Kereső toggle

Az összeomlás áldozatai

A legszegényebb gyerekek segítői kerültek bajba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Most álljunk neki magyarázni azoknak a mélyszegény családoknak, akik segítséget kérnek tőlünk, hogy mi a bánat az a Buda-Cash Brókerház?” – fakadt ki lapunknak L. Ritók Nóra, a  berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az ország egyik legszegényebb kistérségében élő gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány a brókerbotrány legnagyobb kárvallottjainak egyike. L. Ritók Nóra szerint a krach 15 évnyi munkájukat nullázta le egyik napról a másikra.

„A Buda-Cash brókercég botránya az ÉRB Zrt.-ig ért, elérve a berettyóújfalui kirendeltséget is, ami az alapítványunk számlavezető bankja. A közleményt tegnap mi is megkaptuk, a számlánk elérhetetlen lett, ellehetetlenítve a munkánkat, elvéve a reményt is tőlünk és a családoktól is, akikért dolgozunk… Hiába küzdök, küzdünk, hiába az eredmény, az emberek összefogásával fejlesztett integrációs munka sikere, a közeg, amiben működünk, megfojt” – fogalmazott a Buda-Cash körüli botrány kirobbanását követően megjelent blogbejegyzésében L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Miért egyedülálló az Igazgyöngy?

A rajz-földrajz szakos tanárnő nevéhez fűződik a művészetoktatással összekapcsolt sokrétű szociális támogatórendszer kiépítése az ország egyik legszegényebb kistérségében. L. Ritók Nóra szerint a mélyszegénységből jövő gyerekek, akik a hagyományos iskolából könnyen kiszorulnak, a művészeti oktatáson keresztül motiválhatók lehetnek, hiszen az alkotótevékenység sikerélményt, önbecsülést ad nekik, társas és egyéni készségeket fejleszt, elősegíti a lemorzsolódás csökkenését és az integrációt is.
Az Igazgyöngy komplex programjának célja, hogy biztosítsa a gyerekek tanulásához, iskolába járásához mindazt, amit a család és az állam nem tud megadni: ruhát, élelmet, fűtést, buszbérletet, tanszereket, korrepetálást, gyógyszereket. Az alapítvány 1999 óta dolgozik Berettyóújfaluban és a hozzá tartozó kistérségben. Az ottaniak életéről, körülményeiről megrázó látleletet nyújt A nyomor széle című blog, amit L. Ritók Nóra 2008 óta vezet.
A színpompás rajzairól, kiállításairól híres Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola mára eljutott odáig, hogy munkáját messze földön ismerik, elismerik, díjazzák és tanulmányozzák. A művészeti iskola közel 600 gyermekkel foglalkozik, akiknek 70 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, sokan közülük a kistérség aprófalvaiból jönnek, ahol az alapítvány kiterjedt segítő munkát végez a családok körében. A komplex tanulástámogató programjuk – családgondozás, oktatás, közösségfejlesztés – modelljét Toldon valósították meg, ahol az alapítvány 2012-ben létrehozott tanodája önkéntesek, jórészt egyetemisták részvételével működik. Az Igazgyöngy folyószámlájának zárolása miatt a tanoda munkája is veszélybe került.
L. Ritók Nóráék hamar rájöttek arra is, hogy a gyerekek felzárkóztatása érdekében az oktatási és szociális tevékenység mellett munkahelyteremtéssel is foglalkozniuk kell. Biobrikett- és kertprogramjuk sikere után megtakarított forrásaikból most indítottak volna el egy újabb mezőgazdasági programot az egyik szegregátumban (szegregátumnak minősülnek azok a térségek, ahol az alacsony státuszú népesség aránya meghaladja a 40 százalékot – a szerk.), de a Buda-Cash miatt az erre szánt pénzük is elúszik.

Milyen pénz ragadt a bankban?

 „A múlt kedden azzal kellett szembesülnünk: 2-3 napunk van arra, hogy összeszedjünk 6 millió forintot a működésünkhöz elengedhetetlen kiadásokhoz” – mondta a Heteknek L. Ritók Nóra. 3,2 millió forintra az iskoláknak, 2,8 millióra az alapítványnak volt szüksége, különösen, hogy veszélybe került 27 munkatársuk bérének a kifizetése. A zárolt számlájukon volt minden pénzük: a MÁK-tól (Magyar Államkincstár) átutalt havi pedagógusbérek, magánszemélyektől és cégektől érkező adományok, nem beszélve a 16 elnyert pályázatuk előfinanszírozásáról.
Két nemzetközi innovációs díjukkal járó összegtől, amit a hektikusan érkező állami támogatás miatt biztonsági tartalékként és fejlesztési alapként a számlájukon tartottak, most szintén elbúcsúzhatnak. Azok a civil adományokból származó pénzek is beragadtak, amelyekből az iskola működési költségeit egészítették ki, és az ösztöndíjprogramot finanszírozták. Ezt a pénzt használták a krízishelyzetbe került családok megsegítésére is, így gyógyszereket vettek a gyerekeknek, vagy kártyás villanyórákat szereltettek fel az áramszolgáltatásból kikapcsolt otthonokba.

„A márciust átvészeljük”

L. Ritók Nóra szerint az Országos Betétbiztosítási Alaptól várható 30 millió forintos visszatérítés nagyjából arra lesz elég, hogy a folyamatban lévő pályázataik előfinanszírozott összegeit visszapótolják belőle. Ha az akut válsághelyzetet átvészeli az alapítvány, az annak lesz köszönhető, hogy rengetegen megmozdultak a hírre, miszerint a munkájukat romba döntheti a brókerház körüli százmilliárdos sikkasztási gyanú.
„Hála azoknak a nagyobb alapítványoknak, akik kölcsönadtak nekünk, a márciust átvészeljük; a bérek és útiköltségek fedezete gyorsadományokból összejött. Nagyon sokan indítottak akciókat, hogy nekünk pénzt gyűjtsenek. Magánemberek, nyugdíjasok hívnak fel, hogy hozzájárulnának a megmaradásunkhoz. Megint tanúi lehetünk egy elképesztő összefogásnak, ami egyrészt jó, és örülni kellene neki, másrészt rettenetesen lehangoló ez az egész történet” – mondta a Heteknek az alapítvány vezetője.

Segít-e az EMMI?

Arra a kérdésünkre, hogy voltak-e figyelmeztető jelek számlavezető bankjuk működésével kapcsolatban, az alapítvány vezetője annyit mondott: az utóbbi években a helyi takarékszövetkezet neve állandóan változott, de álmukban sem gondoltak volna arra, ami végül bekövetkezett. Kérdés, hogy a másik pénzintézetben most nyitott számlájukon mennyivel vannak nagyobb biztonságban az adományok.
Az Igazgyöngyöt már 2011-ben is társadalmi összefogás mentette meg. Akkor az okozta a válságot, hogy a minisztérium nem kötött velük köznevelési megállapodást. A hosszas huzavona után végül 2013-ban megszületett megállapodás pedig jövőre lejár, a létbizonytalanságuk tehát mondhatni folyamatos.
 „Mindig átláthatóan és törvényesen működtünk, a munkánk a fennállásunk óta gyűjtögetett bizalmon és tőkén alapszik, de ez a krach egyik napról a másikra lenullázott minket. A szociális innovációs díjunk, a lekötött betéteink most mind valakinek a számláján vannak, aki elsikkasztotta a pénzünket. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy mi történik ebben az országban” – mondta a Heteknek L. Ritók Nóra. A több minisztériumi szakértői csoportban is részt vevő pedagógus az EMMI-től (Emberi Erőforrások Minisztériuma) is segítséget kért a helyzet rendezéséhez.
Megkérdeztük a minisztériumot, hogy tudnak-e tenni valamit a hiánypótló tevékenységet végző alapítvány megsegítése céljából, de lapzártánkig nem kaptunk választ.
 

Olvasson tovább: