hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsidózók, cigányozók a Jobbik szegedi listáján
Álruhában

2014. 08. 07.
Az MSZP vezette baloldali tömb és a Fidesz-KDNP után a Jobbik is bemutatta szegedi polgármester­jelöltjét. Korántsem meglepő fejleményként a párt favoritja a sokak által „keményvonalasnak” tartott városi elnök, Tóth Péter lett. A képviselőjelöltek névsorát náci orientációjukat nyíltan felvállaló jobbikosok is gazdagítják.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a Jobbik Tóth Péter személyében a megyei és egyben városi elnökét indítja Botka László baloldali és Kothencz János Fidesz–KDNP-s jelöltek ellenében az önkormányzati választásokon. A megyei közgyűlésben helyet foglaló Tóth évek óta meghatározó szereplője a helyi pártéletnek, a másik markáns szereplő, Keresztúri Farkas Csaba bukása óta egyértelműen ő a párt központi figurája Szegeden (Keresztúrit garázdaság bűntette miatt 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ezért le kellett mondania képviselői mandátumáról – Jobbik-dráma Szegeden. Hetek, 2013. november 29.). Amint azt a polgármesterjelöltet bemutató sajtótájékoztatón Rácz Tibor, a Keresztúri helyére lépő önkormányzati képviselő elmondta, azért a városi elnököt indítják, „mert Tóth Péter egyenesen és konzekvensen képviseli a Jobbik programját”.

Kérdés, hogy mit értett „a Jobbik programja” alatt a megszólaló. A nyilvános szereplések, sajtótájékoztatók alkalmával ugyanis Tóth Péter munkahelyteremtésről, közlekedésfejlesztésről, bérlakás-építési programról, a szociális ellátás kibővítéséről beszél. A Facebookon és más internetes portálokon, például a Kurucinfón azonban kevésbé szakmai, ugyanakkor radikálisabb (gyakran szélsőséges) hangot üt meg. A hir24.hu portál július 25-én Zsidók és cigányok kiszorításáról ábrándozik a Jobbik jelöltje címmel megdöbbentő összeállítást közölt a polgármesterjelölt „netes” megnyilvánulásairól. A cikkben idézik Tóth egyik Facebook-bejegyzését, amelyben egy képmontázs látható a Terminátor című filmből, az alábbi párbeszéddel: – „John, a jövőben nincsenek zsidók és cigányok!” – „Mi történt velük?” – a válasz egy sokat sejtető Schwarzenegger-mosoly csupán. De ugyanilyen botrányos egy másik internetes bejegyzése is, amely egy Kuruc­infó-cikkhez kapcsolódik. Az eredeti cikk arról számolt be, hogy a megye egyetlen iskolájában sem kértek zsidó hitoktatást, melyre reflektálva Tóth ezt írta: „Köszönöm minden Csongrád megyei jobbikos harcostársamnak a munkáját!”. „1920-ban is látták már a problémát” – olvasható egy másik kommentjében, amit egy olyan cikkhez fűzött, ami a zsidóságot állítja be a világ problémáinak okozójaként. Egy bölcsődei ügyeket „feltáró” bejegyzését pedig a nyíltan Szálasi-tisztelő és önmagát „náciként” meghatározó Vádló Bitófák együttes dalával toldotta meg, amelyben többek között „kampós orrú csürhéről” énekel a zenekar (másik daluk a Lógni fogtok címet viseli, és az együttes náci-antiszemita identitását tömöríti). Az már csak hab a tortán, hogy Tóth egyik tavalyi prezentációja, melyet a szegedi Jobbik Élettér Munkacsoportjának megbízásából készített „a magyar faj ügyének képviselete”, „a cigányság visszaszorítása”, „a cigányság által elfoglalt terek visszaszerzése” szókapcsolatokkal operál.

Szegedi informátorunk megerősítette, hogy Tóth jelölésével és a korábban lemondásra kényszerült, sokak által csak „szalonnácinak”, „biznisznácinak” titulált Keresztúri eltűnésével a szegedi Jobbik radikálisabb szárnya kerekedett felül. Képviselősége idején amúgy a helyi Jobbikosokat komolyan megosztotta Keresztúri közgyűlési ténykedése, sokan egyenesen Fidesz–Jobbik frakcióról beszéltek, miután a városatya a választási kampány finisében visszalépett a fideszes polgármesterjelölt javára. Hogy Tóth nem csak a szavak embere, abból is látszik, hogy a 2006-os őszi zavargások idején ő volt a szegedi utcai megmozdulások egyik vezetője. A Fidesszel szemben is a „kemény kéz” politikájának híve: információink szerint kizárt, hogy a kampány során visszalépjen a jobboldali polgármesterjelölt javára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!