hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatósági ügy lett a kampánygyűlésből
„Sorozatgyilkos, maffiaember, törvényszegő”, avagy pártélet a Nyírségben

2013. 12. 13.
Neonáci portál cikkével akarják lejáratni az ellenzék jelöltjét Szabolcsban. Az érintett azt állítja, hogy a Fidesz helyi politikusa áll az akció hátterében. Utóbbi tagadja, hogy bármi köze lenne a mocskolódó kampányhoz. A történetben vannak még tanúk és fényképek, a labda pedig bíróságnál pattog.

„Alkoholista, köpönyegforgató, pártlovag. A maffia ügyvédje, a baloldal ügyvédje. Autócsempész, sorozatgyilkos, az orosz és az ukrán maffia helytartója, törvényszegő gazember.” Mások mellett ezekkel a jelzőkkel próbálják lejáratni ismeretlenek Helmeczy László ügyvédet, az Együtt-PM és az MSZP nyírbátori egyéni képviselőjelöltjét.
Az idézetek egy színes szórólapról származnak, amit több ezer példányban szórtak ki Nyírbátor postaládáiba november közepén. A négyoldalas brosúra címe: Bátor próbálkozás. Mármint az a bátor, hogy Helmeczy merészel elindulni a 2014-es választásokon. A jó minőségű szórólap egyik hiányossága, hogy nincs impresszuma, vagyis hivatalosan senki nem vállalta a felelősséget a tartalmáért. Aminek nyilván az az oka, hogy a Helmeczyt gyalázó szövegek kimeríthetik a rágalmazás, becsületsértés tényállását. Az efféle bűncselekményeket pedig jobbnak látták névtelenül elkövetni Helmeczy egyelőre ismeretlen ellenfelei. A szórólap másik érdekessége, hogy a vezéranyagot a neonáci kuruc.info egy öt évvel ezelőtti írása képezi, annak egy rövidített változata: az eredetileg is álnéven írt cikk többek között azt állítja, hogy Helmeczy a saját irodájában bújtatott egy, rendőrökkel vívott tűzharcban megsebesült bűnözőt, együtt ivott a megyei főügyésszel és eközben beszélték meg különböző büntetőügyek kimenetelét; vagyis, hogy Helmeczy a megye „császára”.      
Mindez azonban önmagában kevéssé lenne érdekes: a történet attól vált hírértékűvé, hogy Helmeczy szerint a kuruc.info cikkét kinyomtatva osztogatták a Fidesz Nyírbogáton megtartott választókerületi ülésén november 6-án.
Az említett összejövetelen körülbelül 140 fő vett részt, Simon Miklós polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselője és felesége, Simonné Rizsák Ildikó vezetésével. Eredetileg azért gyűltek össze, hogy megválasszák a párt jelöltjét, ám Helmeczy szerint az is szóba került, hogyan kell lejáratni a politikai ellenfeleket, konkrétan a Jobbik jelöltjét, illetve őt. Ennek érdekében osztották szét állítólag a résztvevők között a neonáci szennylap cikkét, és ennek érdekében mutatták meg kivetítőn keresztül a jelenlévőknek, hogyan találják meg az interneten a Google segítségével a Helmeczyt lejárató írásokat. Ami – amennyiben igaz lenne – meglehetősen botrányos, hiszen a Fidesz hivatalosan többször is elítélte a kuruc.infót.  
Helmeczy mindenesetre teljesen biztos az igazában, ezért november 21-én feljelentést tett Simon ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó, aljas indokból és célból elkövetett rágalmazás miatt. Helmeczy indítványozta Simon mentelmi jogának felfüggesztését. Az információt a Hetek kérdésére megerősítette az ügyészség sajtóosztálya, ahol azt is megtudtuk, hogy a feljelentést magánvádas eljárás lefolytatására átküldték az illetékes bíróságnak, ami majd dönt a nyomozásról, a feljelentés kiegészítésről, vagy az elutasításról.
Simon Miklós megszólaltatása érdekében először a Fidesz sajtóosztályát hívtuk fel. Ott megkérdezték munkatársunkat, milyen ügyben keressük a képviselőt, majd azt ígérték, előbb megkérdezik az érintettet, kíván-e nyilatkozni, aztán értesítenek az eredményről. A válaszra azóta is várhatnánk, ezért inkább felhívtuk Simont. A politikus tagadta, hogy bármi köze volna a szórólaphoz, és azt is, hogy a kuruc.info cikkét szétosztották volna a választókerületi ülésen.
Helmeczy László viszont olyan fotókat mutatott lapunknak, melyek az említett találkozón készültek. Több olyan képet is láttunk, ahol egy-egy résztvevő mellett a kuruc.info kinyomtatott cikkére nagyban hasonlító brosúrák láthatóak a székre téve, illetve nagyobb mennyiségben egy asztalon. A képek a találkozó után kerültek fel Simon Miklós Facebook oldalára, később azonban eltávolították onnan. Helmeczy azt mondja, a fotók alapján könnyű lesz megállapítani, igazat állít-e a feljelentésben.
Simon Miklós azt nem cáfolta, hogy Facebook oldala folyamatosan változik, így az is igaz, hogy fel- és lekerülnek képek. Azt viszont me­gint csak tagadta, hogy a levett képeken látszanának a kuruc.infó-s cikket tartalmazó brosúrák. Simon azt mondta, ő maga csak napokkal a gyűlés után látott ilyen szórólapot, miközben Helmeczy telefonon azt állította neki, hogy nála – mármint az ügyvédnél – több stóc áll belőle. Arra a kérdésünkre, hogy ezzel arra céloz-e, hogy Helmeczy készíttethette a saját magát lejárató anyagokat, Simon azt felelte, ő ilyet nem mondott, de furcsa, hogy az ügyvéd sok szórólappal rendelkezik. Simon állítására Helmeczy lapunknak cáfolt: ő csupán azt mondta, hogy több szórólapot is bevittek hozzá. „Jobban tennék, ha bocsánatot kérnének, mert bizonyítani tudom az igazamat. És polgári perben nem véd a mentelmi jog” – tette hozzá az ügyvéd.
Helmeczy azt is elmondta, hogy az esetet a résztvevők egy része is tanúsíthatja, és bízik benne, lesznek, akik nem vállalják fel a hamis tanúzás terhét. Egyébként magáról a találkozóról is néhány fideszes résztvevő értesítette az ügyvédet, aminek az a magyarázata, hogy Helmeczy 1994 és 1999 között a Fidesz megyei elnöke volt, és többen vannak ma is a pártban, akiket annak idején ő léptetett be, és akikkel a mai napig jó kapcsolatot ápol. Tőlük hallotta azt is, hogy a rendezvényen Bajnai Gordonról is vetítettek.
 Simon Miklóstól azt is megkérdeztük, kinek állhat érdekében Helmeczy lejáratása, a fideszes politikus azonban az ügyvédhez irányított a válaszért, mondván, ő tudja, kik az ellenségei.
A választókerületi gyűlésen jelen volt Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár megyei elnöke is. Rácz a Magyar Narancs Online-nak azt mondta, látta az ülésen a kuruc.infó-s kampányanyagot: „vagy a széken volt a brosúra, vagy a szervezők osztották a regisztrációnál” – idézte a szemtanút a portál.
A Hetek megkeresésére Rácz Imre azt mondta, nem kíván nyilatkozni politikai ügyekben, arra ott vannak a politikusok. Kérdésünkre, hogy cáfolja-e a Magyar Narancsban megjelent mondatait, annyit felelt: nem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!