Kereső toggle

Mindössze egyetlen szó a Fidesz programja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig három héttel a választások előtt úgy fest, hogy klasszikus értelemben nem lesz a Fidesznek írott választási programja. Kormánypárti forrásaink szerint lehet, hogy valamiféle kiáltvány esetleg a választások előtt megszületik, de az már biztos, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölti vita sem. Ez utóbbi azért is érdekes, mert 1998-ban éppen a Fidesz követelésére jött létre az első ilyen összecsapás. A vita helyett Orbán Viktor szinte minden nap felavat valamit, de Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány is rákapcsolt a kampányra.

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze: folytatjuk. Ha szerényebben akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk: folytatni szeretnénk” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán, majd azért a miniszterelnök tíz, teljesen általános pontban foglalta össze a jövőről szóló terveit. Egy vezető fideszes politikus egy háttérbeszélgetésen arra a felvetésre, hogy lesz-e a Fidesznek írott programja, mindössze annyit válaszolt: lehet, hogy a kampány végén születik majd egy választási kiáltvány, addig is az a négy téma a programunk, ami eddig uralta a kampányt: 250 ezer új munkahely, a rezsicsökkentés folytatása, a családtámogatási rendszer, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése.

A választási hadjárat utolsó szakaszában pedig Orbán Viktor személyes népszerűségére és vezetői kompetenciájának bemutatására épül majd a Fidesz kampánya. A héten Orbán Viktor egy sor vidéki településen – Szolnoktól Ceglédig – különféle épületek, gyárak átadásán jeleskedett.

Ezzel gyakorlatilag a Fidesz gyökeresen szakít az elmúlt évtizedek gyakorlatával, amikor is a pártok (így maga a Fidesz is) formailag az írott, olykor több száz oldalas választási programjuk megvalósítására kértek felhatalmazást a választóktól. Igaz, 2006-ban az MSZP–SZDSZ-kormány, míg 2010-ben a Fidesz tért el jelentősen a választási programjától. 2006-ban egyebek mellett nem szerepelt a vizitdíj az MSZP programjában, de a 2010-es Fidesz „Nemzeti ügyek politikája” címet viselő 95 oldalas programja sem tartalmaz nagyon sok olyan tézist, amit később megvalósítottak, például nem írtak az új alaptörvényről, sem a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakításáról.

Igaz, amit ígértek, azt is felemás módon valósították meg. Így az adórendszer egyszerűsítése és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése a gyakorlatban azt jelentette, hogy míg 34-féle központi adóval vették át a kormányzást, addig ma 41 ilyen adó található az adórendszerben. A lakosság a fogyasztási adók révén pedig összességében többet fizet az államnak, mint négy évvel ezelőtt. (A képlet az alábbi: a lakosság közvetlen adói – az egykulcsos személyi jövedelemadó és illetékek csökkentése révén – 2020 milliárd forintról évi 1654 milliárdra zsugorodtak, azonban a fogyasztási adók mértéke durván megugrott: a 2009-es 3070 milliárdos szintről 2013-ra a 4286 milliárdos „összegre”.) 

A mostani kampány sajátossága, hogy az ellenzék nem képes vitára szorítani a kormánypártokat. Sem a jövőről szóló programvitának, sem a politikai vezetők közötti polémiának nincs helye, a Fidesz 2010-es programjának „elszámoltatása” is elmaradt. Így, amennyiben a Fidesz nyeri a választást (amire a legnagyobb az esély), akkor program híján gyakorlatilag biankó felhatalmazást kapnak arra a Fidesz vezetői, hogy bármit megvalósítsanak.

A Népszabadság egyébként úgy értesült, hogy azért állhatott elő az a rendkívüli és minden eddigitől eltérő szituáció, hogy Orbán Viktor, vagyis a Fidesz egyáltalán nem készített még formális választási programot sem, mert nem akarnak semmi olyat ígérni, ami esetleg „túlköltekezéshez” vezetne a választások után. A napilap egyik forrása a miniszterelnök főtanácsadóinak egyikére hivatkozva azt állította: a választás után így is egészen bizonyosan kiigazításokra lesz szükség, mert „több százmilliárd hiányzik a büdzséből” ahhoz, hogy tartani lehessen a 2014-es háromszázalékos hiánycélt. Orbán Viktor pedig egyetlen dologban bizonyosan eltökélt: nem szeretné a választás után elmondani önmaga „őszödi beszédét”.

