hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárnypróbálgatás - Új stadion, új korszak. Új foci?

2014. 08. 07.
A vasárnapi Chelsea elleni csúcsmérkőzéssel avatja fel a mintegy 15 milliárd forintos állami beruházás keretében megépült Groupama Arénát a Fe­renc­város Torna Club. A nagy múltú és egyben legnépszerűbb magyar labdarúgó egyesület vezetői az új otthonba megújult tartalmat is álmodtak: elkötelezettek a szélsőséges ultrák kiszorítását illetően és „lassan, de biztosan” építkezve újra naggyá tennék a Fradit. Bár a hazai futballviszonyok egyelőre nem vetítik előre a sikert, a kitörésre mégis a zöld-fehéreknek van a legnagyobb esélyük.

Kiválóan sikerült a Ferencváros – Chelsea összecsapás főpróbája: igaz, hogy a Fradi és az örök rivális Újpest „öregjeinek” meccséből az utóbbiak kerültek ki győztesen (5–6), ám a kor követelményeinek messzemenőkig megfelelő új aréna kiválóan funkcionált, és a vénaszkenneres beléptetőrendszer is megfelelően működött. Ez utóbbi egyébként nem kevés feszültséget okozott a klub háza táján, ugyanis a szurkolók egy része – főleg a keménymag – hevesen tiltakozott az új megoldás – és egyben az MLSZ által kötelezővé tett szurkolói kártya – ellen. Nem véletlenül: a technológiai megoldás lehetővé teszi a szélsőséges, antiszemita, rasszista rigmusokat skandáló, sőt az erőszakos megnyilvánulásoktól sem visszariadó ultrák kiszűrését, ami egy új korszak nyitányát jelentheti a korábban botrányoktól terhelt zöld-fehéreknél.

A Ferencvárosnál a Heteknek megerősítették: a klub „egy lépést sem hátrál” az ügyben. Ennek pedig nemcsak erkölcsi, hanem komoly koncepcionális és anyagi okai is vannak. „A mostani négy nemzetközi meccsünk mindegyikén megbüntettek bennünket a szurkolók kirekesztő és sok embert sértő magatartása miatt. Ez összesen 6 millió forintba került a klubnak, ami a jövőben megengedhetetlen. Nem az UEFA szabályai miatt, hanem azért, mert mi is azt valljuk, hogy ezek a jelenségek nem valóak a mérkőzésekre, és ahogy a futballistáknak, úgy a szurkolóknak is tisztelniük kell egymást” – magyarázta forrásunk. Hozzátette: az új stadion beléptetőrendszere megteremti annak a lehetőségét, hogy a német, angol, spanyol példáknak megfelelően megoldják a szurkolói rendbontások kérdését.

A zöld-fehér keménymag ugyanakkor azzal igyekszik érvelni, hogy a kis nézőszám miatt az, aki bejut a stadionba, az úgyis oda ül, ahova akar, tehát ülőhely alapján nehéz lesz beazonosítani a rendbontókat. Rendszerint azt is hozzáteszik, hogy Kubatov Gábor FTC-elnök annak idején szintén a fradista ultrák közé tartozott, most viszont „elárulta” az övéit. Úgy látják, hogy a szigorítások miatt csökkenni fog a meccsre kilátogatók létszáma. Ezt azonban nemcsak a Fradi illetékesei, hanem a tények is cáfolják. Az eddigi 3600 bérletesből mintegy 400-an idén nem „újráztak”, viszont jött helyettük 2000 új bérletes. A klubnál hangsúlyozták: kizárólag a renitenseket akarják távol tartani a sporteseményektől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!