hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar pártok a görög válságról
Félkommunista ámokfutás vagy szabadságharc?

2015. 07. 09.
Míg Schiffer András Alekszisz Ciprasz rajongójának tűnik, addig Gulyás Gergely még akkor is félkommunista ámok-futásnak minősíti a Sziriza kormányzását, ha eufemizmust akar használni. Magyar politikusokat kérdeztünk arról, hogy mit gondolnak a görög krízisről.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, fideszes politikus a Heteknek felelevenítette, hogy miként jutott el Görögország odáig, hogy jelenleg az Európai Unió történetének egyik legsúlyosabb válságát idézték elő. Szerinte egyrészt téves döntésnek bizonyult az eurózónához való csatlakozásuk kérelmezése és elfogadása, hiszen nem feleltek meg az ehhez szükséges kritériumoknak, sőt az is kiderült, hogy évekig hamis adatokat közöltek az európai intézményrendszer számára valós gazdasági teljesítményükről. Gulyás részben a Gyurcsány-kormányéhoz hasonlította ezt a gyakorlatot, amely szerinte ugyancsak több esetben megtévesztette a nemzetközi intézményeket a magyar költségvetés helyzetével kapcsolatban.  

Gulyásnak nem tetszik Ciprasz politikája

A parlamenti alelnök úgy látja: a 2008–2009-es gazdasági világválságra adott magyar és görög reakciók is eltérőek voltak, mert míg 2010-ben az Orbán-kormány sikeres stabilizációt volt képes felmutatni, addig a görögök egy ugyan nem túl sikeres, de azért némi szerény eredményt elérő válságkezelést nulláztak le azzal, hogy – idézzük Gulyást – „félkommunista kormányra bízták az ország sorsát, amely kiélezte az Európai Unióval való konfliktust”. A politikus egyébként megjegyezte, hogy csupán udvariasságból tartja félkommunistának a Ciprasz-kormányt, a személyes minősítése rosszabb ennél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!