hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meleg helyzet
Egyre több a AIDS-beteg Magyarországon

2014. 12. 12.
Az idei év első félévében az AIDS már hét áldozatot szedett Magyarországon, éppen annyit, mint tavaly egész év során. Ez a szám nem tűnhet soknak, mégis aggasztó, hogy az áldozatok és fertőzöttek száma egyre növekszik. A fő ok a szabadszex térhódítása: tavaly a 201 frissen regisztrált fertőzött közül 131-en homo-, illetve biszexuális személyek voltak.

Megdöbbentő statisztikákat közölt az Országos Epidemológiai Központ az AIDS magyarországi terjedése kapcsán: 2014 első félévében 142 új HIV fertőzöttet, 24 AIDS beteget regisztráltak – és heten haltak meg a betegség következtében. Az AIDS betegséget a HIV vírus hozza létre a szervezetben, mely leginkább homoszexuális férfiak közt terjed, heteroszexuális közösülés során pedig a férfi gyakrabban fertőzi meg a nőt, mint a nő a férfit. A fertőzés terjedésének egyéb módjai a nem fertőtlenített tűk használata intravénás kábítószer esetén, fertőzött tűvel való sebzés (injekció, tetoválás, akupunktúra).

Szlávik János, a Szent László korház főorvosa szerint az AIDS-es betegek számának folyamatos növekedése az elmúlt 5-10 év eredménye, ugyanis a fertőzés átlagosan ennyi időn keresztül lappang a szervezetben, míg megjelennek a legyengült immunrendszer által védetlen szervezetben az AIDS egyértelmű tünetei. Annak ellenére, hogy a szerzett immunhiányos betegség forgatókönyve rendkívül elrettentő (lásd keretes írásuknat), a fertőzöttek száma egyre szaporodik. Szlávik János főorvos szerint hazánkban 3-4 ezer fertőzött élhet, akikben lappang a vírus, amellett az 1500 személy mellett, akiket hivatalosan regisztráltak. A történtek egyik okaként a szakértő a felvilágosítás hiányát nevezi meg, szerinte nincs elég hangsúly fektetve a megelőzésért folytatott kampányra, a társadalomnak több reklámra, videóra lenne szüksége, hogy tisztában legyen a betegség rejtette veszélyekkel.

A főorvos a járvány súlyosbodásáért főként a szabad szexet teszi felelőssé, a biztonságos védekezés hiánya miatt nem csak az AIDS, de mindenféle nemi úton terjedő betegség világméretekben terjed. A szabad szex következtében az AIDS ma már nem csak a melegek betegsége hazánkban, de egyre több heteroszexuális embert is veszélyeztet. 2013-ban a 201 frissen regisztrált fertőzött közül 131-en homo-, illetve biszexuális személyek voltak, s mindössze 20 hetero. A jelenég oka lehet, hogy míg egy homoszexuális személynek évente 100, vagy ennél több partnere is lehet, addig a heteroszexuálisok körében ez igen ritka. Szlávik János azonban úgy véli, ma már a szabad szexuális életet élő heteroszexuálisoknak is nagyobb kockázattal kell számolniuk, számukra is érdemes a szűrővizsgálatok terjesztése, s az ingyenes szolgáltatások igénybevétele, ami a László korházban is egyre népszerűbb. Érdekes, hogy a prostituáltak körében nem jellemző a fertőzés, mivel több figyelmet fordítanak a védekezésre, számolnak a fertőzés veszélyeivel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!