hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ártatlanok pokla
Nemes Jeles László az európai sémákról, a holokausztról és az Iszlám Államról

2015. 07. 16.
„Kár, hogy a nagy történelmi drámákról csak szlogenekben beszélnek a fiataloknak. Európa valahol egy befogott száj. A mai egy technokrata, voluntarista, kiüresedett ideák mentén felülről mesterségesen összerakott Európa” – mondta a Heteknek adott interjújában Nemes Jeles László, a Cannes-nagydíjas Saul fia című film rendezője, aki a mozijával Auschwitz lecsupaszított lényegét kívánta érzékszervekre ható módon bemutatni. A filmrendezővel „barlanglakó” korszakáról, a „soft power” vezetési technikáról, az európai és magyar filmgyártásról beszélgettünk, illetve arról, hogy szerinte mikor „roggyant meg” Európa.

Miért akart filmrendező lenni? Egyáltalán más munka is érdekelte-e, vagy gyerekkora óta csak a mozi izgatta?

– Talán volt egy rövid mozdonyvezetői szakasz, de kiskorom óta érdekelt és izgatott a film világa. Apám filmrendező, ezért gyakran jártam forgatásokon. Tetszettek a díszletek, a stáb mozgása, az egész felvétel varázsa. Olyan volt, mintha egy mese jelent volna meg előttem.

Mégis először nem filmes iskolába felvételizett, hanem történelmi és politikatudományi jellegű képzésre Franciaországban. Egyáltalán hogyan került Párizsba?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!