hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepő és tanulságos - Önkormányzati választások 2014

2014. 10. 16.
A választások tanulsága, hogy a Fidesz csökkenő társadalmi támogatottsága mellett is képes volt megőrizni az önkormányzati szférában a dominanciáját, aminek egyértelműen az az oka, hogy ellenfelei képtelenek országosan választási lehetőséget felmutatni Orbán Viktorral és csapatával szemben. Ahol többnyire MSZP-s, kisebbrészt jobbikos politikus tudott alternatívát „képezni”, ott meglepő eredmények születtek, azaz a Fidesz olykor megalázó vereséget szenvedett, ami azt mutatja, hogy ha bármikor megbomlik az országos erőegyensúly, akkor a Fidesz is nagy bajba kerülhet. Bár erre most egy darabig nem kerülhet sor, hisz legalább három és fél évig nem lesz semmilyen voksolás, így a kormánypártok politikai ellensúly híján azt csinálhatnak, amit akarnak.

A Fideszben az a közvélekedés, hogy a jelenlegi szereposztásban, az ellenzék politikusi garnitúráját tekintve tízből tízszer ők győznének. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy évtizedes jobboldali kurzus érkezett el Magyarországra. Nemzetközi példát is tudnak az ilyenre, hisz Bajorországban évtizedek óta a jobboldal van hatalmon, Németországban pedig az is előfordult, hogy Helmut Kohl tizenhat évig kormányzott. Ez idő szerint ugyanis sem a baloldalban, sem a Jobbikban nem látják azt a potenciált – vezetői között pedig azt az IQ-szintet –, hogy azok bármikor megfordítsák az országos politikai erőviszonyokat. Ennek a fölénynek pedig nemcsak Orbán Viktor rutinja, megérzései, retorikai képességei és politikai gyakorlata az oka, hanem az is, hogy – legalábbis szerintük – a Fidesz második vonala is professzionálisabb szinten űzi a politikát, mint az ellenzék vezetői közül bárki. És érdekes módon ez összefüggésben áll az önkormányzati választásokkal.

Orbán Viktor ugyanis népszerű egykori és jelenlegi polgármesterekkel vette körül magát.

A gazdasági ügyekben Rogán Antal, az V. kerület leköszönő polgármestere a legaktívabb, általános politikai témákban Kósa Lajos, Debrecen volt első embere, míg a kormányzati programok operatív végrehajtásért Lázár János felel, aki Hódmezővásárhely városát irányította. A párt kommunikációs igazgatója Józsefváros nagy fölénnyel újraválasztott polgármestere, Kocsis Máté. Tehát a miniszterelnök – akarva vagy akaratlanul – népszerű, a választói néplelket közelebbről ismerő, többséget közvetlen „harcban” szerezni képes városvezetőket tett a Fidesz arcaivá. Ez azért is érdekes, mert a baloldalon a sikeres polgármesterek nincsenek a pártok operatív vezetésében és elnökségében, míg a Jobbik esetében erre – új párt lévén – nem volt lehetőség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!