Kereső toggle

Nyilasok a palotában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy lapunk birtokába került feljegyzés szerint a magyar honvédség „elit alakulataiban” felülreprezentáltak a szélsőjobboldali gondolkodású katonák. Többek között a Horthy, a Kitörés túra, a kuruc.infó, a zsidó nagytőke és a cigánybűnözés azok a hívószavak, amelyek köré az állományon belüli beszélgetések egy része szerveződik.

A Nemzeti Honvéd Díszegységen belül az a mondás járja, hogy a Díszzászlóalj az általános iskola, a Palotaőrség a középiskola, és a Koronaőrség az egyetem. Az állományba 95 százalékban legfeljebb érettségivel rendelkező, vidéki, 20-30 év közötti fiatalok jelentkeznek. 2012. január 7-étől az MH Támogató Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség katonái (papíron hetvenöt fő) őrzik a Köztársasági Elnöki Hivatalt, akik az őrszolgálat mellett óránként látványos őrségváltást is tartanak a Szent György téren. A palotaőr 180 centiméternél magasabb, látható helyen nincs rajta tetoválás és testékszer, megfelel a legszigorúbb testnevelési követelményeknek, jól tűri a monotonitást, és egyenruhája zubbonyának bal ujján a Vitézséggel és hűséggel! szavakat tartalmazó karjelzést viseli.

A palotaőrség szolgálatba állása alkalmából megtartott ünnepségen ismertették a Honvéd Vezérkar főnökének parancsát: „Mindig tartsák szem előtt, hogy Önök Magyarország polgárai és az idelátogató külföldiek előtt reprezentálják a magyar honvédet, a Magyar Honvédség teljes személyi állományát”.

A Hetek birtokába jutott feljegyzés tulajdonképpen egy végül fel nem adott levél, amelyben egy korábban leszerelt palotaőr jelenti a dandártábornoknak, hogy cigány származású kollégái milyen megaláztatásokat élnek át az őket érő verbális inzultusok során, illetve hogy az antiszemitizmus milyen nyílt és elfogadott formákban van jelen az állományon belül. A levél szerzőjének már a kiképzésen feltűnt, hogy olyan emberekkel gyakorlatozik nap mint nap, akik „bizonyos szélsőséges nézeteket illetően egy húron pendülnek”. Mint írja, mindennapos volt a zsidózás és a cigányozás, amelybe a kiképzésben résztvevők több mint háromnegyede bekapcsolódott. Azt gondolta, mindez megváltozik, ha bekerül az „elitalakulatba”, de csalódnia kellett.

Egyik palotaőr kollégája a csendőrséget sírta vissza; mások a Jobbik holdudvarához köthető parami-litáris szervezetek tagjaiként nyertek felvételt az állományba, a náci katonai egyenruhák parádéjáról híres Kitörés túrára készültek, vagy a Mein Kampfban és a kuruc.infón olvasottakat beszélték át a többiekkel. Többeknek rovásírásos, nagy-magyarországos, turulos, vagy Árpád vezéres tetoválás díszíti a felső hámrétegét.

Ha szétnézünk az állomány tagjainak Facebook-profilján, érdekes posztokat fogunk találni – mondja egy másik, Palotaőrséget megjárt forrásunk. Bár a honvédség pártatlan intézmény kellene hogy legyen, a katonák között óhatatlanul is felmerül a politikai meggyőződés, a pártállás kérdése. Azokon a beszélgetéseken, amelyeken forrásunk jelen volt, gyakorlatilag mindenki egyetértett abban, hogy a Jobbikra kell szavazni. Ami még meglepőbb, hogy az egyik tiszt is ezen a véleményen volt. A kiugrott palotaőr úgy látja, hogy a Fidesz kormányra kerülése óta a tisztikar fel akar zárkózni a Horthy-reneszánszból kimondatlanul is következő elvárásokhoz. A díszszázadnak otthont adó Petőfi laktanya alagsorában található ruházati ellátó például Horthy Miklóssal illusztrálja a két háború közötti katonai egyenruhák mibenlétét.

2013-ban tábori lelkészek látogatták meg a Nemzeti Honvéd Díszegységet, hogy népszerűsítsék vallásuk lelkigondozói tevékenységét. A nagyjából 300 kivezényelt katona fegyelmezetten végighallgatta a katolikus és a protestáns tábori lelkészek bemutatkozását, ám amikor a zsidó rabbi került sorra, megindult a mozgolódás és a poénkodás. Forrásunk tiszthelyettesek mögött ült, akik a zsidó gyerektáboroztatással kapcsolatos résznél azonnal egy szerintük adekvát párhuzamra leltek: a haláltáborokéra. Ez volt az a pont – meséli –, amikor elhatározta, hogy pályát változtat, és mégsem a rendvédelmi szervektől megy majd nyugdíjba. A maradás azért sem jelentett komoly kísértést, mert a folyamatos elszivárgás miatt a szolgálatvezénylés minden hónapban megbomlott, így állandóan rendelkezésre kellett állniuk, miközben a fizetés palotaőr-pótlékkal együtt is alig haladta meg a 100 ezret.

A Szent Korona is belepirulna

Egy koronaőr nem szabadul ilyen könnyen. Egy honvéd körökben népszerű anekdota szerint ugyanis, aki egyszer fölesküszik a Szent Koronára, és a későbbiekben anyagi megfontolásból a leszerelés mellett dönt, az a sírig kénytelen viselni a Szent Korona átkát. Igaz vagy sem, tény, hogy a koronaőröknek tulajdonképpen a királyi fejdísz személyi védelmét kell ellátniuk. Ha vannak is a tiszti karban olyanok, akik elvárnák a Szentkorona-tan nézeteivel való azonosulást, az állomány többsége nem viseltetik vallásos tisztelettel a tárgy iránt. A koronaőr-állomány jelen pillanatban 80-90 fős, és ők is csak legfeljebb 30-40 ezerrel visznek többet haza, mint a palotások. Itt viszont legalább elvárás az érettségi.

Egy, a belső viszonyokat jól ismerő korábbi katona elmondta lapunknak, hogy antiszemitizmus és rasszizmus a köreikben is előfordult, ha nem is a fent vázolt mértékben. Emlékei szerint a zsidózós poénok és kiszólások nagy része szociális irigységből fakad, de olyanok is vannak, akik még a túlórázás fáradalmaiból is a zsidó világösszeesküvésre lyukadnak ki. Emberünk ezzel kapcsolatos legmegrázóbb élménye a dunaparti cipőkhöz kötődik, amely mellett elhaladva egyik kollégája jó megoldásként emlegette a Dunába lövéseket. Az általa ismert koronaőrök negyedéről gyanítja, hogy Jobbik-szavazók. Ők azok, akik penetráns megjegyzéseket tesznek, miután egy izraeli vagy más nemzethez tartozó zsidó csoport megcsodálja a Szent Koronát. De, hogy azok is ők lennének, akik a korona történelmi évfordulóin ministrálni jelentkeznek a Mátyás-templomba, arra már nem emlékszik.

Olvasson tovább: