hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Libsi, katkó, cigó, ratyi”
Ez tényleg nem egy következmények nélküli ország

2013. 12. 12.
Nyolc hónappal ezelőtt derült ki, hogy származásuk, nemi orientációjuk és pártszimpátiájuk alapján is listázták az ELTE hallgatóit. A botrányt feljelentés, felfüggesztés és új választás követte. Utánajártunk, melyik milyen eredménnyel zárult.

Február 19-én robbantotta ki az atv.hu az úgynevezett ELTE listabotrányt: kiderült, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzatához (ELTE BTK HÖK) tartozó személyek éveken át listázták az új hallgatókat. A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. A hatszáz fősnél nagyobb adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke elismerte a listák létét, de azt állította, hogy a kényes részleteket utólag hamisította valaki. A listán szereplő, megkérdezett hallgatók viszont elmondták, rájuk illenek a jellemzések – „libsi”, „katkó”, „cigó”, „ratyi” és más, sokszor rasszista, szexista vagy becsmérlő kifejezések –, és azt is elmondták, hogy a botrány kirobbanása előtt is hallottak ilyen listák létezéséről. Az oknyomozó írásból kiderült az is, hogy az ELTE BTK HÖK-öt 2008 óta a Jobbikhoz kötődő fiatalok vezették, és az is kiderült, hogy a HÖK vezetésébe többnyire olyan személyek kerültek be, akikre már gólya korukban felfigyeltek nézeteik kapcsán. (Az is napvilágra került, hogy az ELTE egyik kollégiumát azt követően is a jobbikos Szávay István vezette, hogy 2010-ben bekerült a parlamentbe. Vélhetően rá utaltak a listán az olyan – lányok mellé írt – megjegyzések, mint: „Pistának jó lesz”.)

Az ügyből országos botrány lett. Az ELTE néhány nappal később feljelentést tett a rendőrségen, felfüggesztette a BTK Hallgatói Önkormányzat működését, és új választást rendelt el, továbbá belső vizsgálatot indított. A Hetek annak járt utána, milyen eredményt hozott e három intézkedés.

Az egyetemi bizottság április végére elkészítette jelentését. Megállapította, hogy „mivel nyomozati jogkörrel nem rendelkezett”, a listák valódiságát nem vizsgálhatta, a meghallgatásokon azonban kiderült, hogy a gólyatábor megszervezéséhez szükséges, a hallgatók személyes adatait artalmazó dokumentumhoz 80-100 fő is hozzáfért, így „adatvédelmi szempontból a jelenlegi helyzet alapvető felülvizsgálatra szorul”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!