Kereső toggle

Dajcs-tomi rábeszél

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A békemenet az Európai Unió melletti legnagyobb kiállás volt az elmúlt 14 évben. Deutsch Tamás értelme pedig meghasadt. De a kettő között nincs semmilyen összefüggés. Lentebb majd kiderül.

Mint Deutsch Tamás közléséből megtudtuk, Deutsch Tamás semmilyen kritikán nem sértődik meg. Ami azért is jó hír, mert így nyugodt szívvel leírhatjuk: hétfői EP-választási kampánya azért volt fárasztóan unalmas, mert túlbeszélte. Két-három jelzőt használt ott, ahol elég lenne egy, tobzódott a szinonimákban, az önmagába visszaforduló mondatokban. Nézzünk egy példát: „Bármelyik békemeneten részt vevő magyar polgároknak a létszámát, mennyien voltunk ott, szándékosan nem fogok belemenni, semmilyen természetes számot nem tudok mondani, azt szeretném mondani, hogy ha 1990-től 2014-ig, huszonnégy esztendő összes MSZP által szervezett szabadtéri politikai eseményén, tüntetésén, demonstrációján, választási gyűlésén részt vett összes polgár létszámát összeadjuk, akkor ez a szám, ez elmarad a legkisebb részvétellel megtartott békemenet számától, ez egyszerű tény.” Így néz ki egy betűhíven idézett Deutsch Tamás-i mondat.  

És nem csak előadás közben tolja ebben a stílusban. A beszéd után egy újságíró kérdésére – ő a Fidesz megmondó embere, hiszen fűnek-fának beszól? – ezt felelte: „A magyar közéletben ez a kategória a tényleges szellemi teljesítmény és érdemi mondanivaló nélkül mégis örökké, minden helyzetben, akár még egymásnak ellentmondó véleményeket, ugyanattól a konkrét embertől származó, háromnaponta változó és egymásnak szöges ellentmondó véleményeket megfogalmazó és ex-katedra kijelentéseket tevő közéleti emberekre illő kategória.” Leírva talán vicces. Na de élőben? Másfél órán át?

Úgyhogy ellenpontozzuk kicsit: Fidesz EP-kampány, Budapest, Villányi út, Szent Imre Gimnázium. Díszterem, négyszáz férőhely, százötven érdeklődő. Kétharmad nyugdíjas, házigazda: helyi képviselő, előbeszélő: Simicskó államtitkár. Aki nem kockáztat, inkább papírból idézi Orbán Viktort. 

Aki látta Deutsch Tamást, az látta a Fidesz EP-kampányát: ugyanabból a központi vázlatból beszél az összes jelölt, ugyanazzal a háttérvetítéssel támogatva. A képek között persze ki-ki saját elképzelése szerint színezheti az előadást. Deutsch Tamásról például kiderül, hogy bár „önhibáján kívül” a VII. kerületi Péterffy Sándor utcai kórházban született, hároméves korától már a választókörzetben, egész pontosan a kelenföldi lakótelepen élt. A hároméves fiútól mintegy 45 évet ugorva máris itt vagyunk a jelenben, a jelenből pedig egy nagyon picit visszalépve ez év április 6-án találjuk magunkat gondolati síkon, amikor a Fidesz történelmi győzelmet aratott. Most egy csekély, de az előzőnél egy hajszállal nagyobb előreszökkenéssel május 25-hez érünk, ami az európai parlamenti választás dátuma, és amiből ötévente éppen egy akad. Ennek a küszöbön ,3állónak pedig az a legnagyobb tétje, hogy képesek leszünk-e megvédeni az április 6-ai történelmi győzelem vívmányait. Melyek is ezek? Rezsicsökkentés, talpára állított gazdaság, háromszázezer új munkahely, új alaptörvény, a multinacionális cégek megadóztatása – a teljesség igénye nélkül. S hogy kitől kell megvédeni az eredményeket? Brüsszeli bürokratáktól, a szocialisták aknamunkájától és a multinacionális cégektől. Ehhez pedig mindenkire szükség lesz, tisztelt hölgyeim és uraim.

Deutsch szerint a Fidesz-KDNP két hazai szélsőség ellen küzd, akik az elmúlt hét kormányzati retorikája szerint nagyjából hasonló politikai súllyal rendelkeznek. Deutsch ennek ellenére a Jobbikra egyetlen mondatot, az MSZP-re közel tíz percet szán. A szocialisták európai uniós tevékenységét – kiváltképp a Tavares-jelentés elkészítésében játszott szerepét – hazaárulásnak tartja. Nem közjogi, hanem erkölcsi értelemben, teszi hozzá egy dagályos körmondattal.

Arról is beszél, hogy azért várunk „több tiszteletet” Brüsszeltől, mert a magyarok mindig is tisztelték Európát. És itt jön egy meglepetés: Deutsch azt állítja, hogy a békemenet – az utolsó – az Európai Unió és Európa melletti legnagyobb kiállás volt az elmúlt 14 évben egész Európában. Igen, ez az a békemenet, aminek egy korábbi kiadása a „Nem leszünk Brüsszel gyarmata” üzenetet hordozta. Szó szerint, keresztül a városon. És végül a fenti gondolatmenettel semmilyen módon össze nem függő elmehasadás: Deutsch Tamás értelme és lelke akkor hasadt meg, amikor hiába magyarázta egy uniós képviselőnek, hogy az alaptörvény hitvallásában idézett Himnusz kezdősora nem jelenti azt, hogy Magyarországon kötelező az istenhit. Az illető nem hitt Deutschnak.

 

A számok embere

A kormány gazdaságpolitikája révén egy évtized alatt több mint egymillió új munkahely jön létre, mert az elmúlt négy év alatt háromszázezer már létrejött. Az elmúlt 25 év három legjobb beszédének egyike Orbán Viktornak a harmadik miniszterelnöki megválasztását követő beszéde. Deutsch Tamás még 40-45 évig politizálni fog. Forrás: Deutsch Tamás EP-kampányelőadása

Olvasson tovább: