hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álruhában - Radikális politikus győzött Ásotthalmon

2013. 12. 19.
Ásotthalmon hideg van és sötét. A sötétség azonban délután kettőkor még csak azok számára érzékelhető, akiket zavar, hogy a település Toroczkai Lászlót választotta polgármesterré a vasárnapi időközi választáson. Igen, azt a Toroczkait, aki a közelmúltban még „Fegyverbe!” kiáltásokkal hergelte a neonáci csürhét, aki 2006-ban a Szabadság térre vezényelte az MTV-székházat felgyújtó csőcseléket, aki a Magyar Sziget nevű szélsőjobbos rendezvényen Gyurcsány és Orbán meg­gyilkolásáról osztotta az észt, és aki hangfelvétellel bi­zo­nyít- ­­­hatóan kifejtette, hogy elvbarátaival egyetemben elutasítja a fennálló államrendet, és olyan cselekményekben vett részt, melyekért börtön is kapható.

Nos, mindezek ellenére a Csongrád megyei Ásotthalom polgárai úgy gondolták, ő a megfelelő ember a négyezer fős település vezetésére. Az időközi választáson a jogosultak 37 százaléka vett részt, ami magas aránynak számít. A Toroczkaira leadott 71 százaléknyi szavazat pedig megdöbbentően magas. Az 1264 érvényes szavazatból 904 jutott neki. Ásotthalomra utazva a miérteket próbáltuk megválaszolni.

Miért kellett időközi választást kiírni? Azért, mert októberben feloszlatta magát a képviselőtestület, miután a hat képviselőből négy azt állította, hogy teljesen szétzilálódott az érdemi munka Petró Ferenc polgármester kézi vezérlésű irányítása és titkárnőjének túlzott hatásköre miatt. Mások azt is tudni vélték, hogy a nevezett hölgy több, mint titkárnő: állítólag miatta hagyta ott családját a polgármester.

Petró Ferenccel egy órán keresztül beszélgettünk: elmesélte, hogy eredetileg katolikus pap volt. Rómában diplomázott filozófiából, majd hazatért, itt rászállt a titkosszolgálat, ám ő ellenállt, ezért börtönbe zárták, később megpróbálták kiszorítani a papi pályáról. Ez végül sikerült is. Levetette a reverendát, miután feleségül vett egy 16 éves lányt. Időközben polgári foglalkozást választott, magas szintig jutott az Ikarusnál, Szegeden. Ezt cserélte el a polgármesterségért 1998-ban, amit úgy nyert el, hogy egyáltalán nem kampányolt. Jól végezhette a munkáját, hiszen háromszor újraválasztották.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!