hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korán keltek el
Iskolák és szociális intézmények muzulmán kézen

2014. 09. 30.
Nemcsak oktatási intézményeket, hanem számos szociális feladatot is átvett a Magyar Iszlám Közösség szolgáltató központja északkelet-magyarországi önkormányzatoktól. A szervezet nem teszi ki a kirakat-ba, hogy muzulmán szervezetről van szó, azt viszont kiemelik, hogy egyházi szervezetként kiemelt normatívát kapnak az államtól az intézmények fenntartására. Terjeszkedésükhöz az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását is elnyerték.

„Kívülről nem tűnnek egyházi szervezetnek, semmi jele nincs a vallási tevékenységnek” – mondta a Heteknek Olajos Mihály, a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszeg polgármestere azzal kapcsolatban, hogy településükön tavaly a Gondoskodó Szeretet Szociális-Oktatási Szolgáltató Központ vette át a fogyatékkal élők nappali ellátását, az idősek napközi otthonának fenntartását, valamint a házigondozást és a szociális étkeztetést. A vallási vonatkozás azért lényeges, mert az új fenntartó a Magyar Iszlám Közösség egyházi szervezete. A Bolek Zoltán vezette egyház egy 2011-es közleményében azt írta: „Közösségünk megalakította a  Gondoskodó Szeretet Szociális Szolgáltató Központ elnevezésű szociális intézményt debreceni székhellyel. Ha a Magasságos Allah is úgy akarja, rövidesen ez évben már Budapesten és sok más helyen fog gondoskodni a rászorulókról Isten nevében származásra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.”
„Allah akarata” azóta részben már beteljesült: az időközben Nyíregyházára települt szervezet számos oktatási és szociális intézmény működtetését vette át borsodi, hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi önkormányzatoktól. Több érintett polgármester szerint azonban a muszlim kötődés rejtve maradt a tárgyalások során. A Gondoskodó Szeretet képviselői gyakran mint – általánosságban vett – „egyházi szervezetről” beszéltek magukról, kiemelve, hogy ennek köszönhetően csaknem dupla normatívát kapnak az államtól az oktatási és szociális feladatok ellátására.
Visszatérve Szentpéterszegre, az egyik képviselő-testületi ülésen Orosz Mariann, a Gondoskodó Szeretet vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az intézménynek nincs köze az iszlám közösséghez”. Elmondásából egyébként úgy tűnik, hogy egy szerteágazó szervezeti hálót működtetnek az intézményfenntartásra. Idézet az ülés jegyzőkönyvéből: „Gondoskodó Szeretet, Gondoskodó Figyelem és Gondoskodó Jövő Szolgálat nevű intézményeink vannak nyilvántartásban, és mint egyházi szervezetek jogosultak felvenni az állami normatívát, ezek az intézmények látják el a feladatot. Vannak szociális feladatot végző intézményeink, mint a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ, amelyek főként fogyatékos személyek és szenvedélybetegek nappali ellátását végzik. A másik intézményünk a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ, ami a házi segítségnyújtást és a szociális étkezetést végzi. Fenntartásunkban működnek gazdálkodó szervezetek is.”
Olajos Mihály polgármester a Heteknek azt mondta, szociális intézményeiket korábban a Baptista Szeretetszolgálat üzemeltette, ám anyagi problémák adódtak, és így jöttek képbe Orosz Mariannék. A településvezető a kérdést gyakorlati oldalról közelítette meg: miután vallási tevékenységet nem észlelnek, viszont az egyházi normatíva miatt megoldott az intézmények működése, megbíznak a Gondoskodó Szeretetben.
Hasonlóan áll a kérdéshez Sajószentpéter polgármestere, Faragó Péter is. A településen működő Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskola szeptember 1-től szintén a muszlimok fenntartásába került. Az iskolát a Gondoskodó Szeretet egy másik szervezeten, az Új Esély Oktatási Központon keresztül tartja fenn. Az edelényi központú szervezet eddig is több tagintézményt is működtetett, mintegy 2750 tanulóval.   
„Az iszlám nem jelenik meg az oktatásban, a gyerekeknek nem kell a Koránt olvasniuk. Ha pedig az új fenntartónak sikerülne elérnie, hogy a többségében hátrányos helyzetű cigány diákok nevelése hatékonyabb legyen, azzal a város csak nyerne” – fogalmazott a polgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy nem a helyi önkormányzat adta át az iskolát a muzulmán szervezetnek, hanem a Klebelsberg Intézmény­fenntartó Központ (KLIK). A város mindössze a tulajdonában lévő tanműhelyt bocsátotta az új fenntartó rendelkezésére, miután a KLIK erre megkérte. Faragó Péter azt a levelet is a Hetek rendelkezésére bocsátotta, amelyben az állami fenntartó jelzi, hogy a „tankerület által támogatott átszervezést Államtitkár Asszony (…) támogatja” – utalva Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár szerepére. Vagyis a városnak túl sok döntési lehetősége nem volt. (A KLIK-nél nem hivatalosan úgy tájékoztatták a Heteket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának, pontosabban Balog Zoltán miniszternek a beleegyezése is kellett az iskolaátvételhez.)
Úgy tudjuk, a Gondoskodó Szeretet számos önkormányzatot megkeresett az ajánlatával, ám nem mindenhol fogadták őket tárt karokkal. A Nógrád megyei Kazár község polgármesterasszonya, Molnár Katalin például elmondta a Heteknek, hogy a számukra kínált ajánlat lényege az volt, hogy „egyfajta egyházi szervezetként” átvennék az óvoda és a szociális intézmények működtetését, így az önkormányzatnak erre nem kellene plusz összegeket költeni. „Egyenesen rákérdeztem, hogy milyen egyházról van szó, és amikor Orosz Mariann elárulta, hogy a muszlimokról, nem sok jóval kecsegtettem. Ez egy katolikus település, így a képviselők le is szavazták az ajánlatot” – mondta.    
A Magyar Iszlám Közösség honlapján egy közlemény jelent meg, amelyben azt írják, hogy a szervezet tevékenysége kapcsán hazug támadások érték egyházukat. „Néhány éve minden tevékenységünk arra irányul, hogy részt vállaljunk olyan feladatokból, amelyek egy-egy társadalmi réteg felzárkóztatását szolgálják. Nem erőszakosan, segítő szándékkal. Szociális intézményeinkben fogyatékos és idős emberek, nehéz helyzetbe került családok kapnak lehetőséget az életre, ellátórendszerünk sok ezer embernek biztosít napi meleg ételt vagy otthoni gondozást. Köznevelési intézményünk – az egyes médiumokban még a nevét sem tudta pontosan az újságíró –, a szerencsére folyamatosan bővülő oktatási szolgáltatásokat is felvállaló edelényi Új Esély Oktatási Központ olyan gyermekek nevelését, oktatását, gondozását, képzését vállalja fel, akiknek családi körülményeik néha kilátástalannak tűnnek, szüleik is segítségre szorulnak. Muszlimként hitünk terjesztése kötelességünk, de nem várjuk el egyetlen gondozottunktól, ápoltunktól, gyermektől, sem szüleiktől, hogy egyházunk tagjai legyenek – a Kegyes Korán szavaival szólva: »Nincs kényszer a vallásban«” – tartalmazza a közlemény.

Nem hallgattuk el az iszlámot

Kérdéseinkre a Gondoskodó Szeretet Szociális-Oktatási Szolgáltató Központ részéről az alábbi válaszokat kaptuk:
Polgármesterekkel beszélve, és az interneten böngészve úgy tűnik, hogy kiterjedt oktatási, szociális tevékenységet végeznek. Hány oktatási és hány szociális intézményt tartanak fent, ezekben mennyi diák tanul, illetve hány gondozott kap ellátást?
– A kiterjedt oktatási és szociális tevékenység alapvetően azt jelenti, hogy az ország több kistérségében nyújtunk szolgáltatásokat. Van, ahol csak néhány embernek, de vannak olyan járások, ahol akár százas nagyságrendről is beszélhetünk. Nekem meggyőződésem, hogy nem a számok a fontosak, hanem a tevékenység minősége. Az intézmények számát tekintve három köznevelési, tíz szociális és két szolgáltató intézményünk van, de ezekben közel háromezer diákot, és több mint ötezer ellátottat érünk el. A számok lehetnek nagyok, de mögöttük egy-egy ember, egy-egy emberi sors van. Ezért nagyon fontos az a karitatív tevékenység is, amellyel bővülő partneri együttműködésünknek köszönhetően egyre több rászorulónak tudunk gyors segítséget nyújtani.
Önök egyházi szervezetként vannak nyilvántartva, a Magyar Iszlám Közösség egyházi jogi személyeként. A vallási kötődés miként nyilvánul meg a tevékenységükben?
– A Magyar Iszlám Közösség fontos feladatának tekinti, hogy részt vegyen a magyar kormány azon törekvéseinek megvalósításában, amely az esélyek megteremtésére, egyenlőtlenségek megszüntetésére irányul. Ezért olyan intézményeket hozott létre, amelyek az egyház humanitárius feladatait vallási hovatartozás nélkül, minden rászoruló segítésére valósítják meg. Az így létrehozott egyházi jogi személyek váltak intézményfenntartókká. Összefoglalva azt mondhatjuk, tevékenységünkben nem szempont és nem tényező a vallási kötődés. Fontosabb az, hogy a Magyar Iszlám Közösség minden olyan felfogáshoz testvérileg közeledik, amely a szeretet, a béke és a törvényesség talaján áll, és elítéli a faji, vallási és nemzetek közötti megkülönböztetést és előítéletet.
Egyes polgármesterek szerint a megkeresések során Önök nem hangsúlyozták/elhallgatták, hogy melyik egyházhoz tartoznak. Miért nem tartják ezt fontosnak?
– Soha nem hallgattuk el, hogy melyik egyház ad lehetőséget munkánk végzésére. A tapasztalataink azt mutatják, nincs is erre szükség. A személyes beszélgetések pillanatok alatt szakmaivá válnak, és az elkötelezett, lakóhelyük polgárait segíteni szándékozó településvezetők már csak az együttműködés lehetőségeire koncentrálnak. Arra, hogy minél több embernek esélyt adjanak a tartalmas, önellátó és önsegítő életre, illetve arra, hogy aki erre nem képes, az értékes segítséget kapjon. Mi ezért dolgozunk az önkormányzatokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!