Kereső toggle

A JESZ-nek esélyt jelent a kiábrándultság

Ukrajna vagy Olaszország?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rengeteg új párt jelent meg, amivel a meglevő feszültségeket parlamenti keretek között lehet rendezni - állítja a Heteknek adott interjújában Makay Zsolt. A JESZ-MDF elnöke elmondta, hogy miért tartja kedvezőnek a Fidesz által kialakított új választási rendszert.

Kezdjük a legaktuálisabbal: múlt hétvégén a ki nem fizetett matricás autósaik miatt kerültek a hírekbe, most pedig a fénymásolt aláírásgyűjtő ívek kapcsán. Homokszem került a gépezetbe?

– A matricás ügyet nem értem: mindenkivel szerződést kötöttünk, amely szerint április 3-ig utaljuk a pénzt. Ha valaki ezzel támad minket, az vagy nem olvasta a szerződést, vagy valami politikai célja van. Ami pedig az aláírásgyűjtést illeti, mint minden pártnak, nekünk is voltak fizetett aktivistáink, több száz. Amikor kiderült, hogy vannak közöttük olyanok, akik több pártnak is párhuzamosan gyűjtenének aláírást, megváltunk tőlük. Azt lehetetlen kiszűrni, hogy a többiek között volt-e olyan, aki esetleg visszaélt a helyzetével, és helytelenül járt el. Az viszont érdekes, hogy ez az ügy néhány órával azt követően jött ki, hogy kiderült, közel négy százalékra mért bennünket az egyik közvélemény-kutató.

A Fidesz jócskán átszabta a választási rendszert: a kispártok tömege az ő malmukra hajtja a vizet. Nem érzik úgy, hogy csupán eszközök a Fidesz kezében?

– Szerintem nem probléma, ha sok párt indul, az ilyen kritikákkal a baloldal előre magyarázza saját választási sikertelenségét. A Fidesz második kormányzati ciklusából több a kritizálható elem, mint a pozitív, ám a választási rendszer – kivéve talán az egyéni körzetek átszabását – ez utóbbiak közé tartozik: erősíti a demokráciát. A „zabhegyező párt” nem fog egyetlen szavazatot sem elvenni Mesterházy „kormányváltó” Attilától, hiszen a kispártoknak éppen az jelenti az esélyt, hogy az emberek teljesen ki vannak ábrándulva a jelenlegi politikai elitből. Ez a rendszer szerintem segíti Magyarországot abban, hogy ne egy bolgár-ukrán típusú állam legyen – ahol az utcán dőlnek el a dolgok –, hanem egy olasz-cseh típusú, ahol rengeteg új párt bukkan fel, és a meglévő feszültségeket a demokrácia, a parlamentarizmus keretein belül lehet rendezni. Tisztában vagyok azzal, hogy a ’89-es, elhasználódott politikai generáció erősen kapaszkodik az asztalba, de a változást nem lehet megállítani, és minél többen beszélnek-beszélünk a problémákról és a lehetséges megoldásokról, annál jobb. A választó majd eldönti, hogy kire akar szavazni. Mint ahogy az a református kis gyülekezet is, ahol a többség 2006-ban MDF-szavazó volt, 2010-ben fideszes, most pedig a Jobbik felé hajlanak – végül azonban mégis a JESZ-re szavaznak.

Miért adja valaki a fejét ilyen fiatalon politikára? Ezekben a zuschlagi időkben ennek lehet egy olyan olvasata, hogy így akar magának könnyű egzisztenciát…

– Nem vagyok főállású politikus, sok barátom szerint, ha ezt a sok energiát a cégemre fordítanám, s nem politizálnék, már nagyon gazdag lehetnék. A férfiági felmenőim ükapámtól kezdve református lelkészek voltak. Édesanyám egyik szeme sírt, a másik nevetett, amikor középiskolában bejelentettem, hogy nem követem a családi hagyományokat: úgy volt vele, hogy legalább könnyebb életem lesz. Aztán politikus lettem, így most tízszer jobban aggódhat. Egyébként nem készültem politikusnak, így alakult, mint ahogy 2010-ben pártelnök sem akartam lenni – ha akartam volna, már 2009-ben megbuktathattam volna Dávid Ibolyát. Azért vállaltam ezt a szerepet, mert sajnáltam volna, ha teljesen széthullik az MDF eredeti értékeire alapuló politikai közösség. Magyarországról hiányzik egy Batthyány Lajos, aki nagy küzdelmek árán, de egy asztal mellett tudta tartani Széchenyit és Kossuthot, akik ki nem állhatták egymást. Együttműködésre van szükség: valóban hiszünk a „szeretet és az összefogás erejében”.

Sajnos itt a Kossuthok meg Széchenyik is hiányoznak, de ez messzire vezetne. Hol helyezik el magukat a politikai palettán?

– Mi egy keresztény identitású – de nem felekezetekhez kötődő – politikai közösség vagyunk, az európai besorolás alapján erős jobbközép párt. Azonban a több mint 200 oldalas programunkban – nem igaz ugyanis, hogy csak a Jobbiknak van programja – szerepelnek baloldalinak mondható elemek is. A programunk gerincét például az a felismerés adta, hogy az európai statisztikák szerint, miközben Magyarország GDP-je az európai átlag 61 százaléka, addig a magyar átlagbér esetében ez alig több mint 40 százalék. Ebből logikusan következik, hogy van egy 20 százalékos rés valahol: a költségvetésben kell lennie többletfedezetnek arra, hogy az emberek terhelésén csökkentsünk. Ez azért érdekes, mert például a volt NAV-os Horváth András szerint a magyar költségvetésnek mintegy 10 százalékát kitevő összeg tűnik el az áfacsalások során, a korrupciós becslések szerint pedig a nagyberuházásoknál is 10-20 százalékos a visszaosztás. Ezért mondjuk viccesen, hogy vissza kell szorítani a korrupciót az egykori New York-i maffia szintjére: ott ugyanis mindössze 3 százalékot kellett visszaosztani. Az ország jelenlegi iránya tarthatatlan. Amikor egy Nagykanizsa mellett élő pedagóguscsaládban csak a feleségnek van munkája, két gyermekük pedig petróleumlámpa mellett tanul, mint én 1986-ban a Ceausescu-korszakban, Romániában, akkor nagyon nagy baj van. Addig kell megtalálni a megoldást, amíg nem lesz utcai erőszak: az ugyanis 10-15 évre újból visszavetné Magyarországot.

A problémát mindenki látja, de mi a megoldás?

– Bérfejlesztés, bérfejlesztés, bérfejlesztés. A rezsikérdést mi már két és fél éve hangoztatjuk, mint ahogy komoly gond a devizahitelesek helyzete is – ám a legnagyobb baj az, hogy az embereknek nincs megfelelő bevételük. A megtermelt javak és jövedelmek közötti, előbb említett 20 százalékos rés esélyt adhat erre. De fontos ehhez a közvetett piacvédelem is. Miért nem lehet elérni, hogy a sokmilliárddal támogatott hazai sportélet szereplői a hazai sportszereket használják; miért ne lehetne Borsod megyében bányát nyitni – többe kerül ugyan a kitermelés, de a munkások mégis helyben költenék el a jövedelmüket.

Olvasson tovább: