hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oscar-díjra hajt Bajnai

2014. 04. 10.
Bajnai Gordon volt miniszterelnököt egy kampánykörútján követtük végig. A haj­naltól késő estig tartó út során bejárta Hevest és Borsodot, öt ellenzéki képviselőjelöltnek is kampányolt. A volt kormányfőnek arra a kérdésre, hogy mi a személyes célja a kampányban, az a válasza, hogy a Mesterházy Attilára épülő kampányban, a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat megkapja, ami – teszi hozzá – angolul azért szellemesebben hangzik: best supporting actor (tükörfordításban: a legjobb támogató színész).

Az iróniát félretéve egy ilyen kampányút célja, hogy egységnyi idő alatt minél több képviselőnek segítsen a személyes megjelenésével, illetve a rendezvényekre érkező helyi sajtón keresztül minél több emberhez elérjen. Az útvonal ezért általában elég kacifántos. Kedden a Heves megyei Tiszanánán kezdett Bajnai, ahol egy volt téesznél 50-60 idősebb helyi szimpatizánsnak tartott a helyi jelölt, Szalóczi Géza társaságában villámcsődületet, majd a közeli tehenészetben a létesítmény megtekintése után kisborjú-simogatásba kezdett. A sajtó működésének egy érdekessége, hogy ezzel a tettével a hétköznapi emberek legkedveltebb napilapjába, a Blikkbe is bekerült. Igaz, a Bámultak a borjak Bajnaira címet viselő írás nem volt eposzi terjedelmű, de lehet, hogy éppen ez hoz pluszszavazatot a „kormányváltó erők” számára egy olyan furcsa kampányban, mint az idei.
Az út alatt ugyanis „látványosan” tapasztalható, hogy a mostani kampány alig bővelkedik látványelemekben. A településeken kevés a párthirdetés, az utcakép egyáltalán nem tükrözi, hogy közeleg a választás. Az ellenzékiek szerint a vidéki emberek többsége el van zárva a kormánnyal kapcsolatos kritikus hírektől, a helyi média pedig többnyire politikafüggő helyzetben van.
Tiszanánáról Bélapátfalvára utaz­tunk. Itt a bizonytalan doktori címe kapcsán nehéz időket élő Sós Tamás mellett korteskedett Bajnai egy beázott plafonú művelődési házban.
A többségében nyugdíjas korú nézősereget azzal a kérdéssel tornáztatta meg, hogy tegye fel a kezét akinek rokona külföldön dolgozik. Majd mindenki feltette. Egyébként ezt a poént Tiszanánán és – pár óra múlva – Ózdon, majd Miskolcon is bedobta. Az eredmény mindenhol azonos volt: mintha minden családban egy lány, fiú vagy egy unokatestvér, egy meny vagy vő az országhatáron túl keresné a szerencséjét. A „trükk” arra is jó, hogy a reakció, a feltartott kezek sokasága a kormánypolitika különféle aspektusainak ekézésére teremt lehetőséget, hiszen az 500 ezres kivándorlás érinti a költségvetést, a nyugdíjakat, és azt is, hogy ezért kár, hogy felélték a 3000 milliárdos nyugdíjvagyont. És mutatja azt is, hogy milyen sokan nem látnak perspektívát az országban, mekkora probléma a munkanélküliség.
Ózdon a városközpontban tartott egyórás kampányséta következett, ahol 50-60 aktivista gyűlt össze fogadására. Bajnai itt is tartott egy rövid tájékoztatót a sajtónak a helyi jelölt, Nyakó István társaságában, aki később azt magyarázta, hogy Ózd az a hely, ahol a nevető harmadik fog győzni. Magyarán: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP a magas munkanélküliséggel küszködő körzetben fej-fej mellett lehet. Ha a Jobbik elveszi a Fidesz szavazatait, akkor lehet, hogy az MSZP lesz a nevető harmadik.
Érdemes megjegyezni, hogy az összes helyszínen leginkább arról beszéltek, hogy mennyire nincs jól fizető munka a településükön, és milyen ramaty a közbiztonság. Ózdról aztán Miskolcra hajtottunk: az egyórás út alatt adott interjút a Heteknek Bajnai. Miskolcon a Művelődési Házban már 30-40 percesre dagadt a volt kormányfő mondanivalója, de a kézfeltartásos trükk itt is tarolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!