hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elítélték a csaló papot
Egy ember vitte el a pécsi püspökség balhéját

2014. 03. 06.
Húsz év bűncselekmény, hatvan feljelentés, két év nyomozás, egy vádlott, két év bíróság és közel négy év börtönbüntetés az egyenlege annak az egyházmegyei panamának, amelyből komoly politikai manőverek árán lehetett csak kimenteni egy püspököt és további egy tucat elkövetőt. Egy ukrán e-mail címről a lapunk szerkesztőségébe is eljuttatott névtelen, a Legfőbb Ügyészségnek címzett nyílt levélben csalódott pécsi katolikusok igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a négy éve húzódó büntetőeljárás nyilvánvaló ellentmondásaira.

Első fokon bűnösnek mondta ki, és három év tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Törvényszék Wolf Gyulát, a Pécsi Egyházmegye korábbi vagyonkezelőjét. A katolikus papot (egyben pápai káplánt) költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és a számvitel rendjének megsértésében marasztalta el a bíróság, és az általa okozott kár megtérítésére kötelezte: az államnak nyolcmilliót, az egyház­megyének ötvenötmillió forintot kell fizetnie.

A csúnya történet gyakorlatilag a rendszerváltásig visszavezethető, de Wolf Gyula 1994-es színre lépésétől már nyomon is követhető. Lebukásáig akadálytalanul folytatta üzelmeit, melyek a terhére rótt cselekményeknél feltehetően sokkal szélesebb skálán mozogtak. Ezt onnan sejthetjük, hogy az egyházmegye püspökét és hálózatát 2010 őszén lebuktató, kiugrott katolikus pap, Csizmadia Zoltán, valamint az ő merészségén felbátorodó hívek összesen mintegy hatvan rendbeli bűncselekménnyel kapcsolatban tettek feljelentést. Mayer Mihály, azóta leköszönt megyés püspök és a volt gazdasági igazgató neve olyan bűncselekmények gyanúja kapcsán került a nyomozók figyelmébe, mint zsarolás, okirathamisítás, csalás, sikkasztás, pénzmosás, pénzügyi és ingatlanpanamák (Szent János Hotel, Csele Hotel, püspöki palota, máriagyűdi ferences kolostor, Gaudium Nostrum stb.), pedofília és homoszexuális zaklatás.

Ami a nyomozást illeti, annak genezise máris felveti a nagypolitika jelenlétét a folyamatban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megszólított előadója azonnal jelezte, hogy összeférhetetlenség miatt nem ők nyomoznak majd, ám az ügy csak két hónappal később landolt először Tolna, majd Somogy megyében. Addigra a nyomok kihűltek, a bűnjelek és a felhalmozott vagyon nagy részét eltüntették – mondta forrásunknak egy kaposvári rendőr, aki rálátással bírt a nyomozócsoport kétéves munkájára. Így is több tucatnyi hatóságot kerestek meg és számos szakértőt rendeltek ki a rendőrök, illetve kihallgattak több mint kétszáz tanút. Nem egy információhordozó és áldozat azonban félelmében külföldre menekült, vagy „hallgatási pénzben” állapodott meg az egyházmegyével. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!