Kereső toggle

Karcag a Kun- Mediátor bukása után

A sokkolt város

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még az eltűnése előtti napokban is tízmilliókat vett fel „legjobb” ügyfeleitől Dobrai Sándorné, a karcagi álbróker – legalábbis a károsultak elmondása szerint. A Kun-Mediátor Kft. Marcsiként emlegetett vezetője másfél évtizeden keresztül szédítette ügyfeleit „kihagyhatatlan” pénzügyi ajánlataival, és becslések szerint 5 és 20 milliárd forint közötti összeget gyűjtött be jogosulatlanul – amit sokak szerint politikai támogatás nélkül aligha tehetett meg. A 61 éves asszony ráadásul soha nem kérdezte, milyen forrásból származik a pénz, így a helyi és térségi elit egy része pénzmosodaként is kiválóan használhatta a szolgáltatásait. Cserébe nem kérdeztek semmit.

„A szüleim egész életen át megspórolt négymillió forintjától a saját és a gyerekeink megtakarításain keresztül egészen az unokáinknak gyűjtögetett összegekig mindenünk odaveszett. Összességében több tízmillió forintról van szó” – panaszolta a Heteknek érezhető indulattal a hangjában Kurucz István, akit több száz – akár ezer – sorstársával együtt a helyben eddig köztiszteletnek örvendő Dobrai Sándorné vert át.

Marcsi, a megnyerő

Ha valaki azt gondolná, hogy az érintettek könnyen átverhető kisemberek voltak, annak a figyelmét felhívnánk arra, hogy Kurucz István ismert helyi építőipari vállalkozó, aki két cikluson keresztül volt a karcagi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, és a magánéletében is példaértékűen bánik a pénzzel. Például birkózóként (előbb versenyző volt, majd kiváló tehetségeket nevelő edző) minden sportból származó bevételét félretette: 1972-től ötmillió forintja gyűlt így össze. De a gyerekek-unokák névnapjára, születésnapjára, ballagására szánt pénzeket is mindig külön gyűjtögették, hogy majd egy-egy komolyabb célra fordíthassák. Most ezek is mind elúsztak.

„Marcsi megnyerő típus, kiválóan tud kommunikálni. Tősgyökeres karcagiként a helyi OTP-ben dolgozott, sokan ismerték onnan. Ezért amikor Kun-Mediátor néven az ezredforduló környékén megalapította az utazási irodáját, és mellette pénzügyi szolgáltatásokat is nyújtott, sokan bíztak benne, vele utaztak, és nála helyezték el a megtakarításukat. Soha semmi panasz nem volt rá. Sőt, utazási irodájával kisegített olyan utasokat, akik más irodák hibája miatt külföldön rekedtek. Készpénzzel vagy felajánlással pedig rendszeresen támogatta a városi rendezvényeket is. Szombaton még egy olimpiai bajnok társaságában együtt kávéztunk a Nagykunság Szépe szépségversenyen” – sorolta a vállalkozó, hogy mi minden játszott közre abban, hogy 2009-ben ők is Marcsihoz vitték a megtakarításukat. Az asszony havi nettó 1,21 százalékos kamatot ígért, ami éves szinten több mint 14 százaléknak felel meg. Bár ez a maximum 3-4 százalékos banki kamatoknál jóval kecsegtetőbb, Kurucz Istvánt a fentiek mellett az is meggyőzte, hogy kérésére Marcsi eredetinek tűnő hatósági engedélyeket mutatott neki.

Hogy nem sikerült lebuktatni?

Becslése szerint 200 és 800 között lehet a károsultak száma. „Holnap jön hozzám egy országosan ismert idős befektető a Dunántúlról. Megkért, hogy segítsek neki tájékozódni az ügyben, mert 1,2 milliárddal ragadt bent Marcsinál” – tette hozzá. Ami a politikai érintettséget illeti, Kurucz István nem tud róla, hogy Marcsi kifejezetten egyik vagy másik oldalhoz tartozott volna, ám az érdekes – jegyzi meg –, hogy kormányoktól függetlenül tudta folytatni az álbrókeri tevékenységet. Azt pedig már csak költői kérdésként feszegeti, hogy Marcsit vajon miért nem ellenőrizték a vállalkozókat előszeretettel bírságoló hatóságok az elmúlt 15 évben. Vagy ha ellenőrizték, miért nem derült fény a csalásra.

A politikai oldalak egyébként látványosan igyekeznek egymásra tolni a karcagi brókerbotrányt. A Fidesz a balos érintettséget arra alapozza, hogy a karcagi származású nagyvállalkozó, Szeivolt István érdekeltségébe tartozó budapesti ingatlanban működött a Kun-Mediátor ottani irodája – márpedig 2002-ig a Szeivolt által üzemeltetett, jelenleg a Kun-Mediátor által bérelt karcagi Fehér Holló étterem a baloldal rendszeres találkozási helye volt. De a Jobbiknak is jutott a vádakból, amihez annyi is elég volt, hogy Lukács László György jobbikos honatya éppen abban az irodaházban bérel ügyvédi irodát Karcagon, amelyben a Kun-Mediátor utazási irodája is működött. Az ellenzékiek szerint viszont a kormánypárt háza táján lenne érdemes söprögetni, hiszen a rendszerváltás óta fideszes vezetésű városban – amely jelenleg pedig két minisztert (Fazekas Sándor és Varga Mihály) is ad az országnak – semmi nem történhet a politika tudta és beleegyezése nélkül.

Kockázatok és mellékhatások

A helyi városházáról származó információnk szerint nem kizárt, hogy önkormányzati képviselők is bent ragadtak Marcsinál, esetenként 80-100 millióval. Ráadásul a rendőrség által lefoglalt iratok alapján – amelyekből annyi van, hogy egy külön szobát kellett biztosítani a tárolásukra – az adóhatóság is vizsgálódik, vagyis az álbróker nyilvántartásában szerepelő ügyfeleknek elvileg arról is számot kell majd adniuk, hogy honnan származnak a befektetett vagyonok, és vajon adóztak-e a hozamok után.

Márpedig a hozamokból – egy ideig – jól élhettek a befektetők, akiket sok esetben az utazási iroda által szervezett utakon környékezett meg Marcsi – bár a hír szájról szájra is terjedt. Egy forrásunk szerint az álbróker nem véletlenül „operált” havi kamatokkal, ezek ugyanis nem tűntek olyan irreálisnak, mintha egyből éves százalékokról beszélt volna.

A városban egyébként számos megdöbbentő történetet hallottunk. Volt, aki az üzérkedéseiből felhalmozott millióit forgatta meg, és dolgoznia sem kellett, mert a kamatokból megélt. Más a házát adta el, mert a hozamból bőven futotta az albérletre, és még feleslege is maradt. Akadt olyan is, aki utazni kezdett a nyereségből – természetesen a Kun-Mediátorral, megint más pedig a szomszédok pénzét is összeszedte Marcsinak, mert annyira bejött neki a befektetés – most viszont negyvenezer forintja maradt mindössze. Egy idős asszony arra panaszkodott, hogy minden pénzét Marcsira bízta, és most nincstelenné vált, ezért ha nem történik „valami csoda”, akkor nem lát más kiutat, mint az öngyilkosságot. De lehetett hallani milliókkal pórul járt vezető orvosokról és vállalkozókról is. Mi több, az egyik verzió szerint Marcsi lebukását is egy felháborodott cégvezető okozta, aki egy pályázati önrészhez ki akarta venni az egymilliárd forintját a Kun-Mediátorból, de csak 200 milliót kapott. Ez egy csütörtöki napon volt, és hogy a nagyobb bajt elkerülje, az álbróker a következő hét közepére ígérte a kifizetést az egyre hevesebben érdeklődő ügyfeleknek. Erre azonban már nem került sor, mert kedden Marcsi eltűnt. Előtte hétvégén azonban – állítják helyi károsultak – végigjárta a legjobb ügyfeleit, és kiemelkedő hasznot ígérve begyűjtött még tőlük néhány tízmilliót.

Egyes károsultaknak is van félnivalójuk

Többek szerint nem véletlen, hogy a károsultaknak tartott tájékoztatókon a legnagyobb károsultak nem jelentek meg. Vélhetően ők szeretnék legkevésbé, hogy bajra baj jöjjön, és még az adóhatóság is kellemetlen kérdéseket tegyen fel nekik. Ez viszont nehezítheti az ügy teljes körű felderítését.

A károsultak egy részét Dobrossy István ügyvéd képviseli, aki a Heteknek elmondta, Dobrai Sándorné esetenként 20 százalék feletti éves kamatokkal is kecsegtette az ügyfeleket, akik közül sokan éveken keresztül meg is kapták a pénzüket, mások viszont a hozamot tőkésítették, hogy még többet nyerjenek. Szerinte még nem lehet tudni, hogy klasszikus piramisjáték folyt-e, vagy az álbróker folytatott valamilyen „értékteremtő tevékenységet” a pénzzel. Az ügyvéd szerint egyébként a bankok felelőssége is felmerülhet az ügyben, hiszen sok esetben bankszámlákról érkeztek a fialtatni kívánt pénzek Marcsihoz – márpedig a bankoknak a pénzmosás elleni törvény alapján a gyanús pénzmozgásokat jelenteniük kell.

Olvasson tovább: