Azért akartak bíróság elé állíttatni, mert szerintük én vagyok a felelős amiatt, hogy a csatornázást végző cégek egyike – mivel időközben csődbe ment – nem fizette be a pályázat során vállalt biztosítási fedezetet. A feljelentők azt állították, polgármesterként nekem kellett volna ellenőrizni a befizetést.

Mekkora összeg volt ez a biztosítási fedezet?

– Néhány millió forint.

És mekkora a teljes beruházás?

– Körülbelül 7-8 milliárd forint.

Ehhez képest jelentéktelen összegnek tűnik.

– Az összeg jelentéktelen, és mint kiderült, nekem ehhez semmi közöm nincs, a feljelentők mégis megpróbálták rám tolni a felelősséget. A nevesítésnek az lehetett az egyik célja, hogy az eljárás során rabosítsanak, ez ugyanis nagyon jól hangzik, ha valakit le akarnak járatni, vagy politikai értelemben el akarnak lehetetleníteni. 

Mikor jelezte először a rendőrség, hogy gyenge lábakon áll a feljelentés? 

– Gyakorlatilag folyamatosan jelezte, mégpedig azt, hogy a bűncselekmény ténye sem állapítható meg. Ahogy közeledtünk a 2014-es választásokhoz, sürgető lett volna vádat emelni ellenem. Ennek nem volt alapja, az ügyészség azonban újabb és újabb bizonyító erejű dokumentumok bekérésére utasította a rendőrséget.   

Hogy lett Önből „a Heves megyei Gyurcsány”?

– A feljelentés után három évvel nyilvánvalóvá vált, hogy még csak a bűncselekmény elkövetését sem lehet igazolni, nemhogy engem megvádolni. Akkoriban zajlott egy beszélgetés jogászok és bűnüldözők között. Neveket nem mondhatok, de a beszélgetés egyik résztvevője azt mondta: „Ti is pontosan tudjátok, hogy nem történt bűncselekmény, áruljátok már el, miért húzzátok az időt?” A válasz lényegében úgy szólt, hogy leszóltak Heves megyébe, hogy meg kell akadályozni Érsek Zsolt országgyűlési képviselővé válását, mert ő a Heves megyei Gyurcsány. Ez alatt azt értette, hogy én vagyok az itteni közellenség.

Az elmúlt öt évben hányszor hallgatták ki?

– Tíz-tizenkét alkalommal. Ezek között volt olyan is, amikor egy csatornatisztító gép megvásárlásának és üzembe helyezésének a körülményeit vizsgálták. Több tucat tanút hallgattak meg öt év alatt, tízezer oldalnyi nyomozati anyag keletkezett, mire kiderülhetett az ártatlanságom.  

Közben azonban magánvádas feljelentés is született Ön ellen.

– Miután vádemelés nélkül befejeződött a rendőrségi vizsgálat, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az előző ciklus polgármestere magánvádas eljárást kezdeményezett. Már ki is tűzték a bírósági tárgyalás időpontját, amikor az ügyvédei lebeszélték, és végül visszalépett. Véleményem szerint azért, mert ha ebben az eljárásban is bebizonyosodik az ártatlanságom, akkor viszontkeresettel élhettem volna ellene, hiszen ő nevesített.

Annak, hogy bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást, egy laikus számára mi a jelentősége?

– A bűncselekmény hiánya azt jelenti, hogy a hűtlen kezelés megtörténte sem bizonyítható. Ez olyan, mintha azzal gyanúsítanának, hogy megöltem Önt, miközben Ön él.

Nem ingott meg az évek során?

– Abban biztos voltam, hogy nem követtem el semmit. A közvetlen kollégáimban is biztos voltam, mert tisztességes munkát végeztünk. Viszont amikor koncepciós eljárások zajlanak, sose lehetünk biztosak abban, hogy mit találnak ki, milyen rágalmakkal jönnek elő, és hogy milyen nyomás alá helyezik egykori kollégáimat. Minden tiszteletem a Heves Megyei Rendőrkapitányság illetékes munkatársainak, akik végül is azt mondták: eddig tartott, mostantól lezárják a további vizsgálatot.

Arról van információja, hogy a feljelentők miként értékelik a fordulatot?

– Nézze, ők tudták, hogy igazából nem történt semmi. De – mint ahogy az országban több esetben megtörtént – úgy gondolhatták, hogy a meggyanúsításommal sikerült rám sütni a bélyeget. Hogy végül jogi értelemben kudarcot vallottak? Na és?

Úgy tudom, nem ezzel a „na és”-sel ér véget a történet.

– Nem, mert úgy döntöttem, viszontkeresettel élek: a strasbourgi nemzetközi bíróságra viszem az ügyet, feljelentést teszek a magyar állam ellen, mert szerintem koncepciós eljárás zajlott. A magyar állam végrehajtó hatalma, az ügyészség és a rendőrség is évek óta tisztában volt azzal, hogy nincs bűncselekmény, mégis húzták az időt, és ezzel folyamatosan nyomás alatt tartottak engem is, a családomat is, és a rabosításommal politikai értelemben megakadályozták az országgyűlési képviselő-jelöltségemet.

Strasbourgban már Önnek kell bizonyítania a vádakat. 

– Bízom benne, hogy sikerülni fog. De akárhogy is alakul, a becsületem, a családunk becsülete és a hozzám hasonlók becsülete többet ér annál, mint hogy csendben tudomásul vegyem az elmúlt öt évet.

Mennyire viselték meg a történtek?

– Nagyon. Ez egy jól felépített akció volt: sokszor hamarabb értesültem az eljárás újabb lépéséről a Hír TV-ből vagy a Magyar Nemzetből, mint hogy megkaptam volna a hivatalos értesítést. És így természetesen a közvélemény és a szeretteim is a kormánypárti média híreiből hallhatták a velem kapcsolatos „igazságokat”. A szándékos nyomásgyakorlás mellett, el kell mondanom őszintén, anyagilag is megterhelő volt ez az időszak, hiszen fizetnem kellett a nekem segítő ügyvédeket, miközben az állami szférában nem kaptam munkát.

Olvasson tovább: