Kereső toggle

Átrendeződés Tapolca után

„Gyurcsányosodás” és állóháború a jobboldalon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orbán—Simicska állóháború Simicska—Jobbik tűzszünettel – így jellemezhető röviden a helyzet a jobboldalon Tapolca után. A baloldali ellenzékkel egyik szereplő sem számol komolyan, ám ez a belső ellentétek kezelését kicsit sem könnyíti meg.

A miniszterelnök környezetében nincs különösebb pánik a Fidesz népszerűségvesztése miatt. Szerintük a Fidesz nincs nagyobb bajban, mint 2010 és 2012 között volt, amikor előfordult, hogy az akkor még Mesterházy Attila vezette MSZP támogatottsága megközelítette a kormánypártét (bár a Fidesz 2006 nyara óta vezet minden közvélemény-kutatást). Arra is emlékeztetnek forrásaink, hogy Bajnai Gordon visszatérése a politikába 2012 őszén eleinte „életveszélyesnek” tűnt a Fidesz számára, amely ennek ellenére 2014-ben simán győzött, háromszor is.

Kövér biztos támogató

A kormány egyik tagja szerint volt beszélgetés arról a Fidesz vezérkarban, hogy a ciklus konfliktusos ügyeit négy évre elhúzva rendezzék, vagy az elején vágjanak bele a fájdalmas átalakításokba. Az utóbbi mellett döntöttek, és szerinte ez vezetett a mindenki számára kínos, kényelmetlen és fájdalmas szakításhoz Simicska Lajossal és a hozzá kötődő értelmiségiekkel és újságírókkal. A Fidesz vezérkarában tartja magát az a narratíva, amely szerint Orbán Viktor Simicska túlhatalmának lebontása érdekében döntött a szakítás mellett, Simicska környezetében viszont továbbra is a magyar-orosz közeledéssel magyarázzák a Fidesz történetének két kulcsszereplője közötti háború kitörését.

A párt meghatározó személyiségei mindenesetre osztják Orbán Viktor véleményét, amely szerint tarthatatlan volt a kormány 2010 és 2014 közötti „többfejűsége”, amikor bizonyos minisztériumokra és államtitkárságokra nagyobb befolyása volt Simicska Lajosnak, mint Orbán Viktornak és a Fidesz vezérkarának. „Mégis vállalhatatlan egy demokratikus szisztémában, hogy Simicskának gyakorlatilag egy komplett minisztériuma volt” – fogalmazott egy ismert kormánypárti politikus, aki szavai szerint egyetért a „többfejűség” lebontásával. Szerinte „az átalakítás zajjal, forgáccsal és kosszal jár”, ezért semmi meglepő nincs az Orbán–Simicska-szakítás nyomán a kormányzati apparátusban kialakult káoszban.   

Miközben az „újhullámos” politikusok és tanácsadók mohóságát fenntartásokkal nézi, a Fideszben Orbán Viktorhoz fogható tekintéllyel egyedül rendelkező Kövér László, a párt országos választmányának elnöke a Simicskával történő leszámolásban egyértelműen támogatja a miniszterelnököt. A jelenlegi viharos helyzetben forrásaink szerint csak akkor lenne veszélyben Orbán Viktor, ha Kövér „megindulna” ellene, de ez az Országgyűlés elnökének személyiségét, Orbán Viktorhoz, illetve a Fideszhez mint szervezethez kötődő lojalitását ismerők szerint teljességgel kizárt. Még akkor is, ha a politikus számos intézkedéssel, illetve a miniszterelnök környezetéhez tartozó tanácsadók szerepével kapcsolatban már nyilvánosan is kifejezte rosszallását.  

„Az új rendszer majd elkezd működni”

A fenti optimista nyilatkozatok ellenére sok képviselő lehangolt a Fideszben. A nyomott hangulat oka: a Fidesz politikusai úgy érzik, hogy egy sor olyan ügyben kell tartaniuk a hátukat, amelyekhez semmi közük nincs, hiszen a Fidesz holdudvarának új kulcsszereplői, az Orbán–Simicska- szakítás igazi nyertesei, mint például Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István elsősorban nem a Fideszhez, hanem Orbán Viktorhoz kötődnek. Hasonlóan frusztrálja őket Habony Árpád egyre furcsábban kezelt szerepe.

A hét elején Orbán Viktor először volt kénytelen újság-írók előtt magyarázkodni Habony szerepével kapcsolatban Miskolcon, ahol Kriza Ákos polgármesterrel fejlesztési megállapodást írt alá, és az ezt követő sajtótájékoztató után az Index munkatársa Habony Árpádról kérdezte a miniszterelnököt. Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy kicsoda a titokzatos tanácsadó, mi a szerepe a Fideszben és hogy kap-e állami fizetést. „Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népesség-nyilvántartóhoz” – válaszolt Orbán, majd a kérdését újra feltevő újságírónak azt felelte: semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal. A témától nehezen szabaduló miniszterelnök hozzátette: nem tud azzal mit kezdeni, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát, vagy annak nevezik az újságok, és nem kíván reagálni a budapesti kávéházi pletykákra.

Ezzel együtt a Fideszben természetesen téma Habony Árpád szerepe, stílusa, különböző ügyei és a róla elterjedt „kávéházi pletykák”. Volt olyan képviselő, aki a Hetek munkatársának azt mondta, hogy csak remélni tudja, hogy Habony nem a miniszterelnök rosszabbik énje, de a párton belül nyílt konfliktust senki sem vár a „tanácsadó” szerepével kapcsolatban. Különösen azért nem, mert Habonyról még kritikusai is elismerik, hogy valamiért jelentős támaszt jelent Orbán Viktor számára, még akkor is, ha a jelek szerint az általa szállított „csodafegyverek” csak 2014-ig működtek igazán.

Egy Habony Árpáddal munkakapcsolatban álló forrásunk szerint a „tanácsadó” erőssége, hogy rendszereket tud működtetni, ezért is kapott fontos szerepet az új, a Simicska Lajosétól független, de kormánypárti médiaportfolió megszervezésében. Forrásaink egyébként megerősítették a Népszabadság azon értesüléseit, amely szerint a Fidesz-vezérkarban őszre várják, hogy az új rendszer „összeáll”, és azt is, hogy addig Orbán Viktor sem készül a politikájában semmilyen látványos korrekcióra, így a hónapok óta halogatott kormányátalakítás sincs napirenden.

A hatalom összetart

„Komoly belső feszültségek, olykor személyes antipátia alakult ki a vezető politikusok és a hozzájuk kötődő politikusi és szakértői körök között, de a hatalom, miként az utolsó pillanatig az MSZP-t is, összetartja a Fideszt. Jelenleg kizárt, hogy valaki, különösen egy fajsúlyos politikus megbontaná ezt az egységet” – emelte ki egy vezető. Szerinte megnehezíti a kikacsintást, hogy ma bárki, aki a Fideszből kikerülne, a senki földjén találná magát.

A jelenlegi baloldalt a Fideszben szánalmasnak tartják, a Jobbikról forrásaink visszafogottan nyilatkoztak, várakozó állásponton vannak azt illetően, hogy komolyan kell-e venni a Vona Gábor vezette formáció néppártosodási törekvéseit. Jelenleg úgy vélik, hogy inkább nem kell tartani a Jobbiktól, mert az ország gazdasági mutatói kedvezőek és mértékadó várakozások szerint legalább két évig kitűnőek lesznek, így lesz pénz a kasszában arra, hogy 2018 előtt a rezsicsökkentéshez hasonló húzással újra visszahozzák majd a népszerűséget, különösen, ha továbbra sem látszik kormányképesnek tűnő ellenzék a láthatáron.

Ennek ellenére mintha a Jobbik és a szétrobbant Fidesz-holdudvar dezorientált szereplőinek egymásra találásától tartanának a Fideszben. Az elmúlt napokban előbb Lázár János, majd Rogán Antal is azzal vádolta a Simicska Lajoshoz kötődő médiumokat, hogy a Jobbikot kezdték el támogatni. Lázár János múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „szerelem van kibontakozóban” Simicska és a Jobbik között, Rogán Antal szerint pedig „csak a vak nem látja”, hogy a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió „egyre közelebb kerül a szélsőjobbhoz”.

Simicska és a Jobbik között nincs semmiféle szövetség, de kétségtelen, hogy a Fidesz felépítésében kulcsszerepet játszó vállalkozó Orbán Viktort tekinti legyőzendő ellenfelének, sőt igazából személyes ellenségének kettejük februári látványos szakítása óta – mondta az Orbán–Simicska kapcsolatra hosszú ideje rálátó forrásunk.

Simicska–Jobbik: szövetség nincs, fegyverszünet van

A Simicska–Jobbik közeledésre vonatkozó állítások azért is érdekesek, mert a magát kommunista- és oroszellenesnek tartó Simicskáról elsőre nehéz lenne elképzelni, hogy a Moszkva-barát Jobbikkal szövetkezne Orbán ellen.

Simicska először a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy Orbánnal a nyolcvanas években kötött szövetsége antikommunista alapú volt, és ennek elárulásaként értékelte az Orbán-kormány közeledését a putyini Oroszországhoz. „Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között” – mondta az emlékezetes „fekete pénteken” a Magyar Narancsnak Simicska Lajos.

Ezzel együtt az üzletember és a Jobbik állítólagos közeledésére vonatkozó kérdésünkre Simicska környezetében azt mondták: Simicska nem „kedvelte meg” Vona Gábort és pártját, nem rajong a Jobbik Putyin-szimpátiájáért, ugyanakkor úgy látja: „Paks-ügyben a konkrét hazaárulást Orbán követte el”, és a maga részéről minden erővel az Orbán–Putyin paktum eredményeinek megsemmisítésén fáradozik. „Háborúban nem nyitunk több frontot, most Orbánra és a Fideszre összpontosítunk, a Jobbik-kérdést majd az idő megoldja” –a Hetek Simicska-közeli forrása szerint az üzletember környezetében ez az uralkodó álláspont a belpolitikai erőviszonyok átrendeződésével kapcsolatban.

Lassú felőrlés jön?

A Simicska–Jobbik-viszony normalizálását szükségessé tette, hogy az Orbán–Simicska háború eszkalálódásával egyfajta lojalitáspróbává vált a Fideszben az üzletemberhez fűződő személyes és üzleti viszony. A konfliktus elmélyítésével Orbán eredményesen akadályozta meg, hogy a Fidesz vezérkarából bárki közeledjen a volt szövetségeshez, információink szerint „nincs is mozgás” a Fidesz-vezérkarban Simicska felé. A volt pártpénztárnok környezetében továbbra is hosszú belháborúra számítanak: „Nincs gyors megoldás, a Fideszben nem lesz Medgyessy–Gyurcsány váltás. A lassú, kíméletlen darálás évei jönnek” – értékelte a Hetek Simicska-közeli forrása a helyzetet. Szerinte „nem egy belső forradalom, hanem a kaotikus, rögtönző kormányzás, a nevetséges, gyurcsányi szintű kapkodás hozhatja el az Orbán-mítosz végét”, és úgy látja: Orbán 2018-ig hatalmon marad.

„Lajos nem számol azzal, hogy a Fidesz-vezérkar Orbán-klónjai valamiféle belső lázadással megrövidítik a küzdelmet. Ehelyett arra számít, hogy az Orbán vezette Fidesz hasonló utat jár be, mint a Gyurcsány vezette MSZP 2006 és 2009 között” – mondta a Hetek Simicska Lajoshoz közel álló forrása.

Olvasson tovább: