hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampány kampányhangulat nélkül
A Fidesz magabiztos, az ellenzék erőlködik

2014. 02. 20.
A héten hivatalosan elkezdődött a kampány, az ország­gyűlési képviselők aláírásokat kezdtek gyűjteni, de mivel a Fidesz úgynevezett hideg kampányt folytat, ezért a korteskedés hangulata visszafogott. Mesterházy már­ciusban fogja végigjárni az országot, az MSZP az ő ké­pé­vel plakátoltatja tele az utcákat, míg az Együtt-PM népszavazásként próbálja eladni a voksolást, és abban bízik, hogy a forint gyengülése, Paks bővítése, illetve Budapesten a Szabadság téri emlékmű ügye megmoz­gatja a szavazók fantáziáját. A baloldal pozitív üzenetén még dolgoznak az ellenzéki stratégák.

„Elkéstek. Kizárt, hogy egy hónap alatt fordítsanak. Évek óta nem szerzett támogatókat az MSZP, ha a Fidesztől mentek is el szavazók, azok soha nem mentek át a szocikhoz. Ráadásul most már ők is kezdenek visszaszivárogni” – magyarázta egy fideszes politikus lapunknak, aki azon csodálkozott, hogy mennyire nincs muníciója a politikai ellenfelüknek. A Fideszben ugya­n­is az a közhangulat, hogy az eddigi válasz­tásokhoz képest meglepően könnyű a „harc”. 2010-ben ellenzékből kellett győzniük, ami mindig könnyebb feladatnak tűnik, mint négy év kormányzást követően. Egyebek mellett azért is, mert a magyar – Ady hasonlatával élve – „papramorgó nép”, azaz olyan, amely szeret elégedetlen lenni a hatalommal. Most viszont négy év viszontagságos kormányzást követően olyan érzéseik vannak a jobboldali politikusoknak, mintha erősebbek lennének. Pár hónapja még izgultak azon, hogy lesz-e elég aktivista, hiszen a négy évvel ezelőtti aktivisták kényelmes állásokba kerültek, illetve hogy előáll-e valami „csodafegyverrel” az ellenzék. 

A jelenlegi tapasztalatok szerint aktivistában nincs hiány, a baloldalnak pedig – legalábbis eddig – nem sikerült átütő leleplezést összehoznia, sem elsöprő üzenetet megfogalmaznia. Pár hónapja az egyik vezető kormánypárti politikus még azt magyarázta, hogy milyen „férfias és kemény meccs” lesz a választás, mert a baloldali pártok kampánystábjaiba olyan szakemberek – például Szigetvári Viktor és Braun Róbert – kerültek be, akik 2006-ban részesei voltak a Fidesz váratlan legyőzésének. Ma már inkább azt latolgatják, hogy egyáltalán van-e bármi a baloldal tarsolyában, amivel legalább az ellenzék a saját táborát el tudja vinni az urnákhoz, mert a felméréseik szerint a baloldaliak passzívabb hangulatban vannak, mint a Fidesz-hívők.    

Egy fideszes forrásunk azt mondta, hogy kompromittáló sztori kapcsán csak az amerikaiaktól tartottak a Fideszben. Pontosabban attól, hogy külföldről a MSZP vezette blokk olyan, a Fidesz politikusait vagy háttérembereit lejárató információkhoz jut, ami megváltoztathatja a népszerűségi trendeket. Informátorunk egyenesen azt állította, hogy több fideszes politikusnak az Egyesült Államokat froclizó nyilatkozata mögött valójában üzengetés húzódott meg, miszerint tartsák magukat távol a magyar választásoktól. Az Országgyűlés egy vizsgálóbizottságot is létrehozott, ami, idézzük: „az Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek feltárására jött létre”. (Még az is felmerült, hogy Edward Snowdent, az NSA-botrány kirobbantóját is meg kellene hallgatnia a bizottságnak – a szerk.)   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!