hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszprémi civil buktathatja a kétharmadot
Cseppben a tenger?

2014. 12. 12.
Veszprémen az ország szeme. Itt bukhatja kétharmadát a Fidesz, ha jelöltje nem nyer a Navracsics Tibor uniós biztos parlamenti mandátumáért kiírt időközi választáson. A február 22-ei voksolás eddig tét nélkülinek tűnt, hiszen 2006 óta nem nyert erre más, csak a Fidesz embere. Mára azonban megváltoztak a viszonyok. Egy civil szervezkedni kezdett, az utca pedig a vállára vette. Ifjabb Kész Zoltánt a demokratikus ellenzéki erők zöme is támogatja, bár az LMP már bejelentette: most is önálló lesz. De az MSZP, a DK, az MLP a helyi Lokálpatrióták Egyesülete mellé állt. Kész hálás mindezért, de hangsúlyozza: független, nem ül be egyik frakcióba sem.

A baloldal helyi vezetői nem örültek a Kész támogatását firtató kérdéseknek, a hét elején még türelmet kértek, hogy megfontolt döntést hozhassanak, és ez annyiban érthető, hogy itt nem most tanulják az ellenzéki együttműködést. Míg az országgyűlési választások előtti hónapokban a közvélemény dermedten nézte, ahogy Bajnai Gordon és Mesterházy Attila látványosan amortizálja az ellenzékiségbe vetett hitet, addig itt szép csendesen megállapodtak, és közös jelölteket indítottak. A szocialista Pál Béla (támogatta a DK, az Együtt, a PM, az MLP) ugyan kikapott Navracsics Tibortól, és a hasonló összefogással induló DK-tag, Katanics Sándor sem lett polgármester, sőt egyetlen önkormányzatiképviselő-jelöltjük sem nyert egyéniben, de sikertelen együttműködésük nem fordult át egymásra mutogatásba. A sors fintora, hogy egy civilt támogatva most talán nyerőesélyesek lehetnek.

2014 november 17-ét többen jelentős dátumnak tekintik a városban. Mintegy négy-ötszáz tüntető ordította ekkor, hogy „Orbán takarodj”, s bár ez a szám az ország más városaihoz képest talán szerény, itt azonban nem tekinthető annak. Néhány nappal korábban, a netadó ellen például csak mintegy harminc diák demonstrált. Veszprém csendes, konszolidált és jólszituált kisváros, ahol a kisebb ellentétek kisebb ellenállást szülnek. A tüntetés azonban rádöbbentette az eddig otthonukban elégedetlenkedőket, hogy nincsenek egyedül, a szervező Kész Zoltán pedig – akinek beszédét Kornis Mihály is méltatta – szinte automatikusan jelölt lett a szemükben.

Az utóbbi napokban azonban egyre nőtt az aggodalom tüntetői körökben, amiért késett a kampányhoz önkénteseket, infrastruktúrát biztosítani tudó pártok bejelentése Kész támogatásáról. Hallani lehetett más potenciális jelöltekről is, miközben egyértelmű volt, Kész szólította meg az elégedetleneket, vele lehet megfricskázni a hatalom kétharmados orrát. Mi történik, ha e pártok kitalálják, hogy egy régi kádert indítanak, mondván, a megváltozott közhangulattal miért ne a saját emberüket futtassák? Az ellenzék megosztottságával borítékolható lenne a kormánypárti győzelem és vele a hatalom továbbemelkedő magabiztossága. Mára azonban a kérdés okafogyottá vált, szinte biztos, hogy Kész Zoltán lesz a demokratikus ellenzékiek Dávidja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!