Kereső toggle

Erőszak a valóságshow-ban

Csak az erő nyelvén értett a csatorna

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miután megkísérelte megerőszakolni, meg is fenyegette és szidalmazta játékostársát az Éden Hotel című valóságshow-ban az egyik férfi szereplő. A jelenet, amelyet minden szerkesztői beavatkozás nélkül felvettek, majd hónapokkal később közzétettek, a nők társadalmi helyzetével foglalkozó Üvegplafon blognak köszönhetően országos felzúdulást keltett. Ám a TV2 a botrány és a mea culpa ellenére a show-t mégis folytatja, nem is akárhogy: az áldozatot társai kiszavazták, míg az erőszakoskodó férfi a műsorban maradt. Lapzártakor a médiatanács eljárást indított az ügyben.

A TV2 április 24-i Éden Hotel című műsorában a Gábor nevű játékos fizikai erőfölényével is visszaélve szexuálisan zaklatta partnernőjét, Nórit. Az egyre durvább jelenet során ostobának is nevezte a lányt, amiért az ellenállt, és megfenyegette, hogy kizáratja a műsorból. Utána a lány sírva számolt be az erőszakról, de panasza csak a műsor előzetesében volt látható, mivel az időközben kitört botránytól megijedt szerkesztők ezt a részt kivették az adásból. Azt viszont leadták, hogy másnap a lány azt mondta a többieknek, hogy semmilyen erőszak nem történt, sőt azt is, hogy az eset után két nappal Nórit a társai kiszavazták a műsorból, részben a bántalmazó javaslatára.

Már a műsor besorolása is botrányos

A Costa Ricán játszódó „taktikai reality” 12 éven felüli besorolása révén délutánonként és este 9-kor futhat a csatorna műsorán, forgatókönyve a szereplők közti párválasztási manőverekre és kiszorítósdira épül, a szereplők közben cserélődnek is: aki nem talál párt, vagy akit kiszavaznak a többiek, az kikerül a körből. Azé a kétes hírnév és nyeremény, aki a végén partnerével – vagy őt is kitúrva – benn marad a játékban.

Az inkriminált részből az Üvegplafon című, nőjogi kérdésekkel foglalkozó blogon megjelent cikk nyomán lett botrány. Az Üvegplafon szerint a reality show-nak ezúttal (akaratlanul) sikerült a nem ritkán szó szerint véres valóságot, a több tízezer nőt érintő párkapcsolati bántalmazás jelenségét bemutatnia. Az események láncolata és a végkifejlet, súlyosbítva a műsorszerkesztők néma asszisztálásával, szerintük megerősítette a nézőkben, hogy a nőkkel szembeni erőszak teljesen természetes dolog, és ha az áldozat ellenkezik, akkor rosszul jár.

Óvodások is nézik

Az ügyet még súlyosabbá teszi, hogy a valóságshow-kat a legkisebbek is előszeretettel nézik. Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) 2011-es adatai szerint például a Való Világ 4-et a négy és tizenhét év közötti korosztály harmada nézte. „Az óvodások jelentős része követi az aktuális valóságshow-kat, aki pedig nem, az a társaitól tájékozódik róluk, és rendre el is játsszák azt, amit megértenek belőle. Egyértelmű, hogy ezek a műsorok viselkedési mintát közvetítenek a számukra” – mondta érdeklődésünkre Nyíri Veronika óvónő. Szerinte felháborító, hogy az Éden Hotel adásai folytatódnak, ráadásul továbbra is 12-es karikával, napközben láthatók.

A valóságshow műfaja eleve a beleegyezés, a személyes határok feladása, az önfeladás körül egyensúlyozik, s rendszeresek a trágárság, a szexualitás, az agresszió vagy az alkoholfogyasztás megjelenítése miatti panaszok, az alacsony korhatár-besorolás miatti bírságolások.

Büntetőjogi értelemben a csatorna nem vonható felelősségre azért, mert bárminemű kommentár vagy közbeavatkozás nélkül képernyőre engedett egy erőszakos bűncselekményt, legfeljebb a Médiahatóság szankcionálhatja a műsorszolgáltatót. Az NMHH, amely vizsgálatot indított az ügyben (ennek eredménye lett a médiatanácsi eljárás), lapunkat úgy tájékoztatta: a hatóság két szempont szerint vizsgálódhat, a gyermekvédelmi rendelkezések, valamint az emberi méltóság megsértése miatt. Mindkettő súlyos jogsértés, ami többnyire a jogsértő médiaszolgáltató megbírságolását vonja maga után, a bírság mértéke maximum 200 millió forint lehet. Polyák Gábor médiajogász kérdésünkre úgy vélekedett: az Éden Hotel esetében mindkét szempontból egyértelmű a jogsértés, és a szakember magas pénzbüntetést tart valószínűnek.

Cinizmus után mélyütés

A TV2 hozzáállása még a műsorbeli bántalmazásnál is nagyobb hullámokat keltett. A csatorna ugyanis – mintha munkatársai nem látták volna a decemberben felvett és négy hónappal később adásba került jelenetet – először kikérte magának a vádakat.

„Bármilyen erőszakos cselekmény esetén, vagy olyan szituációban, ahol bármilyen erőszak valószínűsíthető, a műsor gyártója azonnal közbelépett volna. Az Éden Hotel szabályzata is egyértelmű: ilyen esetben a vétkes játékosnak azonnal haza kell utaznia. Ez történt Kerekes Beus esetében is, akit pofozkodás miatt zártak ki a játékból. Nóri és Gábor esetében azonban nem történt erőszak” – írták közleményükben.

Fordulatot jelzett ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország bejelentette, hogy az Éden Hotel közreadott jelenete és a csatorna hozzáállása miatt felfüggeszti a TV2-n futó hirdetéseit. Ez hatott: a TV2 másnap közleményben visszakozott, mondván: belső vizsgálatuk szerint a munkatársak „nem megfelelő körültekintéssel” jártak el a műsor gyártása, átvétele és adásba kerülése folyamán, s ezért az illetékes szerkesztők írásos figyelmeztetést kapnak. A TV2 vezetősége szigorításokat ígért, elnézést kért, és kijelentette: kész műsorpolitikájának felülbírálására, továbbá kampányt indít a nők elleni erőszak témájában.

Nem „csupán” undorító: bűncselekmény

Polyák Gábor szerint a nemi erőszak kísérlete, ami nem mellesleg bűncselekmény, még a valóságshow-k világában is extrém helyzetnek számít. Rozgonyi Krisztina médiajogász ehhez hozzátette: ami történt, az magánvádas bűncselekmény, tehát az áldozatnak van módja büntetőeljárást kezdeményezni az ügyben.

„Súlyos szakmai és etikai hiba volt a műsor adásba engedése, különösen egy olyan társadalmi közegben, ahol a nők elleni erőszak megítélése eleve nem egyértelmű. Ebben a helyzetben az egyetlen elfogadható morális döntés az lett volna, ha az egész műsor leáll, nem pedig az, hogy két nappal később az áldozatot szavazzák ki társai a műsorból, az erőszaktevő pedig tovább játszik” – tette hozzá Polyák Gábor.

„Az Éden Hotel sérelmezett jelenete, amely még felnőtt nézőket is könnyen traumatizál, a kontextusával együtt kiváló oktatófilm lehetne a párkapcsolati erőszakról” – vélekedett lapunknak Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa. Szerinte az erőszak felemás értelmezését jól illusztrálja, hogy egy női szereplőt korábban kizártak, mert egy férfi vulgáris szidalmazására pofozkodással reagált, viszont nem avatkoztak be egy fél órán át tartó, egyértelműen szexuális erőszakra irányuló kísérletbe, sőt le is adták azt a műsorban. A NANE a Patent  Egyesülettel és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közösen adott ki tiltakozó nyilatkozatot a TV2-nek címezve. Tóth Györgyi szerint elsősorban a Vodafone-nak köszönhető, hogy a TV2 végül meghátrált, de azt is előrelépésnek tartja, hogy rengeteg felháborodott hangvételű publicisztika jelent meg az esetről, jórészt férfiaktól.

Lehet hatása a büntetésnek

A szakemberek szerint a Médiahatóság szankcióinak lehet hatása, hiszen korábban az RTL-re a Való Világ 4 miatt kiszabott rekordösszegű büntetés az azóta eltelt négy évben érzékelhetően befolyásolta a szerkesztői gyakorlatot. Ráadásul míg a Való Világ ügyében – tipikus módon – a korhatári besorolás miatt büntetett a hatóság, addig a médiajogászok szerint itt a jelenet adásba kerülésével ennél sokkal súlyosabb jogsértés történt. Az inkriminált jelenet egy úgynevezett VI. kategóriába tartozó műsorszám volt, amit tilos lett volna közzétenni.

Rozgonyi Krisztina benyomása szerint a magyar nyilvánosság az elmúlt két év során érzékenyebbé vált a szexuális és általában a kiszolgáltatottakkal szembeni erőszakra, ami pozitívumnak tekinthető. A folyamat nyitányát szerinte az úszóolimpikon, Szepesi Nikolett könyve jelentette, majd következett a Sipos-ügy, ahol az évtizedekkel a botrány kirobbanása előtt történt zaklatás áldozatainak egy része Szepesi Nikolett kiállásából merített erőt a múlt feltárásához. Ezt követte a fonyódligeti gólyatábori erőszak ügye és az ezen viccelődő rádiósok botránya. Úgy tűnik, mintha ebben a tabutémában megindult volna egy társadalmi diskurzus, ami lejjebb vitte az ingerküszöböt, mert lényegesen jobban reagál a magyar társadalom és a nyilvánosság, mint akár pár évvel korábban.

Olvasson tovább: