Kereső toggle

Vereségre készül a baloldal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Falus Ferenc Tarlós István baloldali kihívója. Hétfőn. Aztán kedden kiderül, hogy Horváth Csaba is az. Szerdán éppen abban a percben szivárog ki a szocialisták ötpontos, Falus támogatása fejében benyújtott követeléslistája a partnerekhez, amikor a három párt bejelenti, hogy a volt országos tisztifőorvos a közös jelöltjük. Káosz a fővárosi baloldalon.

Hétfőn az Együtt-PM, az MSZP és a DK csaknem négy órán át egyezkedett a fővárosi ellenzéki jelöltekről. A tárgyalás végén Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke azt mondta: mind kerületi, mind fővárosi szinten elégedettek lehetnek a pártok, hiszen sikerült egy megállapodástervezetet elkészíteniük, ami által esély nyílt arra, hogy Tarlós István főpolgármester „méltó ellenfelet” kapjon. Szigetvári már ekkor egyértelművé tette, hogy a hétfőn tető alá hozott megállapodástervezetet nem hajlandók módosítani; a szocialisták tehát csak igent vagy nemet mondhatnak rá.

Ugyanekkor Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, hogy a megállapodás nemcsak a közös főpolgármester-jelölt nevét, de azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, sőt benne van az egyes kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is. Még aznap este a Magyar Nemzet és a Népszabadság online verzióján kiszivárgott, hogy a közös főpolgármester-jelölt Falus Ferenc lehet. De kedd reggel az ATV-ben Horváth Csaba fővárosi szocialista politikus közölte: változatlanul ő az MSZP főpolgármester-jelöltje, és a hétfőn történteket a DK és az Együtt az MSZP-nek adott ultimátumaként értékelte.

Szigetvári és Molnár szavai azt jelentik: a főpolgármester-jelölt támogatása egyben a kerületi együttműködés feltétele is. Ha nincs Falus, nincsenek közös kerületi polgármester-, sőt képviselőjelöltek sem.

A vég kezdete

Akár közös jelölt lesz végül Falus Ferenc, akár nem (ez a szocialisták pénteki küldöttértekezletén dőlhet el), a baloldali pártok a maguk szempontjából mindenképpen katasztrófára készülnek az októberi önkormányzati választáson a fővárosban. Hét kerületben meg sem próbálnak nyerni, de a „megegyezés” hetében számos kérdőjel van a maradék 16 kerülettel kapcsolatban is.

„Ez nem valaminek a kezdete, hanem valaminek a vége” – így értékelik fővárosi szocialista vezetők azt, ami az egykori Összefogás három pártja közötti egyeztetésen történt a fővárosi ügyekben. Ha végtelenül leegyszerűsítjük a történteket, egy mondatban is összefoglalhatjuk a tárgyalások menetét: az Együtt, a DK és a PM esetében a pártok első vonalához tartozó politikusok koordinálták a tárgyalásokat, tehát ezeknek a pártoknak a fővárosi egyeztetéseken követett stratégiájáról közvetlenül Gyurcsány, Karácsony és Szigetvári döntöttek. Az MSZP ezzel szemben ráhagyta a tárgyalásokat a formálisan Kunhalmi Ágnes, Horváth Csaba, Trippon Norbert és Szenteczky János alkotta tárgyalódelegációra, amelynek működésére végig befolyással volt a tavaszi választási vereség után távozott Molnár Zsolt volt fővárosi MSZP-elnök.

„Gyurcsány és Szigetvári felszeletelték, ledarálták és megették Kunhalmit, akit Gyurcsány következetesen csak „ágikázott” fővárosi MSZP-elnökké történt megválasztása óta” – értékelte az utóbbi hetek eseményeit fővárosi szocialista forrásunk. Ám az MSZP-s delegáció súlytalansága mellett az Együtt és a DK számára kétségtelenül komoly lendületet adott a tárgyalásokon a májusi EP-választás szocialista szempontból katasztrofális budapesti eredménye is. Az Összefogás felbomlása után megrendezett voksoláson Budapesten a DK és az Együtt is megverte az MSZP-t (13,1 és 13,07 százalékkal; az MSZP 11,5 százalékot ért el a fővárosban), így előbbi két párt minden korábbinál jobb pozícióból ülhetett le a szocialistákkal az együttműködésről tárgyalni.

Lázongó MSZP-s kerületek

Bár a július 19-én megválasztott új MSZP-vezetés igyekezett helyi szintre leszorítani az önkormányzati választásokkal kapcsolatos együttműködésről szóló tárgyalásokat, a fővárosi MSZP-elnökség mégis magához vonta a kerületi együttműködésekről szóló döntéseket. Ennek viszont az lehet a következménye, hogy ha egyes kerületi MSZP-szervezeteknek nem tetszik a fővárosi megállapodás, következmények nélkül kiszállhatnak belőle és elindulhatnak önállóan.

Ilyen szándékot jelzett Steiner Pál V. kerületi MSZP-vezető Tóbiás József pártelnökhöz és Kunhalmihoz eljuttatott, az Index birtokába került levele, amelyben Steiner kerek perec kijelenti: az V. kerületben a szocialisták nem hajtják végre a Juhász Péter polgármester-jelöltségét eredményező megállapodást, amennyiben az a szocialisták kiesését jelentené a kerületi képviselő-testületből. De máshol is akadnak problémák: a fővárosi szocialisták keddi párttanácsán borzolta a kedélyeket a DK-s Élő Norbert indulása Kőbányán, a szolidaritásos Kiss Róberté a VI. kerületben és a PM-es Karácsony Gergelyé Zuglóban, de az sem tetszett nekik, hogy a XIII. kerület leválthatatlannak tűnő szocialista polgármestere, Tóth József támogatásáért cserébe a DK és az Együtt túl nagy árat kért.

A keddi párttanácson a szocialisták elvileg áldásukat adták Falus közös jelöltségére, de a hvg.hu értesülései szerint öt pontból álló (a másik két párt szerint teljesíthetetlen) követeléslistát „mellékeltek” az igen mellé. Ennek ellenére szerdán délután az MSZP-s delegáció úgy adta áldását Falus jelöltségéhez, hogy a Szigetvárival és Molnár Csabával közös sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes szót sem ejtett az MSZP párttanácsán történtekről és az ötpontos ultimátumról. Emiatt több fővárosi szocialista is árulást vagy legalábbis „teljes alkalmatlanságot” emleget vele kapcsolatban. Akad olyan szocialista forrásunk, aki szerint a DK és az Együtt „arra használja a nyilvánosságot, hogy megtörjenek minket”. Szerinte azért szivárogtatták ki Falus nevét hétfőn, hogy a szocialisták pénteki értekezlete előtt kész helyzetet teremtsenek.

Az atv.hu kedden arról írt, hogy a fővárosi MSZP-ben katasztrófának tartják a hétfői ellenzéki egyeztetés eredményét. Az egy dolog, hogy Falus Ferencet egyetlen ellenzéki párt sem tekinti győzelmemre esélyes jelöltnek (láthatóan ő maga sem készül győzelemre, hiszen az Együtt listájának éléről akar bekerülni a Fővárosi Közgyűlésbe), de a budapesti szocialistákat nem is Tarlós újrázása zavarja, hanem a fővárosi MSZP (szerintük kézzelfogható közelségbe került) megsemmisülésének veszélye.

„Körülbelül az MSZP–SZDSZ koalíció 2008-as felbomlásáig azzal áltathattuk magunkat, hogy a fővárosi baloldali fölényt nem fenyegeti semmi. 2010 után azzal, hogy itt áll talpra először a baloldal. Most viszont a budapesti MSZP valóban a megsemmisülés szélére került” – állította egy veterán szocialista a Heteknek. „Teljesen egyértelmű, hogy előbb vagy utóbb a három pártnak egyesülnie kell; az MSZP-dominálta baloldalnak vége van” – jellemezte a helyzetet lapunknak egy Együtt-vezető, aki szerint, ami történik, az a „piac újrafelosztása előtti utolsó, kétségkívül öldöklő küzdelem”.

A bitó-szalon szerepe

A hvg.hu információi szerint a Bitó László lakásán rendszeresen összeülő balliberális értelmiségi kör „találta ki” Falust, mint a baloldali pártok közös jelöltjét. Kétségtelen, hogy a volt tisztifőorvos évek óta nyíltan támogatja Bajnai pártját és az atv.hu szerdai értesülései szerint az Együtt fővárosi listavezetője lesz októberben. Bitó és köre nem először próbál befolyást gyakorolni a baloldali politikai szereplőkre. Januárban e körnek kulcsszerepe volt Bajnai Gordon meggyőzésében, hogy fogadja el a Mesterházy Attila MSZP-elnök vezette közös ellenzéki listát az országgyűlési választáson. Ezt követően adták ki a részt vevő „neves közéleti személyiségek” a teljes ellen-zéki összefogást sürgető felhívásukat, melyet a Népszava közölt, a 444.hu pedig „A mutáns kommunista zombik lázadása 17. rész” címmel számolt be az eseményről.

Olvasson tovább: