Kereső toggle

Svájc meglepte a világot

Bajban a magyar autóhitelesek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A svájci jegybank váratlan lépése miatt brutálisan megerősödött a frank árfolyama, ami rossz hír azoknak, akik az alpesi állam pénzében adósodtak el. Magyarországon 500-600 milliárd forintnyi hitelt vettek fel svájci frankban. Számukra az sem kedvező, hogy a várakozások szerint a frank akár még erősebb is lehet. A miniszterelnök azt javasolja, hogy a polgárok keressék meg a pénzintézeteiket, de például az autólízingcégek csak tüneti segítséget tudnak adni.

Múlt hét csütörtökön pár óra leforgása alatt elszabadult a svájci frank árfolyama, először az euró gyengült le az alpesi devizához képest, majd a forint is. Előfordult, hogy 400 forintot is kellett adni egy svájci frankért, ami kegyetlenül rossz hír lehetett azoknak, akik évekkel ezelőtt 150-160 forintos árfolyamon vettek fel svájci frank alapú hitelt. Ez nemcsak azt jelentette, hogy újra megnövekszik a havi törlesztőrészletük, hanem azt is, hogy annak ellenére, hogy évek óta törlesztettek, a tartozásuk nem csökkent, hanem növekedett, az autójukat akár többször is kifizették. Szerencsére a nap végére „gyengült” a frank, és 320 forintos ár környékén rögzült az árfolyam, de összességében 30 százalékos áremelkedést jelent ez a változás is. Példának okáért, aki csütörtök reggel 2 millió forint értékű svájci frank alapú hitellel rendelkezett, az péntek reggel anélkül, hogy bármit tett volna, már 2,6 millió forinttal tartozott a bankjának.

Elmaradt forradalom

A magyar társadalomnak és a politikai elitnek az a nagy szerencséje, hogy tavaly a kormány és a jegybank keresztülvitte a lakáshitelek esetében a devizahitelek rögzített árfolyamon történő forintosítását. Az eljárást számos kritika érte a bankok és némely bíró részéről is, hogy a jogállami kritériumoknak szűkösen felelt meg az Országgyűlés által előírt menetrend, de ha ez nem történik meg, akkor lehet, hogy Magyarországon forradalom tört volna ki a devizahitelek óriási aránya miatt. A lakáshitelek tekintetében 80 százalékos volt a devizahitel aránya. Amit most saját magának köszönhetően megúszott az Orbán-kabinet, abba a csapdába például belelépett a lengyel kormány. Ott elemzések szerint a radikális jobboldal hatalomra jutását segítheti, hogy az utóbbi időszakban elterjedt svájci frank alapú hitelezés miatt 3 millió család járt pórul. Nem tanultak a magyarok bajaiból, az új lakáshitelek aránya a svájcifrank-hitelek kedvezőbb kamatai miatt 40 százalék fölé szaladt. A mérsékelt jobboldal számára nagy érvágást jelent, hogy a hagyományos városi középosztály számára okoz jelentős veszteséget a svájci frank árfolyamának változása, azaz a zloty gyengülése (mert a lengyel fizetőeszköz is értéktelenebb lett). A jobbközép kormánypárt legnagyobb riválisa, a tőlük „szélrébb” álló Jog és Igazságosság párt már ígéretet is tett, hogy hatalomra jutása esetén a régi árfolyamon „zlotysítja” a svájci frank alapú hiteleket.

A magyar kormány a jegybankkal közösen azt is elérte, hogy az MNB a devizatartalékból még tavaly, a svájcifrank- mizéria előtt forrást, konkrétan eurómilliárdokat biztosított a magyar bankrendszernek ahhoz, hogy a forintosításhoz szükséges deviza rendelkezésükre álljon. Így nemcsak a háztartások, hanem a bankok is megúszták, hogy a jelenlegi árfolyamon kelljen a hiteleket forintosítani.

Azonban az autóhitelek esetében és a szabad felhasználású kölcsönök tekintetében ez elmaradt, ezért a magyar pénzintézeti rendszerben 560 milliárd forintnyi úgynevezett nyitott pozíció maradt, amely ki van téve az árfolyam változásának. Az ilyen hitellel rendelkező személyek 30 százalékos „drágulást” kénytelenek elszenvedni a frank erősödése miatt. Ez rövid távon nem jelenti azt, hogy ennyivel megnövekszik a törlesztőrészletük, mert a tavalyi bankperek nyomán az úgynevezett árfolyamrés, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás miatt – amiről a Kúria, majd az Országgyűlés mondta ki, hogy etikátlan – a hiteleseknek pénz jár vissza. Az elszámolást éppen ezekben a hetekben kell a pénzintézeteknek az ügyfeleik felé megejteni, ezért a frankdrágulás és az elszámolás által jóváírt összeg „eredőjétől” függ, hogy mennyivel kell többet fizetniük a hitelfelvevőknek. Sajnos sok mozgásterük nincs: amennyiben a megemelkedett törlesztőt nem tudják fizetni, akkor lehetőségként az marad, hogy kérhetnek átmeneti fizetési moratóriumot vagy futamidő-hosszabbítást, de ennél több kedvezményre nem sok esélyük van.

A frász megmaradt

A legrosszabb hír a svájcifrank-hiteleseknek, hogy semmi garancia sincs arra, hogy nem lesz további árfolyam-erősödés. Több közgazdásszal is beszélve úgy tűnik, hogy az a konszenzus, hogy a svájci frank árfolyamában továbbra is lehetnek „ideges, szokatlan, akár drámai” mozgások. A folyamat megértéséhez érdemes tudni, hogy a frank az egyik úgynevezett „menekülődeviza”. Olyan pénznem, amely évtizedek óta őrzi az értékét, ezért sok befektető frankban szereti tartani a pénzét, mert az alacsony, olykor nulla százalékos kamat ellenére biztosan megőrzi az értékét. Az euróról például nem lehet ezt elmondani, mert az Európai Unió számos gazdasága jelenleg nem versenyképes, ezért az üzletemberek tartanak attól, hogy gyengül az euró.

A svájci jegybank igyekezett „gyengíteni” a frankot, hiszen az alpesi ország gazdaságának és turizmusának nem tesz jót, ha „drága” a frank, mivel a svájci termékeket és síutakat egy külföldi számára aranyárba emeli. Az elmúlt években ezért a svájci jegybank eurót vásárolt, hogy magasabban maradjon az euró árfolyama. Ennek az lett a következménye, hogy jelenleg 450 milliárd eurónyi devizatartalékon ül a svájci jegybank. A pánikot az okozta, hogy az Európai Központi Bank az elkövetkező napokban 500 milliárd eurót „folyat” az európai pénzpiacokra, hogy – amerikai mintára – a többletpénzzel „belökje” a kontinens gazdaságát. Ez azt jelenti, hogy a svájci jegybank egyes számítások szerint akkor tudta volna tartani a frank árfolyamát, ha 1000 milliárd euróra emeli a devizatartalékát, viszont ezt már nem akarták bevállalni a svájci jegybankárok. Úgymond, elengedték az árfolyamot. Ez viszont azt jelenti, hogy a jövőben teljesen hektikus lehet a frank árfolyama.

Olvasson tovább: