hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A visszavonuláson agyalt, pártelnök lett belőle
Nem egy Underwood

2014. 07. 24.
Tóbiás Józsefet választotta elnökének az MSZP. Szili Katalin, az MSZP egykori elnökhelyettese, Tóbiás régi mentora aggódik egykori politikustársáért, nehogy rámenjen a pályája erre a kalandra. Szerinte az a fő kérdés, hogy egy letűnt korszak utolsó embere, vagy egy új időszak első embere lesz-e Tóbiás. A pakliban ugyanis az is benne van, hogy az SZDSZ mintájára kimúlik a párt „Tóbiék” kezei között. Portré az új elnökről.

A 44 éves Tóbiás József nem a szokott politikai pályát futotta be abban az értelemben, hogy Magyarországon az első számú politikai vezetők legtöbbjének a párt és a parlament volt az első igazi munkahelye. Mint arról múlt heti számunkban írtunk, általában egy jó nevű gimnázium elvégzése után egy fővárosi vagy regionális elitegyetemen kötöttek ki a magyar politikai topvezetők. (Ötösfogat, avagy Magyarország irányítói. Hetek, 2014. július 18.)

A mozgalmár

Tóbiás politikai karrierje azonban nem ilyen egyenes vonalú, hanem elsősorban mozgalmi jellegű. A nyírségi Dombrádon felnövő, szegénysorból jövő, emiatt (legalábbis egyik forrásunk szerint) olykor gumicsizmában általános iskolába járó politikus egy nyíregyházi vízügyi szakközépiskolában érettségizett és szerzett szakmát, majd a vízügyben kezdett el dolgozni, de hamar kereskedő-üzletkötő lett. Az MSZP ifjúsági élcsapatának, a Baloldali Ifjúsági Társulásnak (BIT) 1991-ben alapítója volt, és nyíregyházi elnöke lett – itt tényleg plakátragasztóként és agitátorként kezdte a mozgalmi munkát. A BIT-ben lett Kiss Péter, későbbi MSZP-alelnök és számos kormány miniszterének a „tanítványa”. Ez ismerői szerint fontos momentum Tóbiás politikai karakterének megértéséhez, mert Kisstől tanulhatta meg azt, hogy a nyilvánosság előtt minél kevesebb konfliktust kell vállalni, mert úgymond, amúgy is automatikusan sok veszekedésbe kerül bele egy politikus, ezért az ellenségeket nem kell „előállítani”, sem a viszályokat előidézni. A nyilvánosságban ugyan mindig visszafogott hangú Kiss Péter egyébként a csapatával szemben kőkemény volt. Forrásaink szerint Tóbiás is nem egyszer állt Kissnél a szőnyeg szélén, végighallgatva, ahogy „politikai főnöke” leszedi róla a keresztvizet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!