hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rémhírek a Balatonról
A főszezonban kitehetik a „megtelt” táblát a magyar tengerre

2014. 07. 17.
A Balaton továbbra is húzza felfelé a belföldi turizmust: az idei első öt hónapban csaknem öt százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a régióban a szintén növekedést produkáló 2013-as évhez képest. Az összképet még a vízminőségről szóló negatív hírek sem tudták elrontani.

Vajon kinek állhat érdekében negatív, alaptalan balatoni hírek közlése egy szezon elején – vizionáltak komplett összeesküvés-elméletet a balatoni polgármesterek a térség országgyűlési képviselőihez, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-hez címzett levelükben még június végén. Panaszaik szerint a turisztikai régiónak – és egyben a nemzetgazdaságnak is – komoly károkat okoznak azok a „rémhírek”, amelyek a Balaton rossz vízminőségéről vagy éppen az elviselhetetlen szúnyoginváziókról szóltak. Bár a településvezetők egyenesen jogi következmények után kiáltottak, valószínűleg hiba lenne tudatosságot feltételezni a történtek mögött, hiszen érthetően nem növelte a nyaralási kedvet, hogy a Magyar Úszók Napján sztársportolók betegednek meg a Balaton vizétől. Az eset kapcsán azonban szinte nem akadt egy illetékes hatóság sem, amely ne fogott volna tüzetes ellenőrzésbe, és ne állapította volna meg, hogy a vízminőség kiváló. A fertőzés csupán lokális volt – feltehetően emberi széklet okozta –, és a tömeges halpusztulásnak sincs emberre veszélyes vonatkozása.   

Mi több, a pozitív kampányba politikusok és turisztikai szakemberek is beszálltak: Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára, Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke – egyben Balatonfüred polgármestere – és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese jóízűt ittak a Balaton vizéből.

„Évek óta jó, idén pedig, ha lehet – az ÁNTSZ és limnológiai intézet mérései szerint – a korábbiaknál is jobb a Balaton vízminősége. A vízmennyisség is elegendő ahhoz, hogy megfelelően tisztuljon a tó vize, amely egyébként is nagyon kellemes, könnyen felmelegszik. Ezen a héten tehát a lehető legideálisabb feltételek mellett kezdődött meg az igazi balatoni főszezon” – nyilatkozta a Heteknek a fentiekkel egybehangzóan a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Varga-Dani Barbara hozzátette: a Balaton Régió egész évben – és különösen nyáron – a legnépszerűbb úti cél a belföldi vendégek számára, a külföldi turisták listáján pedig a második helyen áll Budapest után. A két vendégkör aránya egyébként 70, illetve 30 százalék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!