hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ötösfogat, avagy Magyarország irányítói
Kikből lett a politikai elit?

2014. 07. 17.
Fideszes forrásaink szerint a magyar politikai élet tartalmi részéről lényegében öt ember dönt. Rajtuk kívül még körülbelül nyolc embernek van némi ráhatása a „tartalomra”, de a politikai elit többi része egyfajta technikai végrehajtó. A hatalom csúcsán a miniszterek, államtitkárok és országgyűlési képviselők helyezkednek el, az ő életpályájukból, középiskolai és a felsőfokú tanulmányaik adataiból próbáltuk leszűrni, hogy kik fújják Magyarországon „a passzátszelet”.

Az elmúlt napokra teljessé vált az országgyűlési képviselők és az államtitkárok köre. Ők azok, akik a politikai elit csúcsán vannak. Önéletrajzaik tüzetes átvizsgálásakor arra a megállapításra lehet jutni, hogy elsősorban nem a származás dönti el, hogy ki juthat be ebbe a körbe, hanem inkább az iskolai végzettség. A rendelkezésre álló curriculum vitae-ból az rajzolódik ki, hogy a budapestieket nem igazán vonzza a politikai pálya, ellenben mintha a vidékiekben elementáris erővel buzogna a felfelé való törekvés igénye. Igazi „pesti”, aki itt született, itt járta az iskoláit, alig akad a T. Házban és az államtitkári karban.

Jogászok birodalma

A parlamenti információs honlapra feltöltött és az internetre kitett, amúgy egyes esetekben hiányos önéletrajzok alapján elmondható, hogy az országgyűlési képviselők között a legtöbben jogászok. Nem kicsit, nagyon. A 199 országgyűlési képviselő között mi legalább 47 jogászt találtunk, ami azt jeleni, hogy a T. Ház minimum 23 százaléka jogi egyetemet végzett. A második legnépesebb szakmai kör a pedagógusoké, akik 10-15 százalékát teszik ki a képviselőknek, de még így is fele annyian vannak, mint a jogászok. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nehéz mindenkit egy-egy kategóriába belezsúfolni, mert vannak, akik éle-tük során pályát módosítottak, például tanárként vagy külkereskedőként kezdték, de aztán jogászok lettek, mint például Czunyné Bertalan Judit, az új közoktatási államtitkár vagy Selmeczi Gabriella, aki évekig a Fidesz szóvivőjeként tevékenykedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!