Kereső toggle

Kormány – civilek 0:2

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vesztésre áll a kormány a civil szervezetekkel folytatott küzdelmében, tekintve, hogy a Magyar Helsinki Bizottság pert nyert a kormánypárttal szemben, mely rendre álcivilnek titulálja a jogvédő szervezetet. A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott szervezetek is fellélegezhetnek, mivel a Fővárosi Főügyészség a törvényességi vizsgálatuk során semmi jogelleneset nem talált. Igaz, ez csak formális ellenőrzés volt, a büntetőjogi vizsgálat még tart az NCTA-támogatások ügyében.

A Fidesz–KDNP-kormány 2013-ban indított komoly offenzívát a külföldi támogatásokkal működő hazai civil szervezetek ellen. Ennek egyik állomása volt, amikor Hoppál Péter, a Fidesz akkori szóvivője elhíresült nyilatkozatában a Magyar Helsinki Bizottságot (MHB) az „amerikai spekuláns körök által pénzelt álcivil”, áljogvédő szervezetek egyikének nevezte, melynek a tevékenysége valójában a magyar kormány, a Fidesz és Magyarország külföldi lejáratására irányul. Az MHB emiatt pert indított jó hírnévhez való jog megsértése miatt, melyet meg is nyert: kedden a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és kötelezte a Fideszt és Hoppál Pétert arra, hogy a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint a fidesz.hu-n közzétett nyílt levél útján fejezze ki sajnálatát amiatt, hogy valótlan tényeket állítva megsértette az MHB jó hírnevét.

Nem nagyon érdekli a kormányt

Ám a kormány sajnálkozás helyett továbbra is „külföldi bérencezik”, ezért az MHB két hete ismét feljelentette a Fideszt jó hírnév és becsület megsértése miatt. A kormánypárt egy májusi közleményében ugyanis ismét azt hangoztatta, hogy a jogvédő egyesület „a nemzetközi spekuláns pénztőke megrendelését” teljesíti, és ezt állította a CÖF is az egyidejűleg rendezett V. Magyar Világtalálkozón. A jogerős ítélet fényében várhatóan újabb elmarasztalásban, akár sérelemdíjban is bízhat a jogvédő szervezet, amely állítása szerint két évtizede folyamatosan kormánykritikus munkát végez.

A civil szervezetek elleni kormányzati offenzíva másik frontja a Norvég Civil Támogatási Alaphoz (NCTA) köthető szervezetekkel szembeni harc. Ennek legutóbbi fejleménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kezdeményezésére lefolytatott törvényességi ellenőrzés során a Fővárosi Főügyészség nem találta jogellenesnek öt, az NCTA által támogatott civil szervezet működését, egész pontosan két szervezetnél talált kisebb adminisztratív hibákat.

„Nem nyugodhatnak meg a civilek, de ez egy lényeges, bár formális eleme a folyamatnak. Folynak még ugyanis a büntetőeljárások, amelyeket ismeretlen tettes ellen indítottak – vélhetően az NCTA által támogatott szervezetek vannak a célkeresztben – feltételezett pénzügyi visszaélések miatt. Attól megmenekültek ezek a szervezetek, hogy az ügyészség a megszüntetésük érdekében pert indítson ellenük” – magyarázta lapunknak egy szakjogász.

Mint ismert, az ügy tavaly azzal kezdődött, hogy a norvég kormány felfüggesztette a 40 milliárd forintos EGK–norvég felzárkóztatási támogatás folyósítását a magyar kormány részére, méghozzá a magyar fél kötelezettségszegése miatt. A Miniszterelnökség erre a Norvég Alap civil szervezeteknek szóló, 4,5 milliárd forintos támogatását (NCTA) vette célba, azzal vádolva meg a norvég kormányt, hogy valójában pártokhoz – az LMP-hez – kötődő civil szervezeteket támogat. A kormányközi tárgyalások máig nem vezettek eredményre egyik támogatás ügyében sem: a kormányzati támogatás felfüggesztése még tart, a civil támogatásokat pedig továbbra is folyósítják a norvégok.

Az NCTA által érintett civil szervezeteknél tavaly a kormány Kehi-vizsgálatot indított, amely különböző összefonódásokat és egyéb visszaéléseket állapított meg a támogatásokat bonyolító szervezetek (Ökotárs, Autonómia, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért, Kárpátia alapítványok) körül. A Kehi-vizsgálat jogalapja, miszerint költségvetési pénzekről lenne szó, máig nem tisztázott. Mindenesetre a Kehi vizsgálati jelentésének megállapításai alapján büntetőfeljelentés született, és nyomozás is indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a bonyolító szervezetek irodáiban házkutatást is tartottak, amit idén januárban törvénysértőnek minősített a bíróság.

Móra: nincs ok ünnepelni

„Mi is a sajtóból tájékozódunk, tekintve, hogy a büntetőeljárásnak nincs gyanúsítottja. A tavalyi házkutatás óta minket semmilyen nyomozóhatóság semmilyen formában nem keresett meg” – mondta el kérdésünkre Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója (jobb oldali képünkön). Hozzátette: az NNI a teljes nyomozást átadta a NAV Bűnügyi Igazgatóságának, amely fél évvel ezelőtt költségvetési csalás gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen, amit időről időre meghosszabbít.

Móra sem lát különösebb okot az ünneplésre, ugyanis a friss ügyészségi határozat nem büntetőügyről szól, hanem közigazgatási eljárásról. „Ezen túlmenően a lebonyolító alapítványok által indított per van még folyamatban. Ezt azért indítottuk el, mert a NAV a Kehi jelzése alapján felfüggesztette az adószámunkat. Mi ezt megtámadtuk, de ennek az eljárásnak a folyamán kiderült, hogy a Kehi döntése ellen nem létezik jogorvoslati lehetőség” – mesélte az Ökotárs igazgatója. A kérdés most az Alkotmánybíróság előtt van, amelynek arról kell döntenie, hogy a Kehi-eljárás elleni jogorvoslat hiánya alkotmányellenes-e vagy sem. Ha az AB elutasítja a keresetüket, akkor elveszítik a pert, és az adószámuk felfüggesztése hatályba lép. Móra szerint ebben az ügyben fejlemény ősz előtt nem várható.

Olvasson tovább: