hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A DK olyan lett, mint a Fidesz"
– mondta a DK-ból kizárt Sütő László a Heteknek

2015. 07. 19.
Néhány órán belül saját pártelnöke, Gyurcsány Ferenc záratta ki a DK-ból a politikust, aki egy Facebook-kommentben genetikai hibának, betegségnek nevezte a homoszexualitást, továbbá nyomda­festéket nem tűrő stílusban írt a homoszexuálisok vágyairól. De hogyan került a DK-ba? Homofóbnak tartja-e magát? Sütő László a Heteknek mesélte el a történetet.

Írt egy Facebook-kommentet, ami miatt pillanatok alatt kizárták a DK-ból. Mit szól hozzá?
– Valószínűleg a Gyurcsány Ferencet tájékoztató DK-elnökségi tagoknak szövegértelmezési zavaraik vannak. Tudniillik én a homoszexualitást és a ho­moszexuálisokat nem támadtam egy szóval sem, sőt, azzal hogy betegségként beszélek róla, azt mondom, hogy nem szabad őket bántani.
Azért az Ön kommentjében voltak nyomdafestéket nem tűrő dolgok is. Nem gondolja, hogy sérthet másokat, ha így beszél a nyilvánosság előtt a homoszexuálisokról?
– Van egy mondat, amit most nem tennék bele a kommentembe, mert már sajnálom, de az a mondat nem az első bejegyzésemben szerepel, hanem a sokadikban, amikor már összeszólalkoztam a velem vitatkozókkal.
Ezt a bejegyzést nyilván Gyurcsány Ferenc, illetve más DK-s vezetők is láthatták, hiszen fent van a közösségi portálon. Gondolja, hogy nem értik, amit olvastak?
– Szerintem Gyurcsány Ferencet felhívták, hogy miket írogat itt egy DK-s tag, ő meg nem látta direktben a szöveget. Én a pártelnököt annál műveltebbnek tartom, hogy ne értette volna meg, amit mondok. Ha mégis olvasta, és úgy hozta meg ezt a döntést, akkor ugyanaz vonatkozik rá, mint amit az előbb a többi elnökségi tagra mondtam.
Ön homofóbnak tartja magát?
– Nem vagyok, sőt. Azzal, hogy betegségként kezelem a homoszexualitást, azt is mondom, hogy emiatt bántani nem szabad senkit. Aki ezt nem így olvasta az írásomból, azzal nem tudok mit kezdeni…
Miért tartotta fontosnak megírni ezt a kommentet?
– Az Együtt meghívót küldött nekem a Pride-ra. Eztán született meg az én válaszom, amit a párt egyik képviselőjének írtam meg a Facebookon. Ez engem teljesen kiborított. A Pride egy exhibicionistákkal és kukkolókkal megtűzdelt menet, amely szerintem mindennél jobban árt a h­omoszexuálisok érdekeinek. Szerintem egy pártelnök, aki ilyen küllemű rendezvényre odamegy, nem helyesen cselekszik. Akár Gyurcsány Ferenc az, vagy bárki más.
Az Ön kommentjéből és a DK reakciójából kitűnik, hogy nagyon más véleményen vannak ebben a kérdésben.
– Továbbra is azt állítom, hogy a DK vezetői csak szövegértelmezési zavar miatt gondolják azt, amit gondolnak. Egy dologban biztosan nagyon más a véleményünk: az utódnemzésre alkalmatlan párkapcsolat nem lehet családmodell egy normális országban. Azonban én azt gondoltam: olyan csak a Fideszben van, hogy Orbán mindenkinek megmondja, hogy mi lehet a véleménye. Ha ez a DK-ban is így van, akkor én azt mondom: minden hatalom addig tart, ameddig végrehajtják a szavát. Kizárhatnak, de az én gondolkodásom nem eladó, oszt’ jó napot!
Elmondta másnak is a véleményét? Mindenki így fogadta azt a DK-ban?
– Sokan helyeselték, baranyai DK-sok is, közülük többen fel is hívtak. Voltak, akik pocskondiáztak, igaz, ők nem hívtak fel, hanem a Faceboo­­kon üzentek. De budapesti, miskolci és pécsi párttársaim is felhívtak, hogy egyetértenek a véleményemmel.
Ön a bejegyzésében azt írja, hogy a homoszexualitás betegség. Ezt honnan veszi?
– Nézze, a homoszexuálisok nagy részénél kimutatható a kromoszóma-rendellenesség, egy másik részüknél frusztrált személyiségzavarra vezetik vissza, egy harmadik csoportjuknál pedig kényszerhelyzet szüli az ilyen hajlamot (börtön, katonaság stb.), de ettől még egy jelentős részüknél a kromoszóma-rendellenesség áll fenn, ezt pedig betegségnek tartjuk. Ez egy orvosi szakmai vita, aki ebből politikai kérdést kreál, az elég buta politikus.
Vitát említett, de Ön mégis egyértelműen genetikai okokkal magyarázza a homoszexuális hajlam kialakulását. Honnan ért hozzá?
– Én orvosi egyetemet végeztem, elő­tanulmányokat folytattam genetikával és kriminálszexológiával kapcsolatban is, így azt gondolom, lehet véleményem a témában. Már a gimnáziumban is azt tanítják, hogy az életet két nagy ösztöncsoport szabályozza: az önfenntartó és a fajfenntartó ösztönök. A szexualitás a faj­fenntartó ösztönök része, ergo férfi és nő között természetes. Ehhez nem kell orvosi szakkönyv, hogy az ember ezt belássa.
Kizárták a DK-ból, mi lesz most? Feladja a politizálást?
– Én mindig is aktív közéleti személy voltam. Cikkeket, véleményeket írok, egy falusi értelmiséginek ki kell állnia a közössége jogaiért, ezt ezután is megteszem. Ha kell, pártszínben, ha kell, egyszerű állampolgárként. Az előző rendszerben elítéltek államellenes izgatásért, de most is tudatnom kell: nem változtam meg!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!