hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömeggyilkosság átfogalmazva

2014. 01. 23.
Botrányosra sikeredett az adóforintjainkból létrehozott immár sokadik történelem-újraértelmező műhely debütálása. A Miniszterelnökséget irányító államtitkár alá rendelt Veritas Történetkutató Intézet vezetőjének hátszelet biztosító kormányzati körök vélhetően nem azért haragszanak Szakály Sándorra, mert idegenrendészeti eljárásnak titulálta a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, hanem mert rosszkor (és főleg túl korán) tette: a holokauszt-emlékév nyitányaként. Lapunk a téma több kutatójával és szakértőjével igyekezett rekonstruálni, hogy mi is történt valójában Kamenyec-Podolszkijban, és hogyan asszisztált az akkori magyar közigazgatás Horthy Miklós barátja révén az ukrán és náci katonák háborús rémtettéhez.

Az első világháborút követő Magyarországon csak olyan programmal lehetett választást nyerni, amelyben kitüntetett szerep jutott a trianoni sérelmek orvoslásának és a zsidókérdés megoldásának. Gömbös Gyula (1932–36) Őrségváltás elnevezésű, és a politikai, gazdasági és kulturális elit zsidótlanítását célzó programja olyan fiatalembereket emelt pozícióba, akik a későbbiekben kritikátlan kiszolgálóivá váltak a „végső megoldásnak”. Mégis Darányi Kálmán 1938. március 4-én elmondott beszéde volt az első olyan hivatalos kormányfői expozé, amely egyértelműen kijelentette, hogy rövid időn belül meg kell oldani a zsidókérdést. Ne felejtsük el, hogy ekkor még ki sem tört a világháború!

A magyar hatóságok azon szándéka, hogy a zsidóságtól minél nagyobb létszámban megszabadítsák az országot, már az elcsatolt területek visszaszerzése során megnyilvánult. Felvidék, Észak-Erdély, Kárpátalja visszacsatolása során az őslakosok mellett magyarok, ruszinok, zsidók és romák is gyarapítják az ország lakosságát. Sőt a háború kitörésekor, ’39 szeptemberében hazánk 150 ezer lengyel menekültet fogad be. Az egyre zavarosabb helyzet felerősítette a már korábban létrejött Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság (KEOKH) tevékenységét, és emellett a Külügyminisztérium egyik osztályvezetője (az idősebb Antall József) menekültügyi irodát is felállít a lengyelek számára.

Mielőtt 1941. július 22-én Németország megtámadja a Szovjetuniót, Hitler kiadja az utasítást a zsidókérdés végső megoldására. A szovjet front mögött négy Einsatzgruppe egység mozog, akiknek az a feladata, hogy a partizántevékenység felszámolásának álcája alatt összefogdossák és likvidálják a zsidókat, a cigányokat és a kommunistákat. A tevékenységükről készült jelentésekből kiderül, hogy 4-5 kivégzett banditára általában több száz zsidó áldozat jut. Nők és gyerekek is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!