hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politika-rendőrség-alvilág összefonó­dásáról folyik a per
Tápláléklánc

2015. 02. 05.
Egy áruló biztonsági főnök és korrupt rendőrök áldozatává vált Vizoviczki László nagyvállalkozó: legalábbis ezt állítja az érintett. A vádhatóság viszont úgy látja, Vizoviczki éveken át fizetett rendőröket, akik cserébe védték és eltussolták törvényellenes ügyeit. A kihallgatásokon olyan, egyelőre nem bizonyított mondatok is elhangzottak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az éjszaka császáraként elhíresült férfit a kilencvenes években beszervezték.

Január közepén kezdődött meg az éjszaka császárának nevezett Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének tárgyalása, melyben magas rangú rendőri vezetők is a vádlottak padjára kerültek. A „Főnökkel” együtt huszonkét vádlott szerepel az ügyben. Vizoviczkit 2012 májusában fogták el biztonsági emberével, V. Istvánnal együtt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése, illetve az azt követő több hónapos nyomozás után.

Az ügyészség hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel vádolja Vizót. Ami ez esetben többek között azt takarja, hogy a férfi rendőröket fizetett azért, hogy saját szórakozóhelyeit zavartalanul működtethesse, miközben a konkurens vendéglátó-ipari egységeket állandó razziázással és bezáratással próbálta ellehetetleníteni. Vizoviczki tagadja a vádakat, az ő értelmezése szerint éppen a rendőrök próbálták megzsarolni és pénzt kicsikarni tőle.

A Hetek betekinthetett az ügyben készült több száz oldalnyi kihallgatási jegyzőkönyvbe. Az egymásnak sokszor ellentmondó vallomásokból az látszik, hogy a kilencvenes évek robbantásos-leszámolós időszakához képest finomodtak az éjszakai élet módszerei, ugyanakkor az akkori időszakot túlélt bűnözők szinte az élet minden irányába kiterjesztették csápjaikat. Ha hinni lehet a szövegnek, akkor a helyzet úgy fest, hogy a prostitúcióval, kábítószer-terjesztéssel, védelmi pénzek szedésével gyanúsított személyek jó kapcsolatot ápoltak politikusokkal, polgármesterekkel, különböző szakhatóságok munkatársaival és bűnüldözőkkel is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!