hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiltakozók között épül az emlékmű
A vita zajlik,  a karaván halad

2014. 05. 15.
Szobor- és emlékezetpolitika ügyében ritka erős jelzést adott a kormányzat felé a Magyar Tudományos Akadémia is. Úgy tűnik, a hivatalos történelemfelfogásnak mérvadó szakmai körökben nincs támogatója.

„Egy kétharmados parlamentben az ellenzéknek nem sok szava van, ezért most az utcai politizálás ideje van. Nyílt levelet írtunk több szervezet felé, mert egyedül vagyunk hagyva ebben a küzdelemben – mondta el Zoltai Andrea, a Szabadság téri emlékmű ellen tüntetők szónoka hétfőn. A demonstrációkon rendre felszólalnak jeles hazai értelmiségiek.

Mint emlékezetes, a Fidesz győzelme után két nappal már elkezdődtek a Szabadság téri előkészületek a német megszállási emlékmű felépítésére. Annak ellenére történt ez, hogy a miniszterelnök a Mazsihisz vezetőjét korábban arra kérte: a szoborról kezdett vitát napolják el húsvét utánra. A szoborépítés sokakban mély felháborodást váltott ki, civilek egy csoportja azóta is folyamatosan tiltakozó akciókat tart az épülő emlékműnél, kialakítva annak tövében egy személyes tárgyakból álló holokauszt-emlékhelyet. Időközben jegyzői határozat is született a terület birtokvédelméről, s az ismétlődő kordonbontások során a rendőrök tiltakozókat igazoltattak és vittek be a rendőrségre – köztük Mécs Imre egykori SZDSZ-es politikust, ’56-os halálraítéltet is –, majd nem sokkal rá szabadon engedték őket. A tiltakozás naponta folytatódik, a relikviák gyarapodnak, az ominózus emlékmű is épül, legalábbis az oszlopcsarnoka már áll.

Egy 25-30 fős kemény mag naponta kint van a téren, hogy tiltakozzon, jobbára középkorú és idős értelmiségiek. Ottlétünkkor a távolmaradók kapcsán egy résztvevő megjegyezte: adott esetben az állampolgárok aktivitása nem feltétlenül kellene, hogy összefüggjön a különféle szervezetek mozgósításával, inkább a média lenne hatásos, csakhogy a „királyi” adók túldimenzionált hisztériaként emlegetik a szoborvitát. Heisler András, a Mazsihisz elnöke nemrég úgy nyilatkozott: a Mazsihisz szoborkérdésben elment addig, amíg elmehetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!