hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyilasok a palotában

2014. 02. 06.
Egy lapunk birtokába került feljegyzés szerint a magyar honvédség „elit alakulataiban” felülreprezentáltak a szélsőjobboldali gondolkodású katonák. Többek között a Horthy, a Kitörés túra, a kuruc.infó, a zsidó nagytőke és a cigánybűnözés azok a hívószavak, amelyek köré az állományon belüli beszélgetések egy része szerveződik.

A Nemzeti Honvéd Díszegységen belül az a mondás járja, hogy a Díszzászlóalj az általános iskola, a Palotaőrség a középiskola, és a Koronaőrség az egyetem. Az állományba 95 százalékban legfeljebb érettségivel rendelkező, vidéki, 20-30 év közötti fiatalok jelentkeznek. 2012. január 7-étől az MH Támogató Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség katonái (papíron hetvenöt fő) őrzik a Köztársasági Elnöki Hivatalt, akik az őrszolgálat mellett óránként látványos őrségváltást is tartanak a Szent György téren. A palotaőr 180 centiméternél magasabb, látható helyen nincs rajta tetoválás és testékszer, megfelel a legszigorúbb testnevelési követelményeknek, jól tűri a monotonitást, és egyenruhája zubbonyának bal ujján a Vitézséggel és hűséggel! szavakat tartalmazó karjelzést viseli.

A palotaőrség szolgálatba állása alkalmából megtartott ünnepségen ismertették a Honvéd Vezérkar főnö­kének parancsát: „Mindig tartsák szem előtt, hogy Önök Magyarország polgárai és az idelátogató külföldiek előtt reprezentálják a magyar honvédet, a Magyar Honvédség teljes személyi állományát”.

A Hetek birtokába jutott feljegyzés tulajdonképpen egy végül fel nem adott levél, amelyben egy korábban leszerelt palotaőr jelenti a dandártábornoknak, hogy cigány származású kollégái milyen megaláztatásokat élnek át az őket érő verbális inzultusok során, illetve hogy az antiszemitizmus milyen nyílt és elfogadott formákban van jelen az állományon belül. A levél szerzőjének már a kiképzésen feltűnt, hogy olyan emberekkel gyakorlatozik nap mint nap, akik „bizonyos szélsőséges nézeteket illetően egy húron pendülnek”. Mint írja, mindennapos volt a zsidózás és a cigányozás, amelybe a kiképzésben résztvevők több mint háromnegyede bekapcsolódott. Azt gondolta, mindez megváltozik, ha bekerül az „elitalakulatba”, de csalódnia kellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!