Egyébként kormánypárti forrásaink a Heteknek azt állították, hogy a kampánnyal kapcsolatban két félelmük van csupán: nehogy valami váratlan lépésük miatt ellenreakciókat generáljanak; valamint, nehogy annyira „túlüssék” a baloldalt, hogy az emberek megsajnálva őket, melléjük álljanak. Abban egyébként biztosak, hogy a Jobbik vidéki térnyerését képesek megakadályozni. Orbán Viktor vidéki turnéja is ezt a célt szolgálja, hiszen a szoft-jobbikos szavazók között – a saját, belső használatú méréseik szerint – Orbán Viktor népszerűbb, mint „a cuki kampányt” folytató Vona Gábor.

Fidesz-szavazók visszatérítése

Csepregen tartott választási és lakossági fórumot Bencsik András, a Demokrata hetilap főszerkesztője. Kézfogás, arccsók, vállveregetés – a jobboldali tábor ily formákban köszöntötte egymást kedden este Csepregen a Művelődési Házban, ahol a nagyterem színültig telt érdeklődőkkel. Ágh Péter, a körzet fideszes képviselőjelöltje ugyanis fórumozni hívta a nagyérdeműt, Bencsik Andrást és őszinte szavakat ígért. Pedagógus, gazda, vállalkozó és kistelepülési polgármester – legalább olyan színes az összetétel, mint Bencsik András írói munkássága. Befut a nagyember, magyaros ruhában üdvözli a hallgatóságot, figyelembe ajánlva a Demokrata legújabb számát, és a március 29-én rendezendő Békemenetet, melyre szeretettel invitál mindenkit. „Olyan ez, mint a csíksomlyói zarándoklat, mindegy, hogy hol megyünk, a lényeg a lelki tartalom” – hívja vonulni a megjelenteket, emlékeztetve: Orbán Viktor beszédét közösen hallgatják majd meg így. „Kicsit vicces lesz másnap az ellenzék tüntetéséről szóló beszámolókat végignézni” – ezt már Ágh Péter, az est há-zigazdája teszi hozzá később. Bencsik meglepő kijelentéseket is tesz. Beszél például Oroszországról, mellyel állítása szerint az évszázad üzletét kötöttük. Mint mondja, mindenki azt várja Orbán Viktortól, hogy mikor szólal meg, de miért kellene Orbánnak megszólalnia egy ilyen kényes politikai kérdésben? Hiszen a krími népszavazáson rekordszámmal vettek részt, és még az ukrán szavazatokkal együtt is az oroszoknak áll a zászló.
Bencsik ezúttal csupán rövid ideig üti a szocikat, néhány percben „zuschlagozik”, „simonozik”, inkább a Jobbikot veszi górcső alá. „Még közöttünk, a türelmetlenebb, radikálisabb hangokat jobban szeretők között is elterjedt egy fura vélekedés, miszerint egyéni-ben a Fidesz jelöltjére szavaz, ám listán a Jobbikot támogatja. Szeretnék mindenkit kérni, hogy ne tegye, a Jobbik legalább annyit ártott nekünk, mint az MSZP” – húzza alá Bencsik, aki állítólag Kövér Lászlóval és Bayer Zsolttal együtt kapta a következő időszakra azt a feladatot, hogy visszahozza a szélsőjobbra kalandozott Fidesz-szavazókat. Osztrák példát említ: amikor szélsőjobboldali párt került hatalomra, Európa bojkottálta Ausztriát, megbukott a párt, majd szétesett az osztrák jobboldal – emlékeztetett. Mint mondta, Európa nem nézné el, hogy a Fidesz koalícióra lépjen a Jobbikkal, a Jobbik erősödését jelenleg a balliberális sajtó sulykolja, így akarnak elvenni a kormánypárttól szavazatokat. Mert szerinte akár hiszik, akár nem, az nem zavarná Európát, ha a baloldal és a szélsőjobb összeborulna. Bencsik arról is beszélt, hogy sok baloldali szavazót szívott fel a „kirekesztő”, „szélsőséges”, „demagóg” Jobbik, aminek a programja nagyon sok baloldali elemet tartalmaz. Nem tudhatjuk, hogy eljutunk-e oda, hogy egyszer a Jobbik megtisztul, vállalható párt lesz, jelenleg nem ezt látjuk – mondta el véleményét a publicista. „A Fidesz nem tartott fórumokat vidéken, ezt a Jobbik tette meg,
pedig közösségre lett volna szükség” – fogalmazott a rendezvény végén az egyik kistelepülés polgármestere, aki tudni véli, hogy sok fideszes fiatal pont a közösség hiánya miatt pártolt át a szélsőjobbhoz. (Cs. T.)

Olvasson tovább: