hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegfelvonulás ellentüntetőkkel

2014. 07. 11.
Egy, a család intézményének népszerűsítésére létrejött Facebook-csoport tüntetően a Budapest Pride felvonulásával egy időben és egy helyszínre jelentette be rendezvényét.

A Budapest Pride rendezvénysorozatot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szóvivője, Milanovich Dominika (civilben pszichológus, genderszakértő) budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az idei fesztivállal azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra. Küzdeni akarnak a közösséget fojtogató sztereotípiák ellen, annak érdekében, hogy az LMBTQ emberek az év minden napján felvállalhassák szexuális orientációjukat.
Húsz nagykövetség, így az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Svájc és Svédország magyarországi nagykövetségei támogatják a Pride rendezvényt. Egyébként az európai nagykövetségek fele nem csatlakozott a nyilatkozathoz.
A rendőrség tájékoztatása szerint a Budapest Pride rendezvénysorozat egyik programját, a hagyományos felvonulást, valamint az ellentüntetést, „A család nevében” Facebook-csoport rendezvényét (részben) egy helyszínen és egy időben – szombat délután a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkánál – tarthatják meg.
A Facebook-csoport az őket ért kritikákra azt válaszolta, hogy véleményük szerint „a közrend és köznyugalom megzavarására elsősorban a Budapest Pride, másodsorban pedig az a rendőrség alkalmas, mely a homoszexuális lobbi által a hazai köz­­élet szereplőire kifejtett nyomás miatt gyakorlatilag nem képes a munkáját elfogultság nélkül, a törvények által meghatározott elvek mentén végezni”.

Dervisek is táncolnak

A Dialógus Platform Egyesület ebben az évben is – épp ezen a hétvégén –  megrendezi hagyományos ramadáni vacsoráit a budapesti Szent István-bazilika előtt. A vacsora mellett ebrufestés, kalligráfia, kiállítás és török zene színesíti a programot. Az eseményen kerengő dervisek bemutatójára is sor kerül. A dervis szó a köztudatban a muzulmán szúfi testvériség (tarika) képviselőire utal, akik szerzetesekhez hasonlóan aszkéta életet élnek. A dervisek elmondásuk szerint misztikus kapcsolatban állnak Allahhal, imádkozással, meditációval, tánccal kerülnek közelebb hozzá. A leghíresebbek a kerengő dervisek, azaz a mevlevik, Mevlana (Mohammed el-Belki er-Rumi, perzsa szúfi misztikus filozófus) követői, akik hipnotikus állapotban táncolnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!