hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zavart hozott a kitiltási ügy
Kommunikációs veremben a kormány

2014. 11. 06.
A közélet szereplői azt találgatják, hogy az amerikai kitiltási ügy a kormány Achilles-sarkát találta-e el. Az ellentmondó kormányzati nyilatkozatokból annyi biztosan kiderült, hogy a korábban legendásan jól működő Fidesz- kommunikáció nem ura a helyzetnek. Az tény, hogy nem könnyű azt megmagyarázni, ha egy szövetséges, nagy tekintélyű állam egyebek mellett kitiltja a magyar adóhatóság vezetőjét az országából.

Noha a magyar sajtó folyamatosan kereste, többhetes rejtőzködést követően Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke szerdán a Magyar Nemzet hasábjain elismerte, hogy azon magánszemélyek között található a neve, akiket az Egyesült Államok a kleptokrácia ellenes törvényeire, a 7750-es elnöki proklamációra hivatkozva kitiltott a „szabadság hazájából.” Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett személy közvetlenül részese egy korrupciós üzletnek, hanem ezt a lépést az amerikaiak – pontosban a központi kormányzat vezetői – közvetettségre hivatkozva is meghozhatják. Egyebek mellett ez jelentheti azt, hogy az Egyesült Államok úgy ítélte meg, hogy a magyar adóhatóság nem tett semmit annak érdekében, hogy amerikai cégeket áfacsalásos ügyekben ne érje kár, a bejelentésüket nem vették komolyan. A magyar közéletben elterjedt az a lehetséges indíték is, miszerint egy amerikai, étolajat gyártó céget „zsaroltak” meg kormány­közelinek tartott személyek, hogy amennyiben egy ismert, kormánypárti alapítványnak milliárdos tanulmányírói szerződést adnak, akkor a magyar adóhatóság sikeresen fellép a cégnek súlyos anyagi kárt okozó úgynevezett láncolatos áfacsalások ellen.

Vida Ildikó arról is beszélt, hogy az adóhatóság más alkalmazottai is a kitiltottak között találhatóak. Mivel az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mindössze annyit árult el az ügyről, hogy magyar üzletemberek próbáltak anyagi előnyöket szerezni amerikai cégeknél, és „korrupciós cselekményekben vettek részt”, ezért nagyon kemény lépésnek tűnik azt, hogy a NAV elnökét is kitiltották. Különösen azért, mert ő részben a magyar államapparátust is képviseli, hisz az adóhatóság tisztje „beszedni’ azt a több tízezer milliárd forintot, ami az ország költségvetését biztosítja.

Az amerikaiak eddigi lépései ellen azért nehéz a kormánynak védekeznie, mert Magyarországon nem kell kétszer mondani az embereknek, hogy korrupció lehet az államigazgatás és politika különböző szintjein. Ráadásul az amerikai ügyvivő egyik sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy saját gyűjtésű információk vannak az ügyekről. Egyes becslések szerint az Egyesült Államok a különböző bűnüldöző szervei az FBI-tól az CIA-ig legalább évi 80 milliárd dollárból műkődnek, legendásan kiváló technikai eszközökkel. Tehát bármikor kiderülhet, hogy a korrupciós kísérletek jól dokumentáltak.    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!