Kereső toggle

Simicska Lajos megmutatta magát az országnak

A „mumus” színre lép

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Kerüli a nyilvánosságot, tartózkodik a rongyrázástól. Egy tízéves Subaruval jár, van egy szigligeti nyaralója, de a parton is csak debrecenit fogyaszt némi sörrel. Egy kicsit sem hasonlít némely luxusimádó ifjú fideszes politikusra”– így építették hívei Simicska Lajos puritán imázsát, amelyet az egykori pártigazgató váratlan nyilvános szereplésével, a finoman szólva nem túl „oligarchikus” megjelenésével sem rombolt le. A style alapján ugyanis nehéz pénzéhes, mohó, gaz karakternek ábrázolni Simicska Lajost.

A 15 éve hivatalosan le nem fotózott, a Fidesz legfontosabb háttéremberének tartott üzleti guru tudniillik a hétvégén egy lovarda avatóján tűnt fel barátai és fegyvertársai körében. A rendezvény nagy médiavisszhangot kapott, mert a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó médiumok a Class FM-től a Magyar Nemzetig bő alapossággal számoltak be róla. Nehéz nem arra gondolni, hogy az évtizedekig a nyilvánosságot kerülő Simicska demonstratív céllal vállalta ezt be, főleg azért, mert hetek óta nem telik el úgy nap, hogy a sajtó ne cikkezne a közte és a miniszterelnök között zajló politikai és üzleti konfliktusról. Sőt, ez most a legkurrensebb téma a politikai elitben és az újságírók köreiben. Mindenki lázasan találgatja, hogy a két férfi között mi okozta a törést, hiszen már a gimnáziumban is jó barátok voltak, sőt, egy időre egyetemi éveik alatt szobatársak is lettek, évtizedekig hűségesen védték egymást.

Legendáriumok sora született ennek megfejtésére, az egyik szerint a felcsúti focistadion építésénél jött el az a pillanat, amikor Simicska Lajos állítólag bejelentette az építkezést menedzselő polgármesternek, Mészáros Lőrincnek, hogy „eddig volt az ingyen beton, a többiért már fizetni kell!”. Nincs arra bizonyíték, hogy így történt, de ez a valós vagy vélt sztori is arra utal, hogy a kötélhúzás tárgya: Lajosnak van-e Viktora, vagy Viktornak van-e Lajosa. Tehát, ki a dudás a csárdában?

A Népszabadságtól kezdve az ATV-ig, a HVG-től a 444-ig a témáról született cikkekben az a vélekedés köszön vissza, hogy hamar elülne a vihar, ha Simicska Lajos megválna a médiabirodalmától, és átengedné azt más, Orbán Viktorhoz köthető üzletembereknek. Egyszóval: kapitulálna egykori bajtársa előtt. Ez esetben azonban csak egy lenne a többi „nemzeti tőkés” között, ami idővel magával hozná, hogy még inkább meggyengülne a befolyása a jobboldali holdudvarban.  

Ellenzéki körökben egyébként ezzel kapcsolatban abban reménykednek, hogy az Orbán–Simicska konfliktus, ha nem torkollik békekötésbe, akkor – nyíltan vagy a színfalak mögött – megrendítheti a Fidesz eddig mitikusnak tartott egységét. Simicska Lajos ugyanis nem menne sokra, ha bármelyik más párt – akár az MSZP vagy a Jobbik – mögé állna, hiszen azok minimális politikai jelenlétükkel semmilyen befolyást nem tudnak az Országgyűlés munkájára és így a közéletre gyakorolni. Védelmet és erőt pedig pláne nem tudnak adni. A mostani helyzetben elképesztően nyugodtnak tartott, a fényképek alapján kedélyesnek tűnő üzletembernek az adhatna erőt, ha jobboldali politikusok is kiállnának mellette. Ha igaz, amit az ellenzéki oldalon évek óta mondtak és terjesztettek róla, akkor nagyon sok jobboldali politikus sokat köszönhet Simicska Lajosnak. Így hát, amennyiben „kard ki kard” lesz a folytatása az Orbán–Simicska csörtének, az utóbbinak is lehet még a tarsolyában egy „kisebb frakciónyi képviselő”. Bár az is lehet, hogy az egész sztori arra lesz jó végül, hogy tovább épüljön az Orbán Viktor, alias korunk Mátyás királya imidzs, aki helyre teszi még az udvartartása kiváltságosait is.

Olvasson tovább: