hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügynök ne prédikáljon erkölcsről!

2014. 08. 09.
Jobboldali kormánypárti képviselő volt, a kecskeméti elit tagja. És egykor a kommunisták fizetett besúgója. Az sem kizárt, hogy egyházi ember. Ügynökbotrány készülődik a városban.

„Budai” fedőnéven öt évig volt a Bács-Kiskun Megyei Rendőrség ügynöke egy, a mai napig köztiszteletben álló kecskeméti potentát – adta hírül a Hírösvény.hu című helyi portál. Bár az írást július 21-én publikálták, mindeddig elkerülte az országos sajtó figyelmét. Lapunk munkatársa is véletlenül, az MSZP honlapján szörfözve akadt rá: a helyi szocialisták felplankolták a sztorit, és az erről tartott sajtótájékoztató anyagát kitették a honlapjukra.
A szocialisták azért mozdultak rá a Hírösvény cikkére, mert egy korábbi kormánypárti képviselőről van szó. A lap nem nevezi meg az illetőt, de sok mindent tudat róla: a rendszerváltás előtt volt egy sikkasztási ügye, aminek eltussolását ígérve beszervezték a kommunista titkosszolgálathoz. Öt évig, ügye elévüléséig jelentett a III/III-as osztálynak. Azt követően átminősítették, és hivatalos kapcsolatba kerülve pénzért volt besúgó. Utolsó jelentését 1990 körül adta. A rendszerváltás után politikai pályára lépett, és a mostani kormánypártok soraiban parlamenti képviselő lett. Jelenleg nem képviselő, de most is befolyásos köz­-életi szereplő a városban. A lap szerint ügynökmúltjával fideszes helyi politikusok is tisztában vannak.     
„Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak, dokumentumok és tanúvallomások állnak rendelkezésünkre”– mondta „Budaival” kapcsolatban a Heteknek Rajnai Attila, a Hírösvény.hu főszerkesztője. Ismertek a tartótisztek és a konspirált találkozókra használt lakások nevei, megvan az ügynök hatos kartonja és egy sor más hivatalos adat.
A cikk után a szocialista Király József és Riczu Péter arra szólították fel Kecskemét jelenlegi és korábbi Fidesz-KDNP-s képviselőit, hogy fedjék fel a múltjukat, „hiszen pont ők azok, aki rendszeresen tartanak erkölcsi prédikációkat a másik oldal bűneiről”.
Lehet, hogy a közleményben csupán véletlenül használták az „erkölcsi prédikáció” kifejezést, ám az is lehet, hogy tudatosan: a Hírösvény cikke alapján csupán néhány potenciális érintett lehet, köztük egy egyházi ember.  
A Hetek a városi elitet jól ismerő forrásokat kérdezett az ügyben, mivel Kecskeméten régóta szóbeszéd tárgya az egykori ügynök múltja. Öt olyan nevet említettünk, akik megfelelnek a cikkben fellelhető paramétereknek: válaszul egy egyházi személyt kaptunk, mint akiről régóta rebesgetik ügynökmúltját.
Rajnai Attila érthető okokból nem kívánta megnevezni lapunknak az érintettet, de azt mondta: az illető leleplezése már korábban, a szocialista kormányzás idején is felmerült, aztán valamiért elmaradt.  „Számomra máig kérdés, hogy valamiféle paktum eredményeképpen történt-e így” – mondta a főszerkesztő.  
Arra a kérdésre, hogy a saját lapjában miért nem nevesítette az ügynököt, azt mondta: azért, mert tapasztalatai szerint a bíróságok mindezidáig nem a leleplezőnek, hanem a pereket kezdeményező leleplezetteknek adtak igazat. Aminek az az oka, hogy Magyarországon egy ügynökvád bizonyításához szinte lehetetlen kritériumokat kell teljesíteni.  
A helyi MSZP viszont bevállalta a leleplezést: augusztus 15-éig adtak időt a kormánypártoknak, hogy nevezzék meg a soraikba beférkőzött besúgót, különben ők teszik meg. Riczu Péter a Heteknek azt mondta: ő maga nem látta a bizonyítékokat, párttársa, Király József viszont igen, ezért is állnak bele az ügybe. És azért is, mert az érintett személy szerintük most is befolyással rendelkezik a városvezetésben, sőt „része a várost vezető alpolgármester, Szemereyné Pataki Klaudia bizalmi kapcsolatrendszerének”. Még pontosabban: a kapcsolatrendszer egyik „neuralgikus pontja”.
Természetesen megkerestük az ügyben az alpolgármestert is. „A cikkeket olvastam, egyéb információm nincs. Nem tudok róla, hogy az én bizalmi köreimben olyan volt országgyűlési képviselő lenne, aki korábban ügynök volt, a jelenlegi városi pozíciómban a volt képviselőkkel különben sem vagyok kapcsolatban. Arról sincs tudomásom, hogy a helyi tagság egy részének birtokában volnának bárki ügynökmúltjára vonatkozó dokumentumok. Amennyiben ez így van, akkor nyilván az iratok nyilvánosságra kerülnek majd, de én jelenleg pusztán egy cikk alapján ezzel nem foglalkozom. Ráadásul a korom miatt sem vagyok érintett ilyen témában” – válaszolta a Hetek kérdéseire Szemereyné Pataki Klaudia.
Rajnai Attila szerint nem pártpolitikai, hanem morális kérdésről van szó: Kecskemét egy tősgyökeres jobboldali város, a jobboldal pedig – retorikai szinten legalábbis – rendszeresen elítéli az egykori állampárt működtetőit és haszonélvezőit. A főszerkesztő szerint még az új városvezetés felállása előtt fontos lenne megtisztítani a helyi közéletet a diktatúra egykori kiszolgálóitól. Rajnai azt mondta, cikke után fideszes vezetők is megkeresték. Volt, akit őszintén felháborított az írás, volt, aki szégyenkezett miatta, és volt, aki sok sikert kívánt a folytatáshoz.
A Hetek megkereste azt az egyházat, ahol a feltételezett besúgó szolgált. Az egyház belső életét jól ismerő forrásunk azt mondta, még ha tényleg ez a személy szerepel is a Hír­ösvény cikkeiben – magas rangú egyházfi –, nem biztos, hogy lelepleződése megrázná a híveket. Az egyházon belül egyébként folyamatban van az egykori állampárti besúgók, ügynökök és más titkosszolgálati emberek múltjának feltárása, ám az összegyűjtött dokumentumok nyilvánosságra hozatalához zsinati határozatra lenne szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!