Kereső toggle

Politika-rendőrség-alvilág összefonódásáról folyik a per

Tápláléklánc

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy áruló biztonsági főnök és korrupt rendőrök áldozatává vált Vizoviczki László nagyvállalkozó: legalábbis ezt állítja az érintett. A vádhatóság viszont úgy látja, Vizoviczki éveken át fizetett rendőröket, akik cserébe védték és eltussolták törvényellenes ügyeit. A kihallgatásokon olyan, egyelőre nem bizonyított mondatok is elhangzottak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az éjszaka császáraként elhíresült férfit a kilencvenes években beszervezték.

Január közepén kezdődött meg az éjszaka császárának nevezett Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének tárgyalása, melyben magas rangú rendőri vezetők is a vádlottak padjára kerültek. A „Főnökkel” együtt huszonkét vádlott szerepel az ügyben. Vizoviczkit 2012 májusában fogták el biztonsági emberével, V. Istvánnal együtt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése, illetve az azt követő több hónapos nyomozás után.

Az ügyészség hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel vádolja Vizót. Ami ez esetben többek között azt takarja, hogy a férfi rendőröket fizetett azért, hogy saját szórakozóhelyeit zavartalanul működtethesse, miközben a konkurens vendéglátó-ipari egységeket állandó razziázással és bezáratással próbálta ellehetetleníteni. Vizoviczki tagadja a vádakat, az ő értelmezése szerint éppen a rendőrök próbálták megzsarolni és pénzt kicsikarni tőle.

A Hetek betekinthetett az ügyben készült több száz oldalnyi kihallgatási jegyzőkönyvbe. Az egymásnak sokszor ellentmondó vallomásokból az látszik, hogy a kilencvenes évek robbantásos-leszámolós időszakához képest finomodtak az éjszakai élet módszerei, ugyanakkor az akkori időszakot túlélt bűnözők szinte az élet minden irányába kiterjesztették csápjaikat. Ha hinni lehet a szövegnek, akkor a helyzet úgy fest, hogy a prostitúcióval, kábítószer-terjesztéssel, védelmi pénzek szedésével gyanúsított személyek jó kapcsolatot ápoltak politikusokkal, polgármesterekkel, különböző szakhatóságok munkatársaival és bűnüldözőkkel is.

Beütötték

Vizoviczki a 2010-es években több mint negyven diszkót, bárt, szórakozóhelyet működtetett. Pályafutását valamikor a rendszerváltás előtt kezdte, és már 2012-es letartóztatása után is arról szóltak a pletykák, hogy rendőrségi kapcsolatai a felemelkedésében is szerepet játszottak. Ezzel kapcsolatban az iratokban szerepel egy rendkívül érdekes – bíróság előtt még nem bizonyított – rész, amikor Vizoviczki azzal védekezik, hogy a 2000-es években éppen úgy kezdték őt rendőrök fenyegetéssel fizetésre bírni, mint ahogyan egyszer már a kilencvenes években is behálózták. És itt nincs ellentmondás V. István vallomásával, aki azt nyilatkozta, hogy az egyik letartóztatott rendőr, K. Attila 2002-2003 körül elmondta neki, hogy Vizoviczkit 1991-ben beszervezte az Erkölcsrendészet. Vizoviczkit akkor prostitúcióval összefüggő bűncselekmény miatt tartóztatták le. A férfi rendkívül ideges lett, miután V. közölte vele, hogy a rendőrök megüzenték, hogy elterjesztik róla az „éjszakában” a beszervezésének tényét, ugyanakkor nem cáfolta, sőt, gyakorlatilag nyugtázta az esetet. Vallomásában úgy fogalmazott, hogy a beszervezésével kapcsolatos adatokat nyilvánvaló zsarolási szándékkal elevenítették fel a rendőrök.

A vallomások alapján Vizoviczki ellen tanúskodó V. István eredetileg Vizoviczki biztonsági cégének a vezetője volt: ő tartotta a kapcsolatot a lefizetett rendőrökkel. Vizoviczki azt állítja, hogy ő V.-nek adott pénzt, ez azonban nem lehet vesztegetés, és csak a legális működés érdekében volt szükség kapcsolattartásra a hatóságokkal, azt azonban nem tudta, mit kezd V. a pénzzel. Ezzel szemben V. azt állítja, Vizoviczki pontosan tudta, sőt utasításba is adta, mit kell tennie a pénzzel, és azt is, hogy mit vár el a rendőröktől cserébe. Sajtóhírek szerint egyébként V. vádalkut köthetett, amit arra alapoznak, hogy letartóztatása után hamarosan szabadlábra helyezték.

A vallomásokból úgy tűnik, hogy Vizoviczki a pénzéért kifejezetten hasznos ellenszolgáltatást kapott a rendőröktől, ugyanakkor a rendőrök különböző információkkal folyamatosan nyomás alatt is tartották, ösztönözték a velük való együttműködésre. A vád mindenesetre úgy szól, hogy Vizoviczki megbízásából V. havi rendszerességgel több százezres fizetést adott H. Lajos és K. Tamás rendőr alezredeseknek, valamint további rendőröknek.

A rendőrök cserébe – a konkurencia akadályozása mellett – a Vizoviczkit érintő nyomozásokról is tájékoztatták a férfit, sőt, volt, hogy megígérték neki, hogy pluszpénz fejében addig húznak egy nyomozást, hogy végül Vizoviczkinek ne származzon belőle hátránya. V. egyik vallomásában azt állította, hogy 2011-ben a szintén nekik dolgozó K. Attila rendőr őrnagy tájékoztatta arról, hogy az NNI nyomoz, ezért a hat hónapos nyomozás alatt nem fognak találkozni, a neki járó pénzt se adják át, hanem gyűjtsék otthon a széfben, miközben ők megpróbálnak mindent elsimítani.

Közben Vizoviczki egy élményfürdőben találkozott H. Lajossal, majd azt mondta V., megállapodtak, hogy a kritikus hat hónapra havi 7 millió forint lesz a rendőrök fizetése, ám Vizoviczkinak nem származhat kára a terhelő vallomásokból – legalábbis ezt vallotta V. az ügyészeknek.

A polgármestertől Portikig

Az iratokból kitűnik, hogy a Vizoviczki érdekeltségeihez kapcsolódó kerület polgármestere ingyen ehetett-ihatott a férfi éttermeiben, ám a kihallgatott hozzáteszi, a polgármester mindig fizetni akart, és kényelmetlenül is érezte magát a meghívások miatt. Egy másik vallomás ennél jóval karcosabb: itt az olvasható, hogy az említett polgármestert rendszeresen „szobáztatták” Vizoviczki egyik szórakozóhelyén.

A lefizetett rendőrök az éjszakai élet más szereplőiről is folyamatosan tájékoztatták Vizoviczkit. 2010-11 folyamán a Portik Tamással kapcsolatos nyomozásról értesítették Vizót, sőt azt is elmondták, hogy Portikot hamarosan letartóztatják. (Ami meg is történt, Portik börtönben van, pere már elkezdődött: gyilkossággal, robbantásos leszámolásokkal vádolják a kilencvenes évekből.)

V. István mindezek mellett arról is beszélt, hogy egy alkalommal H. Lajos titkos minősítésű rendőrségi anyagot adott át neki, ami a jelenleg szintén börtönben ülő Radnai László vallomását tartalmazta. (Radnait a kecskeméti maffiaperben ítélték 12 év börtönre, ám 2012 nyarán egészségügyi okokra hivatkozva megszakították a büntetését. Ezt követően tartóztatták le Portik Tamást. Radnai a perben folyamatosan Portik ellen vallott, ő lett a rendőrség koronatanúja. Ezért is okozott meglepetést, hogy 2014 decemberében váratlanul ismét letartóztatták – ezúttal orgazdaság vádjával.) A V. által említett titkos iratban Radnai Vizoviczki ellen vallott: azt állította, hogy Vizoviczki is összefüggésbe hozható a kilencvenes évek robbantásaival, a Fenyő-gyilkossággal, és az Energol-ügy és az MSZP-s pénzek pénzmosójának nevezte. Vizoviczki természetesen ezeket az állításokat is tagadta, olvasható V. vallomásában.

Az iratokból az is kiderül, hogy a rendőrök arról is tájékoztatták Vizoviczkit, amikor kollégáiknak utasításba adták a vállalkozó titkosrendőri megfigyelését. A korrupt nyomozók még azt is megbeszélték Vizoviczkival, hogy a hét mely három napján lenne alkalmas a megfigyelés, és azt is elmagyarázták neki, hogyan viselkedjen, kikkel találkozzon és kikkel ne annak érdekében, hogy a megfigyelés hiteles legyen, ugyanakkor rá nézve ártalmatlanul végződjön. 

Vizoviczki mindenesetre azzal védekezik a terhére rótt bűncselekmény bűnszervezeti minősítésével kapcsolatban, hogy ha volt is szervezett elkövetés, az nem a részéről, hanem az érintett rendőrök és V. István oldaláról áll fenn. Vizó úgy véli, ő, mint egy legális nagyvállalkozás vezetője, az előbbi személyek áldozatává vált. Lényegében biztonsági főnöke, V. István árulása miatt fejet kellett hajtania a zsarolóknak.

Vizoviczki László és a további 21 vádlott pere zárt ajtók mögött zajlik, így hivatalosan további részletek nem várhatók.

Olvasson tovább: