hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarok az Iszlám Állam harcosai között?
Frontvonalban

2014. 08. 28.
Több szélsőjobboldali magyar szervezet is példaként tekint az iszlám terroristákra, az azonban nem tudható, kik azok a honfitársaink, akik jelenleg is muzulmán terrorszervezetekben harcolnak. Egy kutatás szerint mindenesetre több tucat magyar is az Iszlám Állam soraiban küzdhet.

Feltételezések szerint tizenkétezer külföldi harcol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ötvenezres seregében Szíriában és Irakban. A külföldiek között magyarok is vannak, legalábbis ezt állítja az izraeli The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Az év elején készült kutatás tizenkét magyarról ír, de vannak, akik több tucatra teszik az iszlamisták oldalán küzdő honfitársaink számát.

Vajon kik és miért vállalják az életveszélyt? Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő szerint a külföldi – nyugat-európai, amerikai vagy akár magyar – harcosok nagy része vegyes házasságból, jellemzően muzulmán apától és európai vagy amerikai anyától származik, és neveltetésükben jelentős szerepet kapott az iszlám hit. A harcolók között jelentős különbségek vannak: más a katona, más a zsoldos, és más a terrorista. Az utóbbi két kategóriába tartozó fegyveresekre olyan feladatokat bíznak, melyeket reguláris hadsereg katonája nem követhet el, mert negatív megítéléssel járna országára vagy kormányára nézve. Ilyen például az emberrablás vagy a lakosság megfélemlítése – magyarázta lapunknak Tarjányi.

A szakember azt is elmondta, hogy az iszlamista szervezetekben eleve gyanakvással kezelik a külföldieket, ezért szolgálatuk elején durva feladatokkal tesztelik lojalitásukat. Ebben pedig az a csapda, hogy ha megtagadják a parancsot, jobb esetben súlyos veréssel, rosszabb esetben az életükkel fizetnek. „Konkrétan tudom, hogy élve ástak el olyan fiatalokat, akik valamiféle kalandvágyból jutottak el ilyen terrorszervezetekhez, az első feladatnál azonban megpróbáltak kihátrálni” – mondta a szakember. Ha viszont végrehajtják a parancsot, és a későbbiekben ezt sikerül rájuk bizonyítani, a legsúlyosabb vádakkal, például emberiség elleni bűncselekmény vagy terrorizmus vádjával lesznek kénytelenek szembenézni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!