hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindössze egyetlen szó a Fidesz programja

2014. 03. 20.
Alig három héttel a választások előtt úgy fest, hogy klasszikus értelemben nem lesz a Fidesznek írott választási programja. Kormánypárti forrásaink szerint lehet, hogy valamiféle kiáltvány esetleg a választások előtt megszületik, de az már biztos, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölti vita sem. Ez utóbbi azért is érdekes, mert 1998-ban éppen a Fidesz követelésére jött létre az első ilyen összecsapás. A vita helyett Orbán Viktor szinte minden nap felavat valamit, de Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány is rákapcsolt a kampányra.

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze: folytatjuk. Ha szerényebben akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk: folytatni szeretnénk” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán, majd azért a miniszterelnök tíz, teljesen általános pontban foglalta össze a jövőről szóló terveit. Egy vezető fideszes politikus egy háttérbeszélgetésen arra a felvetésre, hogy lesz-e a Fidesznek írott programja, mindössze annyit válaszolt: lehet, hogy a kampány végén születik majd egy választási kiáltvány, addig is az a négy téma a programunk, ami eddig uralta a kampányt: 250 ezer új munkahely, a rezsicsökkentés folytatása, a családtámogatási rendszer, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése.

A választási hadjárat utolsó szakaszában pedig Orbán Viktor személyes népszerűségére és vezetői kompetenciájának bemutatására épül majd a Fidesz kampánya. A héten Orbán Viktor egy sor vidéki településen – Szolnoktól Ceglédig – különféle épületek, gyárak átadásán jeleskedett.

Ezzel gyakorlatilag a Fidesz gyökeresen szakít az elmúlt évtizedek gyakorlatával, amikor is a pártok (így maga a Fidesz is) formailag az írott, olykor több száz oldalas választási programjuk megvalósítására kértek felhatalmazást a választóktól. Igaz, 2006-ban az MSZP–SZDSZ-kormány, míg 2010-ben a Fidesz tért el jelentősen a választási programjától. 2006-ban egyebek mellett nem szerepelt a vizitdíj az MSZP programjában, de a 2010-es Fidesz „Nemzeti ügyek politikája” címet viselő 95 oldalas programja sem tartalmaz nagyon sok olyan tézist, amit később megvalósítottak, például nem írtak az új alaptörvényről, sem a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakításáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